Téli munkák a kertben és a ház körül

2014-01-28 15:31:47 | Módosítva: 2014-01-28 15:38:11

A téli időjárás elég élesen elkülöníthető a többi évszaktól, így jellegzetes problémákat okoz. A havazás, a jegesedés, a rendszeres olvadás és visszafagyás számos megoldandó gondot okoz a ház körül, melyek ellen tennünk kell.

 

A frissen lehulló hó még nem is csúszik annyira, ám miután a teteje megolvad és visszafagy, már sok balesetet képes okozni. Ilyenkor nem is olyan egyszerű már eltakarítani a járdáról. Az ingatlanok körül található területek járdáinak és lépcsőinek tisztántartása a tulajdonos feladata. Ennek értelmében az ingatlan körül biztosítani kell a balesetmentes, gyalogos közlekedésre alkalmas járdafelületet (minimum 1 m szélességben) a hó eltakarításával, szükség szerint szóróanyag terítésével.

Azokon a területeken, ahol az ingatlan körül nem található járda, ott az úttestből szükséges 1,0 m szélességben a havat eltakarítani a jelenleg hatályos jogszabályok szerint. A síkosság-mentesítés ellenőrzését általában a városokban működő közterület felügyelet végzi, falvakban pedig a polgármesteri hivatalnál az erre kijelölt személy. Amennyiben hiányosságot tapasztalnak, felszólítással élhetnek, és szabálysértési eljárás kezdeményezhetnek, melynek során akár 30 000 Ft összeghatárig terjedő bírság is kiszabható.

A havat legcélszerűbb lapátolással közvetlenül a hóesés befejezése után egyből eltakarítani, majd valamilyen környezetkímélő síkosság mentesítő anyaggal felszórni a területet. A havas, jeges utakat korábban azért sózták, mert a sós víz alacsonyabb hőmérsékleten fagy meg, tehát bizonyos hőmérsékletig 0 °C alatt is folyékony halmazállapotú marad. Tapasztalatok alapján az utakon a konyhasó -5, -6 Celsius-fokig hatásos, ennél hidegebb hőmérsékleten a gyakorlatban hatástalan.

Útszóró só

Hagyományos útszóró sót még most is vásárolhatunk, ám ez mind a természetes, mind az épített környezetben komoly károkat okoz. A sózás árt a ruházatnak, a cipőnek, a növényzetnek, a kutyák talpának és az utaknak egyaránt. A falra fröccsenve, a kerítésre ragadva roncsolja a felületkezelést. A konyhasó a gépkocsik kipufogógázaiból származó nitrogén-oxidokkal reagálva maró anyagokat alkot, amelyek korrodálják a hidak, felüljárók fémszerkezetét, de magukat a gépkocsikat is. Az ilyen jégtelenítés eredményeként a beszivárgó sós víz miatt a talajba rejtett közművek is jelentősen károsodnak. Hazánkban egy átlagosnak mondható télen 70 ezer tonna sót kell kiszórni a 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton a biztonságos közlekedés fenntartása érdekében.

Jó hír, hogy sok helyen alternatív vegyületekkel és új technikákkal próbálják csökkenteni a só alkalmazását, rossz hír viszont, hogy ezek az alternatívák jóval költségesebbek, mint a közönséges só. Ausztriában és a skandináv országokban más tiltják a sózást. Helyette mit tehetünk a járdáink síkosság-mentességéért?

Elsődleges a mechanikus tisztítás, majd ezt követik a felületre szórható anyagok. Ez lehet tiszta homok, sóder, lebomló faforgács, transheat (karbamid-ammónium-nitrát, környezetbarát folyékony jégoldó), nitrogénes műtrágya, amit bomlás gátló anyaggal kell összekeverni, mert a szabad levegőn ammóniagáz formájában hamar elpárolog (-20 fokig hatásos), vagy a vinasz nevű szeszgyári melléktermék (-10 fokig is megbízhatóan alkalmazható)

A növények téli védelme

A növények többsége télen pihenőidejét tölti, tehát anyagcseréjük szinte nincsen, nem sok baj történhet velük. De az a kevés sokszor megtörténik. Az örökzöld növényeink télen is levelesek, ami azért gond, mert amíg egy lombtalan gyümölcsfára ráhulló hó hamar a földre kerül, egy fenyőn vagy tuján megmarad, mert fenntartják a levelek. E hóterhelés az ágak leszakadását is eredményezheti.

A kisebb példányokat még tél elején kössük össze zsineggel, így áramvonalasabbak lesznek, és a hó lecsúszik róluk. A nagyobbak ágairól rázzuk le a frissen ráhullott havat. Ha a hó már egyszer megolvadt, és újra visszafagyott, akkor már ne seperjük le az örökzöldekről, mert az számos sérülést okoz a tűleveleken. Emiatt tavasszal elpusztulhat a fa; a jég okozta sérüléseken kipárolog a víz, így kiszárad a fa, ami általában pár hónap után lesz csak látható. Sokszor nem is gondoljuk, hogy a jegesedett hó leverésével okoztuk a növény pusztulását.

A gyümölcsfákat télen csak fagymentes időben metsszük, és ne feledkezzünk meg a fertőtlenítő lemosó permetezésről, mert tavaszig e metszési sebek nem gyógyulnak be, és fertőtlenítés híján, mint nyitott kapukon tudnak bemenni a kórokozók a fa szöveteibe.

Az alacsonyabb évelő növények töveire nyugodtan ráhordhatjuk a járdákról a havat, a hótakarás alatt ugyanis sokkal enyhébb a hőmérséklet, és kisebb a fagyveszély, mivel a hó és a közte lévő levegő jól hőszigetel.


A tócsákból hajnalra jégpáncél lesz


A frissen eltakarított hó akár teljesen száraz járdafelületet is eredményezhet


A sózás a burkolatot is roncsolja


A már jeges havat ne seperjük le az örökzöld növényekről


A hóterhelés ágak leszakadását is okozhatja

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A klíma jegesedése és leolvasztása

A fűtésre használt klímák kültéri egységei, az időjárás függvényében, hol jobban, hol kevésbé jegesednek. A fűtési üzemet ciklikusan megszakító, automatikus leolvasztás hivatott kezelni ezt az...


A havas háztetők veszélyei

Télen általában tartósan alacsony, 0 fok alatti hőmérsékletre, az olvadás-fagyás ismétlődésére és akár nagy mennyiségű csapadékra, főként hóra lehet számítani. A hóréteg pedig jelentősen terheli...