A fagykárok elkerülhetők

Fagyveszély!

A tartós hideg komoly károkat okozhat a talajban vagy a fűtetlen pincékben található vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is. Érdemes idejében megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező mérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit.

A fagy leginkább a néhány miliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos! A kerti vízóraakna törött vagy hiányzó fedlapját pótoljuk, sőt a nagy hidegben külön szigeteléséről is gondoskodjunk. A vízmérőt akár pléddel, hungarocellel vagy más hőszigetelő anyaggal is letakarhatjuk, de még a kartondoboz darabok is megfelelőek erre a célra. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy a vízóraakna fedele mindig lehajtott állapotban legyen.
A pincékben lévő vízmérők védelme érdekében ellenőrizzük a pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külső talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésükről külön is gondoskodjunk. Szigeteljük - vagy ennek hiányában - időben víztelenítsük a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket.
Az épületen belüli vezetékek, illetve szerelvények esetében győződjünk meg a helyiség nyílászáróinak épségéről. Nagy hidegben - különösen a tűzfalakban futó vezetékek esetében - még fűtésre is szükség lehet annak érdekében, hogy a csövekben lévő víz ne fagyjon be. Ha a helyiség nagyon hideg, vagy ha a vezetékek beépítetlen tűzfalban vannak és nincs módunk fűtésre, hagyjuk picit csöpögni a csapot, így nem - vagy csak sokkal nehezebben - tud megfagyni a víz a vezetékben.
Télen a nem lakott épületeknél legbiztosabb módszer a víztelenítés. Először nyissuk meg a kerti csapot, majd ezután zárjuk el a téli elzárót. A vezetékben lévő víz ilyenkor az ürítő szelepen keresztül távozik és elszivárog a talajba, így a felszínen húzódó vezetékszakasz is vízmentes lesz, és tavaszig biztosan nem okozhat gondot a fagy. Ha későn látunk hozzá a víztelenítéshez, és a befagyott víz miatt nem tudjuk az elzárócsapot elfordítani, meleg vízzel, óvatosan felolvaszthatjuk a benne lévő jeget, majd ezt követően elvégezhetjük a víztelenítést.
Mit tegyünk akkor, ha egy hideg éjszaka után mégis arra ébredünk, hogy nem folyik víz a csapból? Amennyiben mégis befagy a vezeték, fontos, hogy lassan, a fal fokozatos melegítésével olvasszuk fel a benne lévő vizet. A vízmérőt vagy a szabadon lévő műanyagcsöveket semmiképp se próbáljuk nyílt lánggal felolvasztani, a hirtelen felolvadó víz ugyanis szétvetheti a mérőt, illetve a csövet. A nagyobb baj elkerülése érdekében legbiztosabb, ha szakember segítségét kérjük.
Fokozott elővigyázatossággal elkerülhetjük a bosszúságot és az anyagi károkat! Higgyék el, megéri!

További információkat találnak a www.vizmuvek.hu honlapon

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vízművek, fagy, vízmérő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fagyvédelem a gazdálkodásban

A gazdálkodásban a legnagyobb kárt ugyan a tavaszi fagyok tudják okozni, de a fagyveszély már a tél folyamán is fennáll. Bár a globális klímaváltozás – és nem globális felmelegedés –...


Ne hagyja pénzét elfolyni!

Egy szépen gondozott kert ápolása a nyári, száraz időszakban sok vizet igényel, de locsolási mellékvízmérővel, azaz locsolómérővel az öntözés során felmerülő közüzemi költségek egyszerűen...