A kisebbekkel magunk is elbánhatunk

Dugulás elhárítás

Módosítva: 2014-02-11 12:33:12

A hosszabb vezetékszakaszokat csak szakember tudja kitisztítaniLátszólag váratlanul következik be, akkor pedig azonnal cselekedni kell. Amíg ugyanis nem folyik le a szennyvíz, azt a helyiséget, vagy vizes egységet nem lehet használni. Dugulás bárhol előfordulhat a szennyvízlefolyókban és a gyűjtőcsatornákban is. Otthonunkban mi is megpróbálkozhatunk a hiba elhárításával, a méretesebb gyűjtőcsatornák szennydugóit azonban csak ritka esetekben sikerül saját kezűleg elhárítani. Ehhez már profi tisztítószerkezetre, vagy ahogyan a köznyelv hívja "csőgörényre" és tapasztalt szakemberre van szükség, aki többnyire bontás nélkül is képes megszüntetni a dugulást.

Na, de mit tehetünk magunk, ha a mosogató nem akarja elnyelni a zavaros vizet, vagy a kád, mosdó, isten ne adja a WC viselkedik ugyanígy. Első, amit segítségül hívhatunk, a gyakran hirdetett duguláselhárító szerek valamelyike. Ezek erős maró és zsíroldószereket tartalmaznak, amelyek vegyileg fellazítják a többnyire zsíros, összetapadt szennydugókat, és így szerencsés esetben egy alapos öblítés után újból működőképes lesz a lefolyó. A szerek általában sűrű állagúak, erősen maró hatásúak. Az ilyen vegyszerek minimum 1/4 óra elteltével hatnak, de a makacsabb elzáródások lebontásához akár 10 óra is szükséges. Utána bő meleg vizes öblítést kell alkalmazni.

A bűzelzáró hattyúnyakát leszerelve célszerű kitisztítaniA WC csészék dugulásakor előnyösebb a pumpás gumiharang

Ha a tisztító szeres kezelés nem hozott eredményt, tovább lehet próbálkozni az ódivatú gumipumpával, vagy az ahhoz hasonló más "nyomásgyakorló" eszközzel is. Ezek valamelyikét a lefolyó szájára helyezve hirtelen nyomással megkísérelhetjük a dugó eltávolítását. Sőt, ha a gumiharang pereme alól kiszökik a levegő, erőteljes visszaszívással is megkísérelhetjük a lerakódást fellazítani. Ezt többször is érdemes megismételnünk a siker érdekében. A vegyszeres kezelést akár a pumpa alkalmazásával is kombinálhatjuk.
Az egyszerű gumiharang mellett számos más, nagyobb nyomás létrehozására alkalmas pumpa is létezik, amelyeken a harang feletti hengerben lehet a levegőt nagyobb nyomás alá helyezni. Használhatunk még e célra készített flexibilis tengelyt is, amelynek végén hajtókarral forgatható huzalmaró van. Ezt azonban csak olyan vezetékszakaszoknál alkalmazhatjuk, amelyek könyökhajlatán át tudjuk tolni a spirális köpenyt. "Hatótávolságuk" általában 1,5 m, kezelésük szakértelmet nem igényel. Ha van nagynyomású mosókészülékünk, erős vízsugarát főként a szifonok mögötti, vagy a kád alatti dugulások fellazítására is használhatjuk.
A fellazult szenny távozását a lefolyóba öntött forró vízzel gyorsíthatjuk meg. A lefolyótisztító pumpát ilyenkor is érdemes használni, mert ezzel megnövelhetjük a leömlő víz sebességét, és tisztító hatását.
Kádaknál, mosdóknál, vagy túlfolyóval ellátott mosogatómedencéknél a pumpás praktikák előtt ezt a nyílást feltétlenül tömítsük el, különben a kompresszió itt fog távozni. Ahol pedig zsírfogó szifon is van, előbb azt tisztítsuk ki, mert a dugulás leginkább ezekben alakul ki. A szifonnak csak a búráját kell leszerelni, majd az aljára rakódott szennyeződések eltávolítása után feltehetően megszűnik a dugulás. A csak bűzelzáróként szolgáló hattyúnyakas csőelemet tisztításkor célszerű leszerelni.
A kádlefolyó mögötti dugulás a túlfolyón át szüntethető megA kádlefolyók kitisztítása sem okoz különösebb nehézséget, ha a padlóösszefolyó előtt alakult ki a dugulás. Ezt pumpálással, vagy lefolyótisztító szerrel viszonylag könnyen és gyorsan megszüntethetjük. A vezetékszakaszt ezt követően forró vízsugaras intenzív átöblítéssel tisztítsuk meg teljesen. A padlóösszefolyót is ajánlatos vegyszerrel kitisztítani. A kitisztított vezetékszakaszok, szifonok átöblítéshez - ha erre mód van - használjuk a kézi zuhany gégecsövét, természetesen a zuhanyfej lecsavarása után.
A helyi dugulásokat célszerű megelőzni. Ha azt tapasztaljuk, hogy a lefolyó nehezen nyeli el a vizet, akkor ne halogassuk a vegyszeres tisztítást és a forró vizes átöblítést. A továbbiakban pedig gondoljuk meg, hogy mit öntünk a mosogatóba, és a WC-be. Az olaj és a zsiradék pl. - azon kívül, hogy súlyosan környezetszennyező - fokozatosan lerakódik a vezetékek hajlataiba és falára, ami a dugulási góc kialakulását idézheti elő. Hasonló a helyzet a fürdőszobai lefolyóknál, különösen ha a mosógép csatlakozója is vezetékszakaszba van bekötve. Innen is sok szennyeződés jut a lefolyóba, és időszakos tisztítások nélkül dugulásokat okozhat.
Ha pedig már komoly "esemény" van, és azt magunk nem tudtuk megoldani, akkor feltétlenül forduljunk duguláselhárító szakemberhez, aki gyorsan és a legcélszerűbben, nagynyomású vízsugaras, vagy egyéb korszerű csőtisztítóval, bontás nélkül megszünteti a dugulást.

A gumiharanggal nyomást gyakorolhatunk a dugulásra

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: dugulás, pumpa

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Jenny Tímea Csoma avatarja

Jenny Tímea Csoma         Duguláselhárítás Budapest

http://dugulaselharitas0-24.com/
Duguláselhárítás Budapest, ha nem megy házilag, segítünk.

secunda avatarja

secunda         A WC. dugulásról...

És most lássuk a csodát, van megoldás és jobb mint a WC. pumpa. A hosszú nyelű felmosó. A lényeg, hogy a klasszikus kerek fejű, bolyhos típus legyen. A hosszú nyéllel óriási löketet tudunk adni a dugulásnak.

Hogyan alkalmazzuk?
Hát…lesz egy kis felfröccsenés ezért ne a legjobb ruhánkban álljunk neki a duguláselhárításnak. Próbáljuk a csésze lefolyójának az aljára bedugni a felmosó fejet, majd dinamikusan kezdünk el pumpálni. Az esetek túlnyomó részében sikerrel fogunk járni. Természetesen, ha valami rafinált tárgy eset a csészébe és keresztbe állt akkor sajnos mesterre lesz szükségünk.

Forrás: https://www.dugulaselharitas.net/wc-dugulaselharitas-pumpa-nelkul.html

golax avatarja

golax         Duguláselhárítás a legolcsóbban

www.duguláselhárítás.eu

akksi avatarja

akksi         bízza profikra

[url=http://www.0670dugulas.hu/]duguláselhárítás szeged[/url]

akksi avatarja

akksi         profi megoldás

Block Busters: duguláselhárítás szegeden

Csatornatisztítás

A csatornarendszer a háztartás mostohagyermeke. Nem látható, ezért kevés figyelmet fordítunk rá, meghibásodása viszont annál kellemetlenebb, és jelentős pénzeket nyelhet el.


Fűtésrendszer tisztítása

Meglepő, de egy új építésű család ház esetén is érdemes az első fűtési szezont a fűtési rendszer „átmosásával” kezdeni, ha pedig azingatlant használtan vásároltuk, különösen igaz ez.