Otthonunk biztonsága

Lakásunk biztonságáért két alapvető dolgot tehetünk. Egyik, hogy nehezen feltörhető, esetleg rácsozott nyílászárókat építünk be, és a zárakat is tudásuk, nem pedig olcsóságuk alapján választjuk ki. Másik lehetőség, hogy riasztóberendezést szerelünk fel, aminek hatásfokát javíthatjuk azzal, ha baj esetén a jelzést egy biztonsági szolgálathoz is elküldi a rendszer. A mechanikai és elektronikus védelmi eszközök azonban csak együtt képesek megnyugtatóan ellátni otthonunk őrzését.

Kiegészítik egymást

Az elektronikus biztonsági berendezések és a korszerű mechanikai védelem eszközei együtt igazán hatásosak. Berácsozott házban nem sokan szeretnek lakni. Ezért szerintem a legoptimálisabb megoldás egy minimális mechanikai védelemből - ami csak a minősítés alapján minimális és egyáltalán nem gyenge - valamint egy részleges elektronikai védelemből áll - mondta Katona Attila, a törökbálinti Alarmszerviz Biztonságtechnika cégvezetője.
Vannak olyan korszerű eszközök is, amelyeknél határmezsgyén mozog a mechanikai és elektronikus védelem. Ilyen a szúnyogháló rács, ami elektronikus rendszerbe köthető mechanikus védelmi elem. De nem szabad megfeledkezni a hagyományos, a betörés ellen védő megoldásokról sem. Ilyen a több ponton záródó ablak, ajtó, vagy a hevederzáras védelem, amely két irányba is "a falba csúszva" nehezíti meg a betörők dolgát.
Az egyszerű záraknál nem sokkal drágábbak már az ipari gyémántot tartalmazó zárbetétek, amelyek felfúrása jóval több időt és fúrófejet igényel, mint a hagyományos záraké. Az ajtó elhelyezkedését a fal síkjához viszonyítva még építkezéskor olyanra változtathatjuk, hogy a nyitási oldalon a rés ne, vagy csak nehezen legyen hozzáférhető feszítővassal.
-"Sajnos az emberek többsége a baráti viszonyban lévő szomszédságot kivéve immúnis a szirénára. Többnyire csak bosszantja őket. Épp ezért szerelünk egyre több saját telefonszámot hívó riasztót. Ha van vezetékes telefonvonal, akkor azon keresztül a riasztóközpont jól azonosítható jelzést tud küldeni a saját mobilunkra, akár két számra is. Tekintettel arra, hogy nálunk ez a riasztószereléssel együtt ingyenes, azaz nem jár plusz költséggel, szinte minden ügyfelünk bekötteti a saját mobiljára. Ha nincs telefonvonal, akkor a legjobb megoldás egy gsm értesítő egységgel kiegészíteni a lakásriasztót. Ez a készülék riasztás esetén három telefonszámra tud hívást küldeni, valamint egy sms-t is. Ezenkívül hálózat kimaradás esetén, vagy telefonvonal megszűnésekor, valamint a helyreálláskor is sms-ben értesít. Hasznos kiegészítője így akár egy kapcsolt vonalas távfelügyeleti bekötésnek is" -említette a szakember.

Az ár hamar megtérülhet, még ha "nem is tudunk róla"

Egy családi ház: két szoba, konyha, előszoba védelme összesen négy mozgásérzékelővel egy kezelő egységgel az előírások szerinti központtal, illetve kültéri szabotázsvédett hang-fény jelzővel, két saját akkumulátorral szerelve bruttó 109 000 forint körül van. De kis lakásokra egy mozgás-, és egy nyitásérzékelővel már bruttó 54 900- ért akár felügyeletbe köthető, vagy saját telefonszámra hívást küldő rendszer is kapható.
Sokan szereltetnek a házukra kamerát, ami költségtakarékosság miatt nincs rendszerre kötve. Az ilyen kamumegoldások Katona Attila szerint nem sokat érnek.
-A kapható álkamerák elég gyengén sikerültek. Többnyire messziről látható, hogy kamu az egész. Amit ajánlok: eredeti kameraház, ha lehet, egy régi, vagy hibás kamera belsővel. De legalább egy 2000 Ft-os eredeti lencsét tegyenek rá. Ami fontos, mégis sokan beveszik: az igazi kamerán nem villog LED, azaz a villogó kameráról a betörő egyből tudja, hogy csak egy utánzat!
Egy lakás kivonuló szolgálatos védelme havi nettó 3200 forint körül van vezetékes telefonon bekötve, tehát ma már ez a szolgáltatás sem csak a nagy cégek kiváltsága.
A barkácsboltokban pár ezer forintért kapható riasztók, illetve párszáz forintért árusított, ablakra-ajtóra szerelhető nyílásjelzők a szakember szerint nem alkalmasak a lakás védelmét ellátni.

Ma már a riasztó-központokban alapfelszereltség a saját számra hívást küldő modem. A GSM értesítő egység is csupán 20000 Ft plusz kiadást jelent. Ez hív és SMS-t is küld. Sajnos még ez sem terjedt el: sok hagyományos "csak szirénás" rendszer van napjainkban is. A jövő talán a behallgató illetve kamerás befigyelő rendszereké, de addig még hosszú időnek kell eltelnie.
-"Kijátszhatatlan védelem nincs, de törekedni kell rá. Egy jól megépített rendszer alaposan megizzasztja a betörőt. Mi úgy próbálunk rendszereket tervezni és építeni, hogy mi se tudjunk úgy bemenni, hogy semmilyen jelzést ne adjon. Kis odafigyeléssel rendkívül jó eredmények érhetők el"- véli a törökbálinti cégvezető.

Nem csak a betöréstől óvnak

Megkérdeztük azt is, hogy a szakma megítélése szerint mennyire gondoskodnak megfelelően az emberek lakásuk betörésvédelméről.
-"Sajnos legtöbbször eső után köpönyeg" - kaptuk a választ. Vagy legfeljebb akkor gondolkodunk el a dolgon, ha a szomszéd már pórul járt. Az új építésű házaknál célszerű lenne minden esetben legalább a csövezést kiépíteni.
A riasztórendszerek felépítésüket tekintve ráadásul modulárisak. Egy központra köthető például a nyitás, mozgás, füst, CO érzékelő is, azaz a rendszerek többfunkciósak, nem csak a betörőktől óvnak.
-"Szerintem minden riasztó rendszer - legyen az akár a legegyszerűbb - növeli az adott objektum védelmét. Nem hiszem, hogy helytálló lenne ma már a "ha riasztó van, érték is van" állítás, ami a riasztóval szerelt épületekhez vonzza a betörőket "- véli Katona Attila.
-"Az átlagos betörő általában nem zseni. Szerencsére. Még nem hallottam lakást feltörni korszerű elektronikai rendszerekkel. Nem is nagyon kivitelezhető. Az esetleges betörő kénytelen az érzékelők kijátszására, vagy a rendszer tönkretételére építeni. A megrendelőkkel három-négyévente úgyis találkozunk az akku cseréje miatt. Ekkor meg lehet beszélni a lehetséges fejlesztéseket, ha esetleg idő közben a betörési módszerek sokat fejlődnének - tette hozzá a szakember.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Élelmiszeripari célú szendvicspanelek

A Metál-Sheet Kft. több éves szendvicspanel gyártási tapasztalatait kamatoztatva, igyekszik minden olyan igényt kielégíteni, melyek a végfelhasználás szempontjából specifikus kritériumokkal...


Kutya szökésgátlók

A családi házas környezetben nagyon gyakori probléma, hogy kedvenc négylábúink időnként elszökdösnek. Tetszik vagy sem, a kóborlási hajlam a vérükben van, a vadászösztön vagy a párkeresés...