Keltsük életre a biohulladékot!

2014-02-07 11:48:29 | Módosítva: 2014-02-10 11:46:31

A hulladék szelektív gyűjtése egyre elterjedtebb és megszokottabb folyamat. Tudjuk, hogy melyik színű gyűjtőbe, milyen hulladékot tegyünk. Mondhatjuk, hogy az emberek kötelességüknek érzik a környezet megóvását. De mi a helyzet a biohulladékkal? A többségünk azt felelné: megy a kukába! Tudja, mennyi szemetet találhatunk a kukákban? Az alábbiakban a biohulladék további hasznosításának hatékony lehetőségeit taglaljuk, valamint azt, hogy milyen előnyei származhatnak ebből a háztartásoknak és a lakóközösségnek.

 

Miért komposztáljunk?

Egyszerre hasznos ökológiai és gazdasági szempontból is. Az éves hulladékmennyiség akár 45%-a lehet biológiailag lebomló szerves hulladék. Ezeket nem kell kidobni, épp ellenkezőleg: hatékonyan hasznosíthatjuk. Ha nem komposztáljuk, úgy ezen hulladék elszállításáért is fizetnünk kell. Legrosszabb esetben illegális hulladéklerakók keletkezhetnek.

A komposztálás egy megoldás, amellyel a hulladék keletkezését megelőzhetjük. Környezeti hatását tekintve az egyik legtermészetesebb útja az újrahasznosításnak. A biohulladék hasznosításával minőségi természetes trágyát kapunk anélkül, hogy drága ipari termékeket vennénk. A komposztálásnak nálunk is hagyománya van. Nagyszüleink is ismerték a folyamatot, ami újra felkeltette az emberek érdeklődését. A hagyományos folyamat helyét, melyben gödrökben komposztáltak, egy új, modern és jobban működő megoldás vette át, a komposztáló edény, mivel az emberek ebben számos előnyt láttak.Az edények felülről tölthetőek, például vágott fűvel, ágakkal, levelekkel, konyhai hulladékkal. Ne komposztáljunk húst és tejtermékeket. Minden anyag növényi eredetű legyen. A komposztáló aljában készül a friss komposzt, melyet kivehetünk, és használhatjuk a kertünkben.


Komposztálhatunk a házban is?

A válasz, bármilyen meglepő: igen. Ezeket nevezhetjük komposztálóknak „ínyencek“ számára. A beltéri komposztálóban kukacok segítik a lebomlás folyamatát. Létezik egy olyan megoldás is, amit biohulladék kosárnak nevezünk. Egy műanyag zsák helyett a konyhai hulladékot komposztálható zsákba tesszük, és amikor szükséges, azzal együtt a kültéri komposztálóba helyezhetjük.

A kertekben lévő halmot képező biohulladék lebomlása kb. egy év. A komposztáló edény a hőmérséklet, páratartalom és nedvességtartalom szabályozásával harmadára csökkenti ezt az időt. Sőt, lényegesen kevesebb gondozást igényel a halmokhoz képest.

Aki rendelkezik kerttel, az jó minőségű, természetes trágyát kap a folyamat során, mely nem tartalmaz vegyi anyagokat. A komposzt termékennyé teszi földünket, emellett beltéri növényeknél is kiválóan alkalmazható. A biohulladék komposztálókkal történő feldolgozása gazdasági előnyöket is ad használói, és akár az egész falu számára is.

A hulladékgyűjtést és szállítást végző vállalatoknak nem áll érdekében a hulladék mennyiségének csökkentése, mely üzleti szempontból logikusnak tűnik. Mi pedig épp a keletkezett hulladék mennyiségét szeretnénk csökkenteni. A biohulladék kb. harmada a teljes hulladékmennyiségnek, így a közösség a kiadásai harmadát is megspórolhatja. Azon önkormányzatok számára, ahol komposztálók kerültek kiosztásra, 2-3 év alatt megtérül a befektetés, köszönhetően a jól kialakított házi komposztálás rendszerének.

Amennyiben önkormányzatokkal dolgozunk együtt, képviseletükben kapcsolatba kerülhetünk azokkal a személyekkel, akik érdeklődnek a komposztálás iránt. Egy ismeretterjesztő kampány keretében az érdeklődők elsajátíthatják a komposztálás fortélyait. Minden komposztáló tulajdonosa alapvető tájékoztatást kap a megfelelő komposztálásról.


Czinger Erik
www.kerti-komposztalok.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Győr ökológiai lábnyoma

Magyarországon elsőként Győr városának számították ki a ökológiai lábnyomát, azt a területet, amit egy lakos az életviteléhez szükséges javak előteremtéséhez és megsemmisítéséhez (fel)használ.


Tulln-i kertek

Az ausztriai Tulln városában 2008-ban nyílt meg az állandó kertépítészeti kiállítás, melynek ötlete a helyi hobbikertészektől ered. A Garden Tulln Európa első ökológiai bemutatókertje, mely...