Extol Premium csavarozók

Nem indul könnyű kategóriában az a szerszámgép gyártó, aki a minőségi barkács és a professzionális határmezsgyéjén próbál piaci részesedést szerezni. Éppen ezzel próbálkozik az Extol Premium, amelynek alap modelljeivel (Extol) már foglalkoztunk korábban. A Premium kategóriának azonban sok köze nincs az előbbihez, csupán viszi tovább az alapelnevezést egy másik kategóriában.

Kinek ajánljuk az Extol Premiumot? Részben azoknak a barkácsolóknak, akik szeretik és elvárják a jó minőséget, ezért áldoznak is, de azért nem annyit, mint amennyit egy kifejezetten ipari gépért kellene. Másrészt ajánljuk az iparosoknak, mert a gépek megközelítik a professzionális kategóriát, de azért lényegesen alatta maradnak árban.
Az Extol Premium gépek közül az akkus fúró-csavarozó család három tagját, egy 9,6, egy 12 és egy 18 V-os változatot kaptuk meg néhány hetes próbára. Nem nevezhető ez nyúzópróbának, hiszen eszünk ágában sincs a tönkremenetelig kínozni ilyenkor egy szerszámot. Arra azonban mindenképpen alkalmas, hogy kézbe vegyük őket, dolgozzunk velük, és a gyakorlatban is megtapasztaljuk erényeiket, hibáikat.
Benyomásaink nagyon kedvezőek. Kifejezetten gondosan kimunkált, precízen szerelt és jó minőségű anyagokból készült szerszámgépeket ismerhettünk meg. Gyenge pontnak marad az ár. A 20 000 Ft körüli kategóriában bizony a legnevesebb márkákkal kell megküzdeni, és hosszú távon kell bizonyítani.
Mindhárom gép 1500 mAh-ás NiCd akkuval van felszerelve, éspedig mindjárt kettővel, hogy amíg az egyikkel dolgozunk, addig a másikat az egyórás gyorstöltő már fel is töltse. (Iparosok figyelem!) Az akkufeszültségek közötti különbség tehát direkt módon mutatja a teljesítmény-különbségeket is. A két kisebb gépnél ez nem annyira a tokmányok maximális nyomatékát (24 illetve 26 Nm), hanem a használati időt jelenti. A 18 V-os gép nyomatéka értelemszerűen eleve nagyobb, amit a kétfokozatú mechanikus váltó tovább fokoz. A 2. fokozat 1300-as percenkénti maximális fordulatát az 1-es fokozatban 350-re áttételezhetjük le, ennek arányában nő a nyomaték.
Ami mind a három gépen egységesen megtalálható: Finoman változtatható elektronikus fordulatszabályozó, irányváltó reteszelővel, tokmány gyorsfék, sokfokozatú" nyomatékhatároló és direkt fúrási fokozat kapcsoló a tokmány mögött, kétkezes gyorstokmány (kisebbeknél max. 10 mm-ig, a nagynál 13-ig), tartószíj és lágy bevonatú markolat. Mindegyiknek van aztán egy-egy sajátos érdekessége. A 9,6-osnál ez leginkább a kifejezetten kis filigrán méret és forma, meg a ráépített BIT tartó. A 12 V-os ennél csak egy árnyalattal nagyobb, és a nyomógombja fölé egy kis LED lámpát építettek be. Ez a gép működésekor automatikusan meggyullad, és a furás helyét világítja meg.
A 18 V-os tekintélyes teljesítményéhez igazodóan robusztus felépítésű. A lágy markolatrészeken kívül az egész ház ütésálló műanyagból készült. Lámpa ugyan nincs rajta, viszont van két beépített vízmérték a pontos függőleges és vízszintes fúráshoz. A kettős bittartók közé még egy mágneses csavartartó lap is került, így szerelési komfortunk tökéletes.
A három gép ára között kb. 25 %-os árkülönbség van, így megengedhetjük magunknak azt, hogy választáskora a felhasználási terület és a praktikum döntsön majd. A minőséggel nem lesz gondunk!

A szerszámgépek megvásárolhatók a Szerszám Világ üzletlánc boltjaiban (www.szerszamvilag.hu) és az ország számos más elektromos gépeket forgalmazó üzletében.
Importőr: Madal Bal Kft.
www.madalbal.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

brekkencs avatarja

brekkencs         Extol sarokcsiszoló 125mm 850W (403124)

Én egy 125 mm-es extol sarokcsiszolót vásároltam a múlt évben, de még garancia időn belül menetzárlatos lett és ráadásul nem is javították garanciába, mondván én terheltem túl a szerszámot többször is. Jegyzem meg elég keveset használtam és rövid ideig. Szóval én személy szerint nem ajánlom senkinek az extol-t.

Segítség akkus csavarbehajtó választáshoz

Egy rendkívül bonyolult kérdést járunk körbe és nyitunk ki. Az akkus csavarbehajtók kínálata egy széles és szerteágazó témakör. Megannyi paramétere van egy akkus csavarozónak melyek mind mind...


Akku technológia

Ez az AL-KO akkus gépcsaládok közös mottója. Legyen a kisebb méretű kertek 20 V-os, szuper könnyű gépeit tartalmazó Easy Flex, a tökéletes ár/teljesítmény mutatókkal bíró Energy Flex vagy a...