Tiszta levegőt a lakásba

Előző számunkban bemutattuk, hogy milyen eszközökkel csökkenthetjük lakásunk levegőjének páratartalmát. Mostani írásunkban a porok és más allergén anyagok hatásáról és eltávolításukról ejtünk szót.

A tiszta levegő 78% nitrogént, 21% oxigént és 1% körüli egyéb gázokat és anyagokat tartalmaz. Az 1% első hallásra kevésnek tűnik, de ez a mennyiség mégis nagyon sok összetevőt tartalmaz. Az egyik nagy kategória a szilárd összetevők csoportja, melybe nagyrészt a porok tartoznak. Pornak általában a szabad szemmel is látható lebegő részecskéket szokás hívni, de ide tartoznak a sokkal nagyobb mennyiségben jelen lévő, de szemmel láthatatlan szemcsék is. Ezek átmérője az ezred mikrométer nagyságrendtől a milliméterig terjed.
Por sokféleképpen keletkezhet, természetes vagy mesterséges úton, emberi vagy ipari környezetből. A porszemcse nagyságának azért van különös jelentősége, mert többek közt ettől függ, hogy azt belélegezve meddig jut el a légutakban. A nagyon kis szemcsék lejutnak ugyan a tüdőbe, de nagy részük kilégzéskor el is távozik. A nagyobb (5 mikrométernél nagyobb) szemcsék általában már a tüdő előtt elakadnak. A kettő közti tartomány a tüdőhólyagocskákban tapad meg és csökkenti a tüdő oxigénfelvevő felületét.
A porral együtt sok más, allergiát kiváltó anyag is a szervezetünkbe kerülhet, így például poratkák, mikroorganizmusok, spórák. A nem szezonális allergiás panaszok nagy részét a háziporatka okozza. Az atkák a bőrünkről leváló hámpikkelyeken élnek, fél gramm hám csaknem egymillió atkának nyújt táplálékot. A szabad szemmel nem látható rovarok ürüléke finom porrá oszlik szét a levegőben, s megül az ágyneműben, ágybetétben, takaróban, szőnyegben, kárpitokban, plüssállatokban is.
Az építő- és burkolóanyag-ipar számos, ma már veszélyesnek minősített anyagot használ fel. Ennek eredményeképpen az építő-, kötő-, burkoló- és ragasztóanyagokból olyan szennyező anyagok kerülhetnek a belső terekbe, mint például a formaldehid, alifás aldehidek, fungicidek (gombaölők), benzol, toluol, xilol és más illékony szerves oldószerek.
Az egyes cégek kínálatát végigböngészve sokféle légtisztító berendezéssel találkozhatunk, melyek egyszerre több feladatot is elláthatnak.

Alaptípusok

A légszűrő berendezések a légtér allergén-utánpótlását nem szüntetik meg, de kiszűrik az allergéneket. Ezek a készülékek többféle elven működhetnek, léteznek mechanikus elven működő részecskeszűrők (HEPA filter), illetve elektromos töltéskülönbség alapján dolgozó eszközök, valamint e kettő kombinált szűrőhatását kifejtő gépek. Ha megtehetjük, használjunk HEPA-szűrős légtisztítót, amely a legapróbb részecskéket is képes kiszűrni a levegőből. Például egy közönséges porszívó munka közben szétszórja az allergéneket a levegőben, a HEPA-szűrős gépek viszont tiszta és megszűrt levegőt bocsátanak ki. A légtisztítók utolsó fázisa sok esetben egy aktívszenes szűrés, mely elsősorban a kellemetlen szagok kiszűrését szolgálja.

Nedves mosóval ellátott készülékek

A nedves mosók egy folyadékkal (általában vizes oldat) teli tartályon fúvatják át a levegőt. Elterjedésük az igen egyszerű felépítésnek (folyadéktartály + ventillátor) és az olcsóságnak köszönhető. A szilárd szennyeződéseket ugyan jó hatásfokkal elnyelik, de a vízben kevéssé oldható anyagokkal szemben nem hatásosak. Ráadásul megemelik a beltéri levegő páratartalmát, ami igen kártékony hatást fejthet ki, ugyanis számos allergénforrás (pl. penészgomba, poratka stb.) sokkal aktívabb magasabb páratartalom esetén.

UV-fénnyel működő légtisztítók

Az UV fénnyel történő mikroorganizmus-ölő hatás elméletben kiválóan működik. A gyakorlatban viszont problémát jelent, hogy az a kibocsátott hullámhosszú UV-fény, amely az egyik baktériumfajt megöli, a másikat egyáltalán nem biztos, hogy elpusztítja. Nemigen létezik viszont olyan UV-fényforrás, amely széles spektrumban működik, és megfelelően hatásos. A fényforrások élettartama viszonylag rövid, ami igen nagy költséget jelent az üzemeltetés során. További probléma, hogy ózon termelődik az UV-fény hatására.

Ózonnal tisztító készülékek

Az ózon kitűnő hatásfokú fertőtlenítő gáz, de nagyon erős egészségkárosító hatással bír (pl. roncsolja a tüdőszövetet). Szerencsére manapság már csak néhány modell kapható, a gyártók többsége más elven működő készülékekre állt át.

Elektrosztatikus elven működő készülékek (ionizálás)

Azokban a helyiségekben, ahol elektromos berendezések, pl. komputer monitorok, TV vagy mikrohullámú készülékek működnek, a sztatikus feltöltődés miatt pozitív ionok keletkeznek. Ennek a következménye idegesség, fáradtság és allergia is lehet. A levegő-ionizátor negatív ionokat juttat a levegőbe. Ez a negatív töltés kiszűri a cigarettafüstöt, kellemetlen szagokat, baktériumokat, háziállatok szőrét, sőt, az allergiakeltő háziport és virágport a helyiség levegőjéből.

A Plasmacluster technológia

A Plasmacluster Ion technológiát 2000-ben fejlesztették ki, s így megszületett az a légtisztítási elv, mely azon alapult, hogy megbénítsa a levegőben lebegő mikroorganizmusokat rábocsátott pozitív és negatív ionok segítségével. A szabadalmazott légtisztítási technológia egy ún. plazmagenerátor felhasználásával nagy mennyiségű pozitív és negatív iont állít elő a légtér víz- és oxigénmolekuláinak átalakításával, majd ezen ionokat újra a levegőbe bocsátja. Az ionok a levegőben szálló allergéneket körbeláncolva kémiai kölcsönhatásba lépnek azokkal, így a gomba spórák, influenzavírusok stb. végül inaktívvá válnak, azaz nem váltanak ki allergiás reakciót az emberi szervezetben.
Allergiát elsősorban fehérjék okoznak, és nemcsak ételallergia, hanem légzőszervi allergia esetén is. A fehérjemolekulák olyan hosszú láncok, amelyek jól meghatározott, rájuk jellemző térszerkezetet vesznek fel. Ebben a gyakran gombolyaghoz hasonlító formában a molekulának mindig ugyanazok a részletei kerülnek közel a térben egymáshoz. Ha egy ilyen részlet az emberi szervezetben kötődni tud egy receptorhoz, allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyeknél. Ha viszont akár kisebb mértékben is, de módosítani tudjuk a fehérje térszerkezetét - például a Plasmacluster technikával, akár egy oldallánc dehidratálásával -, akkor az allergiás reakció megszűnik. A fehérje megváltozott térszerkezetéből ugyanis hiányozni fog az a részlet, amelyik korábban képessé tette a receptorhoz való kötődést, megszűnik az allergiás reakció.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egészséges ház allergiában szenvedőknek is

Mivel életünk legnagyobb részét, mintegy 90%-át épületekben töltjük, ezért nagyon fontos egy olyan otthon kialakítása, ami támogatja egészségünket. Az allergiás betegek számára elengedhetetlen...


Fűts okosan

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) minden évben jelentést készít az egyes országok levegőminőségéről, és eszerint Magyarország 2016-ban is – az előző évekhez hasonlóan – a...