Kamerás csővizsgálat

2022-03-06 09:42:26 | Módosítva: 2022-03-06 09:48:44

Amikor létrejön a dugulás, és a lefolyóból visszafelé kezd folyni a szennyvíz, akkor rendszerint gyors kapkodásba kezdünk. Előkerül a WC pumpa, hátha valahol a közelben van egy kisebb dugulás, majd különböző lefolyótisztító szerekhez nyúlunk, hátha sikerül feloldani a csőben keletkezett akadályt. Sajnos sok esetben az egyszerű módszerek nem segítenek.

Bontás helyett csődiagnosztika

A nagyobb, makacsabb dugulás elhárításához kénytelen vagyunk szakembert hívni. Az ő módszerei sem túl bonyolultak, bár a bevezetőben említettekhez képest kétségtelenül hatékonyabbak. Hozza a kézi vagy motoros csőgörényt, és a lefolyó elérhető vége felöl a lehető legmélyebbre letolja a tisztítóspirált. Közben folyatjuk a vizet, és reménykedünk, hogy a szerkezettel sikerül elérni, feldarálni a csőben lévő akadályt, ami majd le tud folyni a lefolyócsatornába. Az esetek jelentős részében ez a módszer már sikerhez vezet, az áramlás újra megindul, és remélhetőleg hosszú ideig nem jelentkezik a probléma.Ne a sötétben tapogatózzunk

Sajnos azonban vannak makacsabb esetek, amikor a csőgörény sem segít. Sokszor sem azt nem tudjuk, hogy mi dugaszolta el a lefolyócsövet, sem azt, hogy a dugulás hol van. Akkor már jön mindenki rémálma; bontani kell. Persze jó lenne tudni, hogy hol, ne kelljen esetleg emeleteken keresztül végigbontani a rendszert vagy felásni a fél kertet. Ekkor fordulhatunk a komolyabb technikához a kamerás csővizsgálóhoz.

Ez a vizsgálat sem olcsó, de még mindig sokkal olcsóbb lehet az egész csatornarendszer kibontásánál, nem beszélve az ezzel járó rombolásról. A munka folyamán a lefolyócső egy megbontott pontjáról speciális, száloptikás kamerát tolnak be a cső belsejébe, aminek a közvetített képét akár élőben nézhetjük egy monitoron, akár rögzíthetjük a video felvételt, amit később alaposan kielemezhetünk, megvizsgálhatunk. A kamera fején nagy fényerejű LED-ek találhatók, melyeknek erős fehér fénye lehetővé teszi, hogy lássunk a sötét csőben. A kamera a teljes csőátmérőt látja egyszerre, a kamerafej rögzítő-egysége elegendő hajlékonyságot biztosít, hogy a szűk ívek is átvizsgálásra kerüljenek. A fejegység egy jeladót is tartalmaz, amelynek a sugárzott jelét a föld felszínén egy nyomvonalkereső vevő egységgel érzékelni tudjuk. Így a bemérés után csak azokon a helyeken szükséges a bontást elvégezni, ahol a hibát/hibákat pontosan behatároltuk.Hatalmas előny tehát, hogy a dugulás okozta hibák helye és oka bontás nélkül hajszálpontosan feltérképezhető, ami jelentősen lecsökkenti a későbbi javítási, elhárítási költséget, hiszen nem kell elkezdeni szakaszosan a bontani a csőhálózatot, hogy megtaláljuk a dugulás okát. További előnye, hogy számos esetben a jövőben valószínűsíthető lehetséges hibák (pl. hajszálrepedések) is behatárolhatók.

A csatornarendszer általános átvizsgálására is

A kamerás diagnosztikát nem csak a fennálló dugulás okozta problémák esetén érdemes bevetni, hanem a teljes vezetékrendszer általános vizsgálatára is kiválóan alkalmazható. Az általános kamerás csővizsgálat különösen ajánlott, ha egy régebbi, használt ingatlant vásárolunk, és szeretnénk elkerülni a váratlan helyzeteket azáltal, hogy előre feltérképezzük, milyen állapotban van csőhálózata belseje. Az utóbbi években már sajnos nem csak a régibbi, hanem a teljesen új ingatlanok (hirtelen felhúzott ház, „csökkentett költségvetésből épülő” lakóparkok) esetében sem árt egy alapos egyszeri kamerás ellenőrzés költözés előtt vagy közvetlenül utána, mert a gyakori szakszerűtlen csatornakialakítás a későbbiekben komoly bosszúságot fog okozni (pl. visszaáramlást megakadályozó szerelvény hiánya).

Mikor javasolt a lefolyó és csatorna kamerázása még? Például akkor, ha a dugulás rendszeresen visszatér, hiába tisztítják ki minden alkalommal, vagy ázik a házfal, és nem forog a vízóra. Az is gyanúra ad okot, ha besüppedt a talaj a csatorna mentén, vagy a teljes csőhálózat bármelyik részén vizesedést tapasztalunk. Eleve a kamerát érdemes segítségül hívni akkor, ha magunk is tudjuk, hogy valami méretes tárgyat ejtettünk, öntöttünk a lefolyóba (pl. WC csészébe), aminek a feloldására, csőgörényes felőrlésére nincs esély, és utána keletkezett dugulás.


A kamera képén rendszerint tisztán látjuk a dugulás okát, és helyét, de más vizsgálatokra is alkalmas. Ellenőrizhetjük vele a csatorna helyes lejtését, felderíthetjük a csatornaszakasz deformációit, süllyedését, látjuk a kanyarokat a fordulókat, az ott lévő idomokat. Látjuk az idegen tárgyakat, esetleges állati maradványokat, a benőtt gyökereket – még a hajszálrepedéseket is, amik lassú, de állandó szivárgást okoznak. Lekövethetjük, hogy a csőátmérő nem szűkül-e le valamilyen okból.

A kamerás csővizsgálattal foglalkozó cégek többféle méretű kamerát használnak a különböző csőátmérőkhöz. Ha a cső túlságosan koszos és zsíros, akkor általában a dugulás elhárításban használt magasnyomású csatornatisztító gép segítségével ki kell tisztítani, mert különben nem fogjuk megfelelően látni a cső falát.

Kamerákkal gyakorlatilag bármilyen cső belsejébe be lehet jutni. A korszerű technológiának és a több különböző méretű kamerafejnek köszönhetően a 18-20 mm alatti csőátmérő, de akár 800-1000 mm feletti csatorna is minden probléma nélkül tökéletesen vizsgálható. A cső és csatorna anyagát tekintve pedig teljesen mindegy, hogy fém, műanyag, beton, eternit vagy gránit alapú szerkezetet kívánunk megvizsgálni.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűtésrendszer tisztítása

Meglepő, de egy új építésű család ház esetén is érdemes az első fűtési szezont a fűtési rendszer „átmosásával” kezdeni, ha pedig azingatlant használtan vásároltuk, különösen igaz ez.


Dugulás elhárítás

Eleinte szinte észre sem vehető, hogy a mosogató medencéből, kádból, vagy a mosdóból lassabban folyik le a víz. Azután ez a folyamat fokozatosan „elfajul” ésvégül már bosszantó, hogy a szennyezett...