Csatornatisztítás

2008-09-01 00:26:39 |

A csatornarendszer a háztartás mostohagyermeke. Nem látható, ezért kevés figyelmet fordítunk rá, meghibásodása viszont annál kellemetlenebb, és jelentős pénzeket nyelhet el.

Beltéri dugulás

A dugulás kialakulása a legtöbb esetben hosszú évek folyamata. Toalett esetén a viszonylag kis vízhozamú, ezért gyenge átöblítő képességű szelepek, víztakarékos tartályok fő problémája, hogy éppen csak leöblítik a szennyvizet, de nem mossák át kellőképpen a csészét, így mindennapos lehet a bosszankodás, hogy miért folyik le ilyen lassan a szennyvíz.
Sokszor oda nem való tárgyak, mint például intim női dolgok, pelenka, illatosító miatt keletkezik a dugulás. Az ún. stop funkciós, víztakarékos tartályok arra csábítják az embert, hogy a lehető legkevesebb vízzel öblítsen. Ez alapvetően helyes hozzáállás, de a kelleténél kevesebb vízzel történő öblítésnél a szilárd anyagok nem kapnak megfelelő lendületet, és a csőrendszer egy kevéssé lejtős szakaszán összeállhatnak. A dugulás elhárításánál pedig a megspórolt víz árának többszörösét is kifizethetjük a szakembernek.
A víztakarékos tartályokat forgalmazó cégek is nyomatékosan felhívják a vásárlók figyelmét arra, hogy minden esetben bő vízzel öblítsenek. Korszerű tartályoknál ez a mennyiség előre beállítható. A mosogató dugulások nagy részét a kevés vízzel való mosogatás, a szűrő indokolatlan használata, és a csőrendszerek alulméretezése, hibás lejtetése okozza. Nyilvánvaló, hogy az olyan mosogatók, ahol 5-10 literes bojlerek vannak felszerelve, ott a kevés meleg víz miatt a mosogatás végére hideg vízben mosogatunk - ez is lehet a dugulás okozója.
A különböző, műanyagból készült lefolyó szűrőket csak a darabos mosogatás közben alkalmazzuk! Ezeket a gyártók direkt nem fixen építik be, ugyanis lassítják a víz áramlását, és ezért a víz nem tudja teljes keresztmetszetében átmosni csatornarendszerünket. Kád, mosdó, zuhany lefolyóknál a haj, illetve a testről lemosott zsírréteg előbb-utóbb a csővezetékben lerakódik. Rendszeres karbantartással, a szifonok évenkénti tisztításával, havi egyszeri forró vízzel való átöblítéssel hosszú időre elkerülhetjük, hogy duguláselhárító szakembert kelljen hívni. Kerüljük az agresszív dugulásmentesítő szerek használatát! A granulátumok és gél állagú szerek a csatornában sűrű masszává vagy éppen kemény, áthatolhatatlan réteggé állhatnak össze, nagyobb bajt okozva annál, mint amit el akartunk hárítani. Használhatjuk viszont rendszeresen a biológiai csőrendszer-tisztító folyadékokat és tablettákat, amelyek leoldják a cső falára kirakódó zsírokat, és így elejét vehetjük a dugulás kialakulásának.

Kültéri dugulás

Csapadék elvezető rendszerek, kerti folyókák, aknák és udvari csatorna rendszerének dugulását leggyakrabban a bemosódó sár, sóder, iszap, valamint a bemosódó falevél, gyökér okozza. A dugulás okozója lehet a cső megsüllyedése is. A közmű csatorna bekötéssel nem rendelkező ingatlanok fő problémája az udvari emésztők és szennyvíztartályok szintjének állandó ellenőrzése. Sokszor ez már rutinná válik, de ha az ember elhanyagolja, és nem szippantatja ki időben az emésztőt, dugulás keletkezhet a visszatorlódó szennyeződés miatt.
Gyakori eset kertes házaknál (főleg a régi, betonból készült csatornacsövek esetén), hogy az illesztésekénél hézag keletkezik, és a kerti vagy az utcai fák apró hajszálgyökerei benőnek a keletkezett résen. A kialakult természetes háló gátat szab a vécépapírnak, és kialakul a dugulás. Ezen a problémán segít az ún. womás kocsi. A szerkezet végtelenül egyszerű: egy kb. 100 m hosszú nyomásálló gumitömlőből és egy fém fejből áll, amelyen hátrafelé néző, apró lyukakat találunk. A rendszer akár 150 atmoszférás víznyomással is terhelhető, aminek köszönhetően az eldugult csatornába ledugott tömlő olyan erővel halad végig a csatornán, hogy minden dugulást megszüntet. Kivéve azt az esetet, ha a csatorna deformálódott, illetve beomlott - ilyen szituációban csak a károsodott csatornaszakasz cseréje jelent megoldást.

Jogi és pénzügyi vonzatok

A hatályos rendeletek szerint azok a dugulási problémák, amik a telekhatáron belül jelentkeznek, a ház tulajdonosának pénztárcáját, idejét (és idegeit) terhelik. A telekhatáron kívül eső szakasz viszont már a település önkormányzata által megbízott közüzemi csatornaszolgáltató gondozásában áll. Ennek fenntartásáért is mi fizetünk, benne van a havi víz és csatornadíjban, illetve adónk egy része is a közüzemek fenntartását biztosítja. Amennyiben mód van rá (pl. csatornacserénél), célszerű, és egyben kötelező is egy tisztítóaknát létesíteni a telekhatártól számított 1 m-es távolságon belül. Ennek segítségével gyorsan tisztázható, hogy hol keletkezett a dugulás, és ki a felelős az elhárításáért.
Végül néhány személyes tapasztalat. Amennyiben csak lehet, óvakodjunk a maszek csatornatisztítóktól. Sokan horribilis összegeket képesek elkérni néhány perces, kontár munkáért, amellyel a dugulás tulajdonképpeni okát nem is hárították el. "Természetesen" mindezt számla és garancia nélkül. A barkácsáruházakban árult kézi csatornatisztító spirál játékszer, csak annak jó, aki eladja. Dugulás elhárítási kérdésben forduljunk bátran a Fővárosi Csatornázási Művek szakembereihez, vagy vidéki kollégáikhoz, akik pontosan, szakszerűen és gyorsan dolgoznak.

Összefoglalva hogyan kerülhetjük el a dugulást

  • Amikor nem darabos ételt mosogatunk, ne használjunk szűrőt, mert lelassítja a víz áramlását, és így az nem tudja a víz átmosni a csővezetéket.
  • Ha nem mosunk hajat fürdés közben, ne használjunk szűrőt, mert lassítja vizet.
  • Ha a dugulás elkezdődött, soha ne öntsünk bele lefolyótisztító szereket, mert nagyobb részben többet árt, mint használ.
  • A mosogató lefolyó rendszerét havonta egyszer egy nagy lábos forró vízzel öblítsük le, hogy a leülepedett zsírt feloldja és lemossa.
  • Amennyiben van a fürdőszobában padlóösszefolyó, rendszeresen öntsünk bele egy vödör forró vizet. Hasonlóan járjunk el a vécénél is.
    Évente egyszer tisztítsuk ki a szifonokat.
    Ne dobjunk intim női pipereszereket a WC-be, inkább dobjuk a szemetesbe, mert ezek az anyagok megdagadnak, lerakódnak a csővezetékben.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ereszcsatornák

Az elmúlt téli időszak csapadék szempontjából eléggé bőséges volt. Ezt pedig a tetők, de főként a csapadékot elvezető ereszcsatornák is megszenvedték. Hibáikra a háztulajdonosok már a közbenső...


Az ereszcsatorna is szép!

Építkezés és felújítás során az ereszcsatorna kiválasztása olyan, mint amikor az új padló burkolathoz szegélyt nézünk: kötelező és unalmas. Legalábbis eddig az lehetett! Ha a PREFA Hungária Kft....