A fénycsöves világítás minőségi problémái

Aki környezetében fénycsöves világítást üzemeltet, bizonyára már találkozott rendellenes működéssel, amelyek olykor nagyon zavaróan tudnak hatni. A hibaelhárítás, a rendszer működési elvéből adódóan bonyolultabb, mint egy hagyományos izzós lámpatest esetében. Az alábbiakban a gyakrabban előforduló hibákat és ezek megszüntetésének módját foglaltuk össze:

Kompakt fénycsövek

A kompaktfénycsöves lámpatestek esetén szinte valamennyi, az előbbiekben felsorolt meghibásodás fölmerülhet. Különbség, az alábbiak szerint mutatkozik:

  • a kompakt fénycső csak egy végén fejelt, ezért nem fordulhat elő kétvégű feketedés
  • egyes típusok fejébe gyárilag be van építve a gyújtó, ez esetben a gyújtó működése ellenőrizhetetlen
  • amennyiben a kompaktfénycső fejelésébe épített gyújtó beragad, olyan magas hőmérséklet keletkezhet, amelynél már a műanyagfoglalat is megolvad.
  • az elektronikus előtéttel egybeszerelt típusoknál sem áramköri, sem érintkezési, csatlakozási meghibásodás nem ellenőrizhető. E típusok javíthatatlanok.
  • léteznek foglalatba szerelt elektronikus működtető egységek, amelyek élettartama általában 3-4 kompaktfénycsőének felel meg. Amennyiben nem világít a fényforrás, ezt cserélni kell. Az elektronika javíthatatlan.
  • bizonyos típusok csak a külső elektronikus előtéttel működtethetők (4 csaposak) ezek helyére belő gyújtós típusú (2 csapos) nem szerelhető és fordítva. Célszerű vásárláskor a rosszat magunkkal vinni beazonosítás céljából.
  • az energiatakarékos fényforrás cseréjénél, ennek hosszára is oda kell figyelni, hogy lehetőleg a tönkrementtel azonos, vagy rövidebb legyen, mert egyébként előfordulhat, hogy nem fér be a lámpatest burájába.
  • Csere alkalmával figyeljünk oda a kompaktfénycső színhőmérsékletére és színvisszaadására. Tehát csak a teljesítmény ismerete nem elégséges. A teljesítmény utáni szám, ha 8-as, a fényforrás színvisszaadási indexe 80-89, ha 9-es, akkor 90-100 közötti érték. Az ezt követő két számjegy a színhőmérsékletre utal: 27=2700K; 30=3000K; 40=4000K. Minél alacsonyabb az előbbi szám, annál melegebb színhőmérsékletű a fénycső, illetve kompaktfénycső.
  • A kompaktfénycső felületi hőmérséklete magasabb, mint az egyenes fénycsőé
  • Kültéri használat esetén, nagy hidegben az élettartama végéhez közeledő fényforrás nem gyújt be. Az alacsony hőmérséklet, a fényáram csökkenést is előidézi.

Nagy János
világítástechnikai szakmérnök
a MEE Világítástechnikai Társaság elnöke

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: világítás, fénycső

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Intelligens világításvezérlés

Egy okosotthon számos lehetőséget kínál az intelligens világításvezérlésre kezdve avilágítás fényerőszabályzásától a LED szalagok RGBW szabályzásán át a fényérzékelőkkel és mozgásérzékelőkkel...


Ledszalagok

Ledes világítással sokat és sokszor foglalkoztunk már, hiszen tartós és gazdaságos megoldást kínál a hagyományos izzószálas és fénycsöves fényforrásokkal szemben. A ledszalag egy külön...