Extol Premium csavarozók

Nem indul könnyű kategóriában az a szerszámgép gyártó, aki a minőségi barkács és a professzionális határmezsgyéjén próbál piaci részesedést szerezni. Éppen ezzel próbálkozik az Extol Premium, amelynek alap modelljeivel (Extol) már foglalkoztunk korábban. A Premium kategóriának azonban sok köze nincs az előbbihez, csupán viszi tovább az alapelnevezést egy másik kategóriában.

Kinek ajánljuk az Extol Premiumot? Részben azoknak a barkácsolóknak, akik szeretik és elvárják a jó minőséget, ezért áldoznak is, de azért nem annyit, mint amennyit egy kifejezetten ipari gépért kellene. Másrészt ajánljuk az iparosoknak, mert a gépek megközelítik a professzionális kategóriát, de azért lényegesen alatta maradnak árban.
Az Extol Premium gépek közül az akkus fúró-csavarozó család három tagját, egy 9,6, egy 12 és egy 18 V-os változatot kaptuk meg néhány hetes próbára. Nem nevezhető ez nyúzópróbának, hiszen eszünk ágában sincs a tönkremenetelig kínozni ilyenkor egy szerszámot. Arra azonban mindenképpen alkalmas, hogy kézbe vegyük őket, dolgozzunk velük, és a gyakorlatban is megtapasztaljuk erényeiket, hibáikat.
Benyomásaink nagyon kedvezőek. Kifejezetten gondosan kimunkált, precízen szerelt és jó minőségű anyagokból készült szerszámgépeket ismerhettünk meg. Gyenge pontnak marad az ár. A 20 000 Ft körüli kategóriában bizony a legnevesebb márkákkal kell megküzdeni, és hosszú távon kell bizonyítani.
Mindhárom gép 1500 mAh-ás NiCd akkuval van felszerelve, éspedig mindjárt kettővel, hogy amíg az egyikkel dolgozunk, addig a másikat az egyórás gyorstöltő már fel is töltse. (Iparosok figyelem!) Az akkufeszültségek közötti különbség tehát direkt módon mutatja a teljesítmény-különbségeket is. A két kisebb gépnél ez nem annyira a tokmányok maximális nyomatékát (24 illetve 26 Nm), hanem a használati időt jelenti. A 18 V-os gép nyomatéka értelemszerűen eleve nagyobb, amit a kétfokozatú mechanikus váltó tovább fokoz. A 2. fokozat 1300-as percenkénti maximális fordulatát az 1-es fokozatban 350-re áttételezhetjük le, ennek arányában nő a nyomaték.
Ami mind a három gépen egységesen megtalálható: Finoman változtatható elektronikus fordulatszabályozó, irányváltó reteszelővel, tokmány gyorsfék, sokfokozatú" nyomatékhatároló és direkt fúrási fokozat kapcsoló a tokmány mögött, kétkezes gyorstokmány (kisebbeknél max. 10 mm-ig, a nagynál 13-ig), tartószíj és lágy bevonatú markolat. Mindegyiknek van aztán egy-egy sajátos érdekessége. A 9,6-osnál ez leginkább a kifejezetten kis filigrán méret és forma, meg a ráépített BIT tartó. A 12 V-os ennél csak egy árnyalattal nagyobb, és a nyomógombja fölé egy kis LED lámpát építettek be. Ez a gép működésekor automatikusan meggyullad, és a furás helyét világítja meg.
A 18 V-os tekintélyes teljesítményéhez igazodóan robusztus felépítésű. A lágy markolatrészeken kívül az egész ház ütésálló műanyagból készült. Lámpa ugyan nincs rajta, viszont van két beépített vízmérték a pontos függőleges és vízszintes fúráshoz. A kettős bittartók közé még egy mágneses csavartartó lap is került, így szerelési komfortunk tökéletes.
A három gép ára között kb. 25 %-os árkülönbség van, így megengedhetjük magunknak azt, hogy választáskora a felhasználási terület és a praktikum döntsön majd. A minőséggel nem lesz gondunk!

A szerszámgépek megvásárolhatók a Szerszám Világ üzletlánc boltjaiban (www.szerszamvilag.hu) és az ország számos más elektromos gépeket forgalmazó üzletében.
Importőr: Madal Bal Kft.
www.madalbal.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

brekkencs avatarja

brekkencs         Extol sarokcsiszoló 125mm 850W (403124)

Én egy 125 mm-es extol sarokcsiszolót vásároltam a múlt évben, de még garancia időn belül menetzárlatos lett és ráadásul nem is javították garanciába, mondván én terheltem túl a szerszámot többször is. Jegyzem meg elég keveset használtam és rövid ideig. Szóval én személy szerint nem ajánlom senkinek az extol-t.

Csavarbiztosítások

MESTER+Bármilyen eszközt is megvizsgálunk otthonunkban, a darabjait többnyire csavarok fogják szilárd egységbe. Az ilyen anyagkapcsolatok a rögzítő csavarok kihajtása után megszüntethetők, azaz...


Einhell - Red Line

Minőségi fejlődésen ment keresztül az Einhell márka, amit a belső tartalom változásán túl a színek is jelképeznek. A korábbi sárga, majd a következő lépcsőfokot jelentő kék színű gépek mellet mára...