A kisebbekkel magunk is elbánhatunk

Dugulás elhárítás

Módosítva: 2014-02-11 12:33:12

A hosszabb vezetékszakaszokat csak szakember tudja kitisztítaniLátszólag váratlanul következik be, akkor pedig azonnal cselekedni kell. Amíg ugyanis nem folyik le a szennyvíz, azt a helyiséget, vagy vizes egységet nem lehet használni. Dugulás bárhol előfordulhat a szennyvízlefolyókban és a gyűjtőcsatornákban is. Otthonunkban mi is megpróbálkozhatunk a hiba elhárításával, a méretesebb gyűjtőcsatornák szennydugóit azonban csak ritka esetekben sikerül saját kezűleg elhárítani. Ehhez már profi tisztítószerkezetre, vagy ahogyan a köznyelv hívja "csőgörényre" és tapasztalt szakemberre van szükség, aki többnyire bontás nélkül is képes megszüntetni a dugulást.

Na, de mit tehetünk magunk, ha a mosogató nem akarja elnyelni a zavaros vizet, vagy a kád, mosdó, isten ne adja a WC viselkedik ugyanígy. Első, amit segítségül hívhatunk, a gyakran hirdetett duguláselhárító szerek valamelyike. Ezek erős maró és zsíroldószereket tartalmaznak, amelyek vegyileg fellazítják a többnyire zsíros, összetapadt szennydugókat, és így szerencsés esetben egy alapos öblítés után újból működőképes lesz a lefolyó. A szerek általában sűrű állagúak, erősen maró hatásúak. Az ilyen vegyszerek minimum 1/4 óra elteltével hatnak, de a makacsabb elzáródások lebontásához akár 10 óra is szükséges. Utána bő meleg vizes öblítést kell alkalmazni.

A bűzelzáró hattyúnyakát leszerelve célszerű kitisztítaniA WC csészék dugulásakor előnyösebb a pumpás gumiharang

Ha a tisztító szeres kezelés nem hozott eredményt, tovább lehet próbálkozni az ódivatú gumipumpával, vagy az ahhoz hasonló más "nyomásgyakorló" eszközzel is. Ezek valamelyikét a lefolyó szájára helyezve hirtelen nyomással megkísérelhetjük a dugó eltávolítását. Sőt, ha a gumiharang pereme alól kiszökik a levegő, erőteljes visszaszívással is megkísérelhetjük a lerakódást fellazítani. Ezt többször is érdemes megismételnünk a siker érdekében. A vegyszeres kezelést akár a pumpa alkalmazásával is kombinálhatjuk.
Az egyszerű gumiharang mellett számos más, nagyobb nyomás létrehozására alkalmas pumpa is létezik, amelyeken a harang feletti hengerben lehet a levegőt nagyobb nyomás alá helyezni. Használhatunk még e célra készített flexibilis tengelyt is, amelynek végén hajtókarral forgatható huzalmaró van. Ezt azonban csak olyan vezetékszakaszoknál alkalmazhatjuk, amelyek könyökhajlatán át tudjuk tolni a spirális köpenyt. "Hatótávolságuk" általában 1,5 m, kezelésük szakértelmet nem igényel. Ha van nagynyomású mosókészülékünk, erős vízsugarát főként a szifonok mögötti, vagy a kád alatti dugulások fellazítására is használhatjuk.
A fellazult szenny távozását a lefolyóba öntött forró vízzel gyorsíthatjuk meg. A lefolyótisztító pumpát ilyenkor is érdemes használni, mert ezzel megnövelhetjük a leömlő víz sebességét, és tisztító hatását.
Kádaknál, mosdóknál, vagy túlfolyóval ellátott mosogatómedencéknél a pumpás praktikák előtt ezt a nyílást feltétlenül tömítsük el, különben a kompresszió itt fog távozni. Ahol pedig zsírfogó szifon is van, előbb azt tisztítsuk ki, mert a dugulás leginkább ezekben alakul ki. A szifonnak csak a búráját kell leszerelni, majd az aljára rakódott szennyeződések eltávolítása után feltehetően megszűnik a dugulás. A csak bűzelzáróként szolgáló hattyúnyakas csőelemet tisztításkor célszerű leszerelni.
A kádlefolyó mögötti dugulás a túlfolyón át szüntethető megA kádlefolyók kitisztítása sem okoz különösebb nehézséget, ha a padlóösszefolyó előtt alakult ki a dugulás. Ezt pumpálással, vagy lefolyótisztító szerrel viszonylag könnyen és gyorsan megszüntethetjük. A vezetékszakaszt ezt követően forró vízsugaras intenzív átöblítéssel tisztítsuk meg teljesen. A padlóösszefolyót is ajánlatos vegyszerrel kitisztítani. A kitisztított vezetékszakaszok, szifonok átöblítéshez - ha erre mód van - használjuk a kézi zuhany gégecsövét, természetesen a zuhanyfej lecsavarása után.
A helyi dugulásokat célszerű megelőzni. Ha azt tapasztaljuk, hogy a lefolyó nehezen nyeli el a vizet, akkor ne halogassuk a vegyszeres tisztítást és a forró vizes átöblítést. A továbbiakban pedig gondoljuk meg, hogy mit öntünk a mosogatóba, és a WC-be. Az olaj és a zsiradék pl. - azon kívül, hogy súlyosan környezetszennyező - fokozatosan lerakódik a vezetékek hajlataiba és falára, ami a dugulási góc kialakulását idézheti elő. Hasonló a helyzet a fürdőszobai lefolyóknál, különösen ha a mosógép csatlakozója is vezetékszakaszba van bekötve. Innen is sok szennyeződés jut a lefolyóba, és időszakos tisztítások nélkül dugulásokat okozhat.
Ha pedig már komoly "esemény" van, és azt magunk nem tudtuk megoldani, akkor feltétlenül forduljunk duguláselhárító szakemberhez, aki gyorsan és a legcélszerűbben, nagynyomású vízsugaras, vagy egyéb korszerű csőtisztítóval, bontás nélkül megszünteti a dugulást.

A gumiharanggal nyomást gyakorolhatunk a dugulásra

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: dugulás, pumpa

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Jenny Tímea Csoma avatarja

Jenny Tímea Csoma         Duguláselhárítás Budapest

http://dugulaselharitas0-24.com/
Duguláselhárítás Budapest, ha nem megy házilag, segítünk.

secunda avatarja

secunda         A WC. dugulásról...

És most lássuk a csodát, van megoldás és jobb mint a WC. pumpa. A hosszú nyelű felmosó. A lényeg, hogy a klasszikus kerek fejű, bolyhos típus legyen. A hosszú nyéllel óriási löketet tudunk adni a dugulásnak.

Hogyan alkalmazzuk?
Hát…lesz egy kis felfröccsenés ezért ne a legjobb ruhánkban álljunk neki a duguláselhárításnak. Próbáljuk a csésze lefolyójának az aljára bedugni a felmosó fejet, majd dinamikusan kezdünk el pumpálni. Az esetek túlnyomó részében sikerrel fogunk járni. Természetesen, ha valami rafinált tárgy eset a csészébe és keresztbe állt akkor sajnos mesterre lesz szükségünk.

Forrás: https://www.dugulaselharitas.net/wc-dugulaselharitas-pumpa-nelkul.html

golax avatarja

golax         Duguláselhárítás a legolcsóbban

www.duguláselhárítás.eu

akksi avatarja

akksi         bízza profikra

[url=http://www.0670dugulas.hu/]duguláselhárítás szeged[/url]

akksi avatarja

akksi         profi megoldás

Block Busters: duguláselhárítás szegeden

Megelőzhető a dugulás

Mosdó, mosogató használata során sokszor nem figyelünk arra, hogy a vízzel együtt a lefolyóba szennyező anyagok is kerülnek, amelyek a cső falára fokozatosan lerakódva szűkítik annak áteresztő...


Csatornatisztítás

A csatornarendszer a háztartás mostohagyermeke. Nem látható, ezért kevés figyelmet fordítunk rá, meghibásodása viszont annál kellemetlenebb, és jelentős pénzeket nyelhet el.