Rendhagyó falborítások

Lakásunk falainak borításakor már számos különleges technológia közül választhatunk. E rendhagyó falfedésekkel egyedivé, különlegessé varázsolhatjuk a felületet. Ez azonban nem feltétlenül jelent drága, nagy szakértemet kívánó megoldásokat. Írásunkban a műszikla, dekorpanel, bambusz-és textiltapéta, valamint a bőrdeszkás felületborítások tulajdonságairól adunk ízelítőt.

Műszikla

A műszikla és dekorpanel termékeknél az utánozhatatlan megjelenés, a könnyű súly, alakíthatóság, a természetes közegek kiragadása, a határtalan fantázia mind-mind az előnyeik közé sorolható. A műszikla természetes sziklát utánzó termék, míg a dekorpanel kőlapozott felület benyomását kelti, műanyagból.
A műanyag panelekkel dolgozva a kőburkoláshoz képest gyorsabban lehet haladni a munkával, és könnyebb azt elvégezni. A panelek nagyobb rádiuszra meg is hajlíthatók, így pillanatok alatt dongás, illetve boltíves mennyezetek alakíthatók ki belőlük. Ezt igazi kővel nem egyszerű feladat elvégezni. A panelek darabolásához kézifűrész is elegendő, nincs szükség speciális tudású mesteremberre: egy ügyesebb kezű festő is felrakja, mint a gipszdíszeket, vagy a rozettákat.
-"A műszikla és dekorpanel felrakása házilag is kivitelezhető, burkolói tapasztalat nélkül. Natúr téglafalra is szerelhető, így megspórolva a vakolatot és a festést is. A kivitelezési idő akár a tizedére csökken. Könnyű akár utólag is villanyvezetéket húzni mögé, kapcsolót és konnektort telepíteni. A légtechnika csöveit burkolhatjuk be ezekkel az elemekkel, vagy könnyűszerkezetes födémen dolgozhatunk velük velük, de akár gipszkartonra is ragaszthatjuk... A természetes kő ezekre nem alkalmas" - sorolja a technológia előnyös tulajdonságait Kreisz István az Aquamorf cég vezetője.
Egy m2 műszikla tömege 4-6 kilogramm, a burkolat vastagsága 2-3 centiméter. Nem kell daruzni, cipekedni, raklapot visszavinni, udvaron, nagy helyen tárolni, a szállítási költségek a csekély súly miatt alacsonyak. Sokféle stílusirányzatú burkolat áll rendelkezésére.
A burkolatot elég felragasztani, vagy csavarral rögzíteni. A találkozási élek eltüntetéséhez, illetve megfestéséhez javítófesték kapható, így az illesztések teljesen eltűnnek. A burkolat mögött lévő légrés, hőszigetelőként is viselkedik. A kővel ellentétben egyáltalán nem fagyérzékeny, nem szívja magába a vizet, és nem morzsalékosodik. Anyagában színezett, ezért a sérülésekre sem érzékeny. Nem zárja el a mögöttes falat a szellőzéstől és a sókivirágzásra sem hajlamos.
Főleg egy üzlet esetében külön előnye, hogy költözéskor a burkolat átvihető az új helyre. A kőburkolatnál - ha a kő árán kívül az utánajárást, a fuvarköltséget, a mesterember keresést, a felrakáshoz szükséges cementet, vagy a drága flexibilis ragasztót, plusz a kétséges szépségű felrakás díját is összeszámoljuk - talán még olcsóbb is a műszikla, a munkaidőről és a koszról már nem is beszélve.
Elsősorban uszodákba, télikertekbe, klubhelyiségekbe, vásárolják ezeket a termékeket, de készítenek belőlük akváriumi hátteret, szauna külső burkolatot, jégbarlangot, sóbarlangot is. Szinte bármilyen dekor készíthető belőle, és a műszikla gyakorlatilag karbantartásmentes. Még a több éves összetapogatott burkolat is újnak látszik, mivel rusztikus felületén nem feltűnő a rárakódott általános piszkolódás. Az ára 6000 Ft/m2-től a csillagos égig terjed.

Bambusztapéta, parafa

Bambusztapéta negyven féle színben kapható, melyet főleg a különlegességeket kedvelők vásárolnak. A tapéta tekercs mérete 10,05 m x 70 cm, ára 25000 Ft tekercsenként.
Parafalapok is minden barkácsáruházban kaphatók már, különféle méretben és vastagságban. Hőszigetelő képessége és zajcsökkentő hatása kiváló, emellett nagyon dekoratív.

Textiltapéta

A szórható, kenhető textiltapéta a jövő egyik ígéretes falfedő-anyaga, amelynek összetétele száz százalékban pamut eredetű textília. Alkalmas lakások, irodák belső tereinek burkolására. Szakszerű alapozás után felhordható vakolatra, gipszkartonra, betonfalra, vagy hungarocellre is.
A textiltapéta környezetbarát, elegáns megjelenést biztosít, kiváló hőszigetelő, ezáltal fűtési energia takarítható meg. Hangszigetelő tulajdonsága különösen alkalmassá teszi panellakások és vékony válaszfalú irodák, üzlethelységek burkolására. Pozitív akusztikai tulajdonságainak köszönhetően stúdióhatás alakul ki. További előnye a tekercses tapétákhoz képest, hogy toldásmentes homogén felületet biztosít, és magas flexibilitásának köszönhetően eltünteti a falakon keletkező hajszálrepedéseket is.
Oszlopok, boltívek lekerekített falak burkolására is alkalmas. Portaszító, nem szívja be a füstöt. Hosszú élettartamú, mert még azokon a helyeken is portaszító, ahol hőhidak vannak a helyiségben. A textiltapéta átereszti a légnedvességet, ezáltal a csempézett részek felett vizes helységekben is alkalmazható, bármilyen vizes bázisú festékkel átfesthető. A már felhordott tapéta kötőanyaga vízzel oldható, így azt a falról áztatással eltávolítva ismételten, többször is újra felhasználható.
Kedvező árával felveszi a versenyt a napjainkban használatos divatos tapétákkal. Kapható már hazai gyártmányú is, aminek titka egy szabadalmaztatott eljárás a reciklálás, amely energiatakarékos és környezetbarát technológiával állítja elő az alapanyagot pamuttextil hulladékból.
A burkolás költségei a kiváló hőszigetelő tulajdonságának köszönhetően rövid időn belül megtérülnek az alacsonyabb fűtési díjaknak köszönhetően. További fűtési energiát takaríthatunk meg azáltal is, hogy a textiltapéta melegérzetet kelt. Ez azt jelenti, hogy ugyanolyan közérzethez a hagyományos burkolású helységekhez képest 2-3 °C-kal alacsonyabb léghőmérséklet is elegendő. A jó hőszigetelésnek köszönhetően nyári hónapokban a klimatizálásra fordított energia is csökkenthető.
Minden előkészítő munkálatok nélkül - a hő- és hangszigetelő tulajdonságok megtartása mellett - bármilyen diszperziós festékkel átfesthető.

Bőrdeszka

A bőrdeszkás falfedés ma még nem igazán elterjedt, pedig, kül- és beltéren egyaránt alkalmazható. A bőrdeszka az egyik legolcsóbb faanyag, hiszen ezek a kéregtől megszabadított, vagy még kérges fának olyan hosszirányú perem-szeletei, amelyek gyakorlatilag faipari hulladékok. A bőrdeszka keresztmetszete egy körszeletnek felel meg. Felszerelhető vakolatlan falra, de felújítandó vakolatú részek is takarhatók vele.
A lényeg, hogy a falra először párnaléceket erősítsünk fel, erre kerüljenek a bőrdeszkák. Így a fal szellőzik is, de a közte és a deszka között levő levegőréteg jó hőszigetelő. A párnalécek, ha túl ritkán vannak, akkor a vékony fa esetleg belóghat saját tömege miatt: ezért minél vékonyabb a faanyag, annál sűrűbben legyenek a rögzítési pontok. A bőrdeszkákat rakhatjuk egymástól 0,5-1 centiméter távolságra, közvetlenül egymás mellé, vagy akár 1-2 centiméteres átfedéssel egymásra is.
A bőrdeszkát mindenképpen valamilyen mosható felületkezelő anyaggal (például lakkal) fedjük be, mert bár látványa szép, természetes, hátránya kimunkálatlanságában rejlik, hiszen érdes felülete miatt gyakori portalanítást, lemosást igényel.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Itt a jó idő, irány a kert!

A tavasz és a jó idő közeledtével sokkal szívesebben látogatunk ki akertbe, és vetjük bele magunkat akerti munkálatokba, tennivalókba. És természetesen ilyenkor sokunkban felmerül a kérdés, hogy...


Ceresit, Cimsec fugázó anyagok a Henkeltől

A burkolat végleges megjelenését, így a felhasználó elégedettségét, a fugázás minősége nagymértékben befolyásolja. Elvárásunk természetesen magas az elkészült munkával szemben. Hiba esetén a...