Egyszerűen és elegánsan

Étkezők

Fényárban úszó konyha-ebédlő skandináv hangulatbanAz étkezés létszükséglet, mindnyájunk alaptevékenysége. Az étkezési szokásokat viszont meghatározzák a történelmi korok és a társadalmi fejlődés, a nemzeti hagyományok, a családok hierarchiában elfoglalt helye, egyéni ízlésvilága, anyagi helyzete, műveltsége. Befolyásolják még a lakáskörülmények, az egészségi állapot és az esztétikai törekvések is.

A régi hagyományokhoz képest a családok szokásai erőteljesen módosultak. Ez alapvetően a nők társadalmi helyzete miatt alakult így. A családtagok napközben a munkahelyükön vagy gyorsétkezdékben táplálkoznak, épphogy bekapnak valamit, rosszabb esetben nem is jut rá idejük. Munkanapokon az esti étkezés lépett elő főétkezéssé, amikor együtt lehet és ehet az egész család. Emiatt fokozódik az igény, hogy a ritka együttlétek kellemes légkörben, pihentető módon történhessenek, hogy erősítsék a családi összetartozást is. Mindannyiunknak kellemes emlékei a jóízű étkezések és beszélgetések. Napjainkban pedig ismét fontos a főzés, a gasztronómia, a kulináris élvezetek megismerése és értékelése. Csak akkor élvezhetjük ezeket az örömöket, ha megfelelő környezetet teremtünk hozzájuk. Lakáskörülményeinktől függően háromféle lehetőségünk van az étkezőhely kialakítására.

Étkezés a konyhában

Vidéki hangulatú konyha, közepén hagyományos asztallalCsak a hagyományos, nagyméretű lakókonyha alkalmas arra, hogy ne csak főzőhely, hanem ebédlő is legyen. E megoldásnak számtalan előnye, de hátránya is van.
Előnye:
- nagyon egyszerű a tálalás,
- csak egy helyiséget kell főzés után takarítani,
- egyszerű és közvetlen a légköre,
- a régi vidéki hagyományokat idézi,
- az ételszag nem járja át az egész lakást.

Hátránya:
- kevésbé lehet ünnepélyes a konyha közvetlensége miatt,
- az ételszag jelenléte nem mindig kellemes,
- az étkező rész stílusa nem térhet el a konyhabútorétól.

Ideális esetben nagyméretű és körbejárható asztalt tehetünk ide. Mindig gondolnunk kell arra, hogy a bútorhoz a használatóságához szükséges hely is hozzátartozik. Vagyis figyelembe kell venni, hogy a széket kényelmesen ki tudjuk húzni, ne ütődjön a falhoz, maradjon hely a közlekedéshez, ki lehessen nyitni a szekrényajtókat, a hűtőt, a sütőt.
Ha a számunkra ideális méretű asztal nem teszi lehetővé a szabad mozgást, akkor bővíthetőt vagy kinyitható lapút kell választanunk. Helytakarékos elhelyezési mód, ha az asztalt a falhoz állítjuk, a székeket pedig az asztallap alá toljuk. E megoldás nem a leglátványosabb, de működőképes.
Egyterű konyha-ebédlő-nappali, Sottas Memphis polcával megosztvaNapjainkban nem divat a sarokpad a hozzá tartozó asztallal, pedig praktikus berendezés. A pad ülőfelülete alatt tárolóhely is kialakítható, és viszonylag kis helyet vesz el a konyha teréből.
Ha csak minimális hellyel rendelkezünk, akkor is van megoldás. A legegyszerűbb a falra szerelt és leengedhető asztallap, amit csak az étkezések alkalmával emelünk vízszintes helyzetbe. Ehhez vagy egyszerű, támla nélküli ülőkét, vagy összecsukható és felakasztható széket célszerű használni. Ilyen puritán körülmények között az egyik megoldás az ízléses, ötletes terítés és a környezet lágyítása, a másik az adottságok hangsúlyozása, ipari jellegűvé tétele. A választást az életkoron és az ízlésvilágon túl az adott család összetétele is nagymértékben befolyásolja.

Étkezés a nappaliban

Az 1930-as évek óta ismerjük az egy térben lakás fogalmát. Az újonnan épült otthonok nagy része ennek egy elfogadott változata. Kevesen érzik magukat jól olyan lakásban, ahol a falak nélkül minden funkció azonos térben működik, de praktikusnak fogadjuk el, ha az egyéni területek szeparáltak, míg a közösségi terek átláthatók és sokféle tevékenység egymás mellett folyik. Így kerül egy térbe a nappali az ebédlővel, sőt gyakran a konyhával is.
Ha a nappalinak ebédlőfunkciója is van, a legfontosabb a jó térkapcsolat kialakítása a konyhával. Jól csak úgy működhet, ha nem kell a megfőzött ételt más helyiségeken át szállítani a tálalások alkalmával. Akinek szimpatikus a tálalóablakos megoldás, ennek Kis alapterületű dekorációjában is jópofán zsúfolt konyha-ebédlőNagy alapterületű konyha szigetes része, mint étkezőépítésével megkönnyítheti az edények átadását és a teríték leszedését.
A nappali terét ebben az esetben úgy célszerű megosztani, hogy a funkciók jól láthatóan elkülönüljenek. Tehetjük ezt burkolatváltással, funkcionális világítással, térelválasztókkal. A nappali és az étkező forma- és színvilágát tökéletesen össze kell hangolni. Ne kerüljön az étkezés helye a nappaliba, ha azt alvóhelyként is használják! Ezt a két tevékenységet nem lehet jól együttműködtetni. Alvás előtt nem mindig lehet tökéletesen kiszellőztetni, és ha valaki sokáig pihenne, zavarja őt a korán ébredő, már reggelizni kívánó családtag.
Ha mindez csak vágyálom az adott lakásviszonyok miatt, kicsi ebédlősarkot hozhatunk létre tágas előszobában, hallban, közlekedőben is. Bármelyik megoldási mód adatik is meg, fontos az egészséges, finom ételek nyugodt, családi, baráti légkörben való elfogyasztása és a meghitt családi, baráti hangulat kialakítása.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: étkező, konyha

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Konyha a szabadban

Nincs is hangulatosabb dolog, mint egy kerti grillezés kellemes baráti társasággal, vagy a családdal. Szerencsések a kerttulajdonosok, akiknek van elegendő helyük erre, sőt esetleg arra is, hogy...


Antik varrógépek

Ami avítt, idejét múlta, az nem feltétlenül kidobandó. Ez igaz a már-már antiknak mondható régi varrógépekre is. A kreatív emberek meg is látják bennük míves szépségüket, és némi átalakítás után...