Komplett tetőtéri hőszigetelő rendszer a Bramactól

2012-05-05 22:31:28 | Módosítva: 2012-05-05 22:31:28

BramacTherm hőszigetelő rendszer meglévő, szarufa közötti hőszigetelés kiegészítéseként vagy önmagában alkalmas magastetők szarufa feletti, felületfolytonos (hőhídmentes) hőszigetelésére. PUR/PIR (poliuretán/poliizocianurát) alapanyagból készül. A PUR/PIR anyagok sajátossága, hogy gyártásuk során nagyon finom, apró szerkezetű cellák alakulnak ki, melyek magukba zárják a levegőt. A különleges szerkezetű anyag így a korábban az építőiparban használt anyagokhoz képest sokkal kedvezőbb hővezetési tényezővel és alacsony vízfelvevő képességgel rendelkezik.

Az épületek energiavesztesége leginkább a tetőknél jelentkezik. Modern hőszigetelő anyagok beépítésével a hőveszteség és fűtésköltség jelentősen csökkenthető. Akár 80%-kal. A leghatékonyabb megoldás ehhez egy szarufa feletti hőszigetelés, ami felületfolytonosan és hőhídmentesen kerül beépítésre. A hőátbocsátási tényező számítása során több anyagból összeépített szerkezet esetén a beépített anyagok hővezetési ellenállásának átlagával kell számolni, ezzel együtt a vázzal, rögzítő elemekkel megszakított hőszigetelés és hőhidak hatását is figyelembe kell venni. A Bramac Therm hőszigetelő elemek felületfolytonosan, azaz megszakítás nélkül kerülnek elhelyezésre, így nem kell számolni a szarufák és egyéb vázszerkezetek rontó hatásával.

Párazáró réteg kialakítása

Hőszigetelt tetőterek esetén kiemelt fontossággal kell kezelni a belső oldali párazáró réteget. A Bramac Therm hőszigetelő ugyan nem képes nagymennyiségű pára felvételére, a csaphornyos csatlakozásoknál azonban a belső térből kifelé haladó pára elérheti a harmatponti hőmérsékletet, és kondenzálódva károkat okozhat. Párazáró rétegként felületfolytonosan belső oldali párazáró fóliát kell elhelyezni. Ez azt jelenti, hogy a fóliasávok közötti átlapolásokat saját ragasztósávval, egyéb helyeken pedig Climatape ragasztószalaggal kell lezárni, továbbá a hőszigetelő rendszerhez tartozó hézagtömítő szalaggal, vagy tömítőanyaggal gondoskodni kell a falszerkezetekhez történő légtömör csatlakoztatásáról. Tetőfelújítás esetén, amennyiben a belső burkolat nem kerül megbontásra, a párazáró fólia a szarufák felett áthajtható. Páralecsapódás ebben az esetben nem keletkezik, hiszen a szarufa felett hőszigetelés kerül elhelyezésre, így a szarufa nincs kitéve hirtelen hőmérséklet-változásnak.

A hőszigetelő táblák elhelyezése

A hőszigetelő elemek a rendszer részét képező csavarokkal rögzítendők. A rögzítést úgy kell kialakítani, hogy a szél szívó hatásának és a fedésből valamint egyéb meteorológiai terhekből adódó nyíró igénybevételnek is megfeleljen. A csavarok leginkább húzó igénybevétel esetén terhelhetőek jobban, ezért az ilyen igénybevételre szánt csavarokat a fedésre merőleges helyzetükhöz képest 30 fokkal az eresz irányába kell megdönteni. A helyes pozícionálásához a rendszercsavarok csomagolását képező sablon használható.

A beküldött tervrajzok alapján a Bramac Kft. elvégzi a rögzítő csavarok statikai méretezését, meghatározza annak mennyiségét és pontos elhelyezését. A hőszigetelő rendszer 15-90 fokos tetőhajlásszög között építhető be. A hőszigetelő elemek háromrétegű, 145 g tömegű polipropilén tetőfóliával kasírozottak, mely egyben az alátétfólia szerepét is ellátja. Az alátétfólia dupla ragasztósávnak köszönhetően szélzáró alátéthéjazatot kapunk, ami csökkenti a tetőfedés alatti légrésben áramló levegő hűtő hatását. Az alátéthéjazat típusát és kiegészítő intézkedések szükségességét (például ellenléc alatti szegtömítést) mindig a fedőanyag típusa határozza meg.

Fokozottan vízzáró alátéthéjazat kialakítása

A tetőfedés vízzárósága kiegészítő intézkedésekkel fokozható. Fokozott vízzárást jelent az alátéthéjazat átlapolásainak leragasztása és az ellenlécek rögzítése által keletkező lyukasztások tömítése. Az átlapolások leragasztása a gyárilag elhelyezett dupla ragasztósávnak köszönhetően biztosított. Az ellenlécek rögzítésénél keletkezett perforációk vízzárósága szegtömítő szalag beépítésével fokozható. A szegtömítő szalagot az ellenléc alátétfóliával érintkező oldalára kell felhelyezni, majd az ellenléc ezt követően rögzítendő.

Oromszegély és vápa kialakítása

Oromszegély kialakításán a hőszigetelést legalább a homlokzat külső síkjáig kell vezetni. A párazáró réteg kialakításán az eresznél alkalmazott megoldással megegyezően kell eljárni. A párazáró réteget az oromszegélynél a hőszigetelés felső síkjáig kell vezetni. Nagy oromtúlnyúlás esetén a hőszigetelés vastagsága itt is pótolható az alsó ábrán bemutatott módon. Vápa kialakításánál a csatlakozó elemek között ék keresztmetszetű hézagot kell hagyni, melyet PUR szerelő habbal kell kitölteni. Az ék keresztmetszet biztosítja, hogy hőszigetelésben ne keletkezzenek nagy átmérőjű légzárványok, melyek a hőszigetelő hatást ronthatják. A kitöltött hézagot ezt követően a rendszerhez tartozó ragasztószalaggal kell lezárni, ami teljes felületén öntapadó, biztosítva így az alátéthéjazat folytonosságát és a vízzárását. A vápával párhuzamosan elhelyezett ellenlécek alatt hajlásszögtől függetlenül szegtömítést kell alkalmazni, hogy a gerinc irányából, alátéthéjazaton érkező csapadék ne tudjon az ellenlécek rögzítésein keresztül bejutni. Amennyiben szegtömítő nem áll rendelkezésre, úgy a hőszigetelésről hőlégfúvó segítségével a kasírozott alátétfólia elválasztható, így az a továbbiakban önálló alátétfóliaként használható. Ez esetben az alátétfólia a vápával pár­huzamosan elhelyezett ellenlécek oldalára felhajtható, megakadályozva ez által a csapadék ellenlécek alatti bejutását.

Tetőtéri ablakok beépítése

Tetősík ablakok beépítésénél mindig az adott gyártó előírásait kell figyelembe venni. Általános szabályként elmondható, hogy a tetősík ablakokat lehetőség szerint hőhídmentesen kell beépíteni, valamint gondoskodni kell a pára- és vízzáró rétegek csatlakoztatásáról. A hőhídmentességet kiegészítő hőszigetelés beépítésével érhetjük el.

Egyes ablakgyártók külön készletben kínálnak ilyen csomagot, de a hőszigetelés saját anyagából is elkészíthető. Utóbbi esetben ragasztószalaggal kell a kiegészítő hőszigetelést körbe venni, ami biztosítja az alátéthéjazat ablakhoz történő csatlakozását. A tetősík ablakok felett minden áttöréshez hasonlóan vízelvezető csatorna beépítése szükséges, ami az alátéthéjazaton érkező csapadékot egy szomszédos szarufaközbe vezeti.

Csatorna- és helyiségkiszellőzők átvezetése

Tetőáttörések átvezetésénél fokozottan kell ügyelni külső oldalon az alátéthéjazat, belső oldalon pedig a párazáró réteg csatlakoztatására. Az alététhéjazaton történő átvezetésnél célszerű a kasírozott tetőfóliát hőlégfúvóval felmelegíteni, ezt követően az áttörés hagyományos alátétfóliákkal megegyező módon kezelhető.

A belső oldali párazáró réteg csatlakoztatása történhet ragasztószalaggal vagy tömítőanyaggal. A rendszerhez tartozó csőcsatlakozó-egység alkalmas különböző típusú csatornaszellőző- és helyiségkiszellőztető egységek vízzáró, hő- és légcserementes áttöréseinek kialakítására.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Falazóanyag választása

Bár egy házépítésnél a falazó anyag kiválasztása a tervező dolga lenne, de természetesen minden gyakorlati kérdésben az építtető dönt, hiszen magának építi a házat, és ő fizeti a költségeket. A...


Tetőtartozékok

Ahhoz, hogy a tető szakszerű, tartós és lehetőleg hosszú ideig problémamentes legyen, nem elég minőségi tetőcserepet és jó tetőfedő szakembereket választani. A tető ugyanis egy komplex rendszer,...