Ruhaszárítás gépi légszárítással

A mosógép ma már alapvető berendezése a háztartásoknak. A ruhaszárító gépek használata is egyre elterjedtebb, ugyanakkor még sokan hívei a hagyományos, kiteregetős szárítási módszernek is.

A hagyományos módon történő ruhaszárításnál a száradó ruha környezetének adja le a nedvességet, ezért a páratartalom megemelkedik a szárítóhelyiségben, mindaddig, amíg a ruhanemű és a helyiség nedvességtartalma kiegyenlítődik. A módszer nemkívánatos mellékhatásai közé tartozik, hogy a szárítás folyamata hosszadalmas lehet, a szárítóhelyiség klímája kellemetlenné válhat, a falakon gomba, penész képződhet, sőt a helyiségben tárolt érzékeny, kényes berendezések, anyagok is károsodhatnak.
A ruhaszárítás gyorsabb, kímélő és energiatakarékos módja, amikor a szárító helyiségben annak levegőjéből gépi úton vonjuk el a nedvességet. A légszárítós ruhaszárító gép optimális levegőáramlást hoz létre a szárítóhelyiségben, egyidejűleg folyamatosan elvonva a levegő megnövekedett páratartalmát, ezáltal felgyorsítva a száradás folyamatát. A ruhanemű kiterítve vagy kímélő módon felakasztva száradhat, nem gyűrődik és nem károsodik sem hő sem súrlódás vagy a forgódobban való mozgatás hatására. A légszárítós ruhaszárító berendezés automatikusan működik mindaddig, amíg a száradási folyamat befejeződik.
Ez a módszer egyedi háztartásokban, panziókban, családi- és többlakásos házak mosó- és szárító helyiségeiben is optimális megoldást jelent nemcsak ruhaszárításra, hanem a helyiség szárazon tartására is. Nyugat-európában, ahol társasházakban, bérházakban gazdaságosan turnusban használnak közös mosókonyhákat, már a tervezésnél figyelembe veszik ezt a megoldást, hiszen igen lényeges a ruhaszáradás folyamatának gyorsasága. Hosszú élettartamú, jó minőségű, korszerű hőszivattyús alapon dolgozó, energiatakarékos gépeket fejlesztettek ki erre a célra, amelyek szárítási teljesítménye gyorsaságban megközelíti a szokásos hőbefúvós forgódobos szárítógépekét, de kímélőbb, és kisebb az energiaigénye, a beruházás tehát megtérül.
A ruhaszárítás céljára kifejlesztett légszárító berendezések modelljeiből a szárítóhelyiség méretének, hőmérsékleti adottságainak megfelelőt választhatjuk. Előnyei röviden a következők:

  • Egyszerűen szerelhető akár meglévő akár újonnan épülő lakásban, házban.
  • Nemcsak a fehérneműt szárítja, hanem a helyiséget, magát is. A falak szárításával elkerülhető penész és dohos levegő keletkezése, és az ezekből eredő egészségi és anyagi károsodás.
  • Kíméli a ruhaneműt, nem igényli a ruha válogatását, kényesebb holmik akár kötélen kiterítve akár vállfán száríthatók.
  • Költség- és energiatakarékos.
    A szárítógéppel azonos idő alatt szárít például 20 kg ruhát, de ehhez 30-50 %-kal kevesebb energiát használ.
  • A ruhaszárító optimális levegőcirkulációt hoz létre a szárítóhelyiségben.
  • Karbantartása és javítása egyszerű és költségtakarékos.

A svájci ESCO Schönmann exkluzív minőségben gyárt légszárítós ruhaszárító gépeket, ezeket a budapesti Pro Casa Kft. forgalmazza.
1225 Budapest, Kassai út 100-102.
Telefon: (06-1) 207-5611, (06-20) 356-4150,
Fax: 207-6140
www.procasa.hu
info@procasa.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szilágyi Mária


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Páracsökkentés fűtetlen helyiségekben

A téli időszakban a családi házakban, egyéb lakóépületekben vannak olyan helyiségek, amelyek - többnyire anyagi okokból - nem fűtöttek. A csak idényjelleggel használt nyaralók nyílászáróit szintén...


Hogyan bánjunk ruháinkkal

Bármilyen drága, jó minőségű ruhát is vásárolunk, és bármilyen drága mosógépben vagy szárítógépben is tisztítjuk, ha nem a ruhacímke, textilcímke alapján kezeljük a tisztítás során, hamar...