A régi hagyományokhoz képest a családok szokásai erőteljesen módosultak. Ez alapvetően a nők társadalmi helyzete miatt alakult így. A családtagok napközben a munkahelyükön vagy gyorsétkezdékben táplálkoznak, épphogy bekapnak valamit, rosszabb esetben nem is jut rá idejük. Munkanapokon az esti étkezés lépett elő főétkezéssé, amikor együtt lehet és ehet az egész család. Emiatt fokozódik az igény, hogy a ritka együttlétek kellemes légkörben, pihentető módon történhessenek, hogy erősítsék a családi összetartozást is. Mindannyiunknak kellemes emlékei a jóízű étkezések és beszélgetések. Napjainkban pedig ismét fontos a főzés, a gasztronómia, a kulináris élvezetek megismerése és értékelése. Csak akkor élvezhetjük ezeket az örömöket, ha megfelelő környezetet teremtünk hozzájuk. Lakáskörülményeinktől függően háromféle lehetőségünk van az étkezőhely kialakítására.
Étkezés a konyhában
Csak a hagyományos, nagyméretű lakókonyha alkalmas arra, hogy ne csak főzőhely,
hanem ebédlő is legyen. E megoldásnak számtalan előnye, de hátránya is van.
Előnye:
- nagyon egyszerű a tálalás,
- csak egy helyiséget kell főzés után takarítani,
- egyszerű és közvetlen a légköre,
- a régi vidéki hagyományokat idézi,
- az ételszag nem járja át az egész lakást.
Hátránya:
- kevésbé lehet ünnepélyes a konyha közvetlensége miatt,
- az ételszag jelenléte nem mindig kellemes,
- az étkező rész stílusa nem térhet el a konyhabútorétól.
Ideális esetben nagyméretű és körbejárható asztalt tehetünk ide. Mindig gondolnunk
kell arra, hogy a bútorhoz a használatóságához szükséges hely is hozzátartozik.
Vagyis figyelembe kell venni, hogy a széket kényelmesen ki tudjuk húzni, ne
ütődjön a falhoz, maradjon hely a közlekedéshez, ki lehessen nyitni a szekrényajtókat,
a hűtőt, a sütőt.
Ha a számunkra ideális méretű asztal nem teszi lehetővé a szabad mozgást, akkor
bővíthetőt vagy kinyitható lapút kell választanunk. Helytakarékos elhelyezési
mód, ha az asztalt a falhoz állítjuk, a székeket pedig az asztallap alá toljuk.
E megoldás nem a leglátványosabb, de működőképes.
Napjainkban nem divat a sarokpad a hozzá tartozó asztallal, pedig praktikus
berendezés. A pad ülőfelülete alatt tárolóhely is kialakítható, és viszonylag
kis helyet vesz el a konyha teréből.
Ha csak minimális hellyel rendelkezünk, akkor is van megoldás. A legegyszerűbb
a falra szerelt és leengedhető asztallap, amit csak az étkezések alkalmával
emelünk vízszintes helyzetbe. Ehhez vagy egyszerű, támla nélküli ülőkét, vagy
összecsukható és felakasztható széket célszerű használni. Ilyen puritán körülmények
között az egyik megoldás az ízléses, ötletes terítés és a környezet lágyítása,
a másik az adottságok hangsúlyozása, ipari jellegűvé tétele. A választást az
életkoron és az ízlésvilágon túl az adott család összetétele is nagymértékben
befolyásolja.
Étkezés a nappaliban
Az 1930-as évek óta ismerjük az egy térben lakás fogalmát. Az újonnan épült
otthonok nagy része ennek egy elfogadott változata. Kevesen érzik magukat jól
olyan lakásban, ahol a falak nélkül minden funkció azonos térben működik, de
praktikusnak fogadjuk el, ha az egyéni területek szeparáltak, míg a közösségi
terek átláthatók és sokféle tevékenység egymás mellett folyik. Így kerül egy
térbe a nappali az ebédlővel, sőt gyakran a konyhával is.
Ha a nappalinak ebédlőfunkciója is van, a legfontosabb a jó térkapcsolat kialakítása
a konyhával. Jól csak úgy működhet, ha nem kell a megfőzött ételt más helyiségeken
át szállítani a tálalások alkalmával. Akinek szimpatikus a tálalóablakos megoldás,
ennek építésével megkönnyítheti az edények átadását és a teríték leszedését.
A nappali terét ebben az esetben úgy célszerű megosztani, hogy a funkciók jól
láthatóan elkülönüljenek. Tehetjük ezt burkolatváltással, funkcionális világítással,
térelválasztókkal. A nappali és az étkező forma- és színvilágát tökéletesen
össze kell hangolni. Ne kerüljön az étkezés helye a nappaliba, ha azt alvóhelyként
is használják! Ezt a két tevékenységet nem lehet jól együttműködtetni. Alvás
előtt nem mindig lehet tökéletesen kiszellőztetni, és ha valaki sokáig pihenne,
zavarja őt a korán ébredő, már reggelizni kívánó családtag.
Ha mindez csak vágyálom az adott lakásviszonyok miatt, kicsi ebédlősarkot hozhatunk
létre tágas előszobában, hallban, közlekedőben is. Bármelyik megoldási mód
adatik is meg, fontos az egészséges, finom ételek nyugodt, családi, baráti
légkörben való elfogyasztása és a meghitt családi, baráti hangulat kialakítása.