Komplett tetőtéri hőszigetelő rendszer a Bramactól

2012-05-05 22:31:28 | Módosítva: 2012-05-05 22:31:28

BramacTherm hőszigetelő rendszer meglévő, szarufa közötti hőszigetelés kiegészítéseként vagy önmagában alkalmas magastetők szarufa feletti, felületfolytonos (hőhídmentes) hőszigetelésére. PUR/PIR (poliuretán/poliizocianurát) alapanyagból készül. A PUR/PIR anyagok sajátossága, hogy gyártásuk során nagyon finom, apró szerkezetű cellák alakulnak ki, melyek magukba zárják a levegőt. A különleges szerkezetű anyag így a korábban az építőiparban használt anyagokhoz képest sokkal kedvezőbb hővezetési tényezővel és alacsony vízfelvevő képességgel rendelkezik.

Az épületek energiavesztesége leginkább a tetőknél jelentkezik. Modern hőszigetelő anyagok beépítésével a hőveszteség és fűtésköltség jelentősen csökkenthető. Akár 80%-kal. A leghatékonyabb megoldás ehhez egy szarufa feletti hőszigetelés, ami felületfolytonosan és hőhídmentesen kerül beépítésre. A hőátbocsátási tényező számítása során több anyagból összeépített szerkezet esetén a beépített anyagok hővezetési ellenállásának átlagával kell számolni, ezzel együtt a vázzal, rögzítő elemekkel megszakított hőszigetelés és hőhidak hatását is figyelembe kell venni. A Bramac Therm hőszigetelő elemek felületfolytonosan, azaz megszakítás nélkül kerülnek elhelyezésre, így nem kell számolni a szarufák és egyéb vázszerkezetek rontó hatásával.

Párazáró réteg kialakítása

Hőszigetelt tetőterek esetén kiemelt fontossággal kell kezelni a belső oldali párazáró réteget. A Bramac Therm hőszigetelő ugyan nem képes nagymennyiségű pára felvételére, a csaphornyos csatlakozásoknál azonban a belső térből kifelé haladó pára elérheti a harmatponti hőmérsékletet, és kondenzálódva károkat okozhat. Párazáró rétegként felületfolytonosan belső oldali párazáró fóliát kell elhelyezni. Ez azt jelenti, hogy a fóliasávok közötti átlapolásokat saját ragasztósávval, egyéb helyeken pedig Climatape ragasztószalaggal kell lezárni, továbbá a hőszigetelő rendszerhez tartozó hézagtömítő szalaggal, vagy tömítőanyaggal gondoskodni kell a falszerkezetekhez történő légtömör csatlakoztatásáról. Tetőfelújítás esetén, amennyiben a belső burkolat nem kerül megbontásra, a párazáró fólia a szarufák felett áthajtható. Páralecsapódás ebben az esetben nem keletkezik, hiszen a szarufa felett hőszigetelés kerül elhelyezésre, így a szarufa nincs kitéve hirtelen hőmérséklet-változásnak.

A hőszigetelő táblák elhelyezése

A hőszigetelő elemek a rendszer részét képező csavarokkal rögzítendők. A rögzítést úgy kell kialakítani, hogy a szél szívó hatásának és a fedésből valamint egyéb meteorológiai terhekből adódó nyíró igénybevételnek is megfeleljen. A csavarok leginkább húzó igénybevétel esetén terhelhetőek jobban, ezért az ilyen igénybevételre szánt csavarokat a fedésre merőleges helyzetükhöz képest 30 fokkal az eresz irányába kell megdönteni. A helyes pozícionálásához a rendszercsavarok csomagolását képező sablon használható.

A beküldött tervrajzok alapján a Bramac Kft. elvégzi a rögzítő csavarok statikai méretezését, meghatározza annak mennyiségét és pontos elhelyezését. A hőszigetelő rendszer 15-90 fokos tetőhajlásszög között építhető be. A hőszigetelő elemek háromrétegű, 145 g tömegű polipropilén tetőfóliával kasírozottak, mely egyben az alátétfólia szerepét is ellátja. Az alátétfólia dupla ragasztósávnak köszönhetően szélzáró alátéthéjazatot kapunk, ami csökkenti a tetőfedés alatti légrésben áramló levegő hűtő hatását. Az alátéthéjazat típusát és kiegészítő intézkedések szükségességét (például ellenléc alatti szegtömítést) mindig a fedőanyag típusa határozza meg.

Fokozottan vízzáró alátéthéjazat kialakítása

A tetőfedés vízzárósága kiegészítő intézkedésekkel fokozható. Fokozott vízzárást jelent az alátéthéjazat átlapolásainak leragasztása és az ellenlécek rögzítése által keletkező lyukasztások tömítése. Az átlapolások leragasztása a gyárilag elhelyezett dupla ragasztósávnak köszönhetően biztosított. Az ellenlécek rögzítésénél keletkezett perforációk vízzárósága szegtömítő szalag beépítésével fokozható. A szegtömítő szalagot az ellenléc alátétfóliával érintkező oldalára kell felhelyezni, majd az ellenléc ezt követően rögzítendő.

Oromszegély és vápa kialakítása

Oromszegély kialakításán a hőszigetelést legalább a homlokzat külső síkjáig kell vezetni. A párazáró réteg kialakításán az eresznél alkalmazott megoldással megegyezően kell eljárni. A párazáró réteget az oromszegélynél a hőszigetelés felső síkjáig kell vezetni. Nagy oromtúlnyúlás esetén a hőszigetelés vastagsága itt is pótolható az alsó ábrán bemutatott módon. Vápa kialakításánál a csatlakozó elemek között ék keresztmetszetű hézagot kell hagyni, melyet PUR szerelő habbal kell kitölteni. Az ék keresztmetszet biztosítja, hogy hőszigetelésben ne keletkezzenek nagy átmérőjű légzárványok, melyek a hőszigetelő hatást ronthatják. A kitöltött hézagot ezt követően a rendszerhez tartozó ragasztószalaggal kell lezárni, ami teljes felületén öntapadó, biztosítva így az alátéthéjazat folytonosságát és a vízzárását. A vápával párhuzamosan elhelyezett ellenlécek alatt hajlásszögtől függetlenül szegtömítést kell alkalmazni, hogy a gerinc irányából, alátéthéjazaton érkező csapadék ne tudjon az ellenlécek rögzítésein keresztül bejutni. Amennyiben szegtömítő nem áll rendelkezésre, úgy a hőszigetelésről hőlégfúvó segítségével a kasírozott alátétfólia elválasztható, így az a továbbiakban önálló alátétfóliaként használható. Ez esetben az alátétfólia a vápával pár­huzamosan elhelyezett ellenlécek oldalára felhajtható, megakadályozva ez által a csapadék ellenlécek alatti bejutását.

Tetőtéri ablakok beépítése

Tetősík ablakok beépítésénél mindig az adott gyártó előírásait kell figyelembe venni. Általános szabályként elmondható, hogy a tetősík ablakokat lehetőség szerint hőhídmentesen kell beépíteni, valamint gondoskodni kell a pára- és vízzáró rétegek csatlakoztatásáról. A hőhídmentességet kiegészítő hőszigetelés beépítésével érhetjük el.

Egyes ablakgyártók külön készletben kínálnak ilyen csomagot, de a hőszigetelés saját anyagából is elkészíthető. Utóbbi esetben ragasztószalaggal kell a kiegészítő hőszigetelést körbe venni, ami biztosítja az alátéthéjazat ablakhoz történő csatlakozását. A tetősík ablakok felett minden áttöréshez hasonlóan vízelvezető csatorna beépítése szükséges, ami az alátéthéjazaton érkező csapadékot egy szomszédos szarufaközbe vezeti.

Csatorna- és helyiségkiszellőzők átvezetése

Tetőáttörések átvezetésénél fokozottan kell ügyelni külső oldalon az alátéthéjazat, belső oldalon pedig a párazáró réteg csatlakoztatására. Az alététhéjazaton történő átvezetésnél célszerű a kasírozott tetőfóliát hőlégfúvóval felmelegíteni, ezt követően az áttörés hagyományos alátétfóliákkal megegyező módon kezelhető.

A belső oldali párazáró réteg csatlakoztatása történhet ragasztószalaggal vagy tömítőanyaggal. A rendszerhez tartozó csőcsatlakozó-egység alkalmas különböző típusú csatornaszellőző- és helyiségkiszellőztető egységek vízzáró, hő- és légcserementes áttöréseinek kialakítására.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Télen-nyáron energiát takarít meg a szigetelő ablakfólia

Utólag is növelhető az üvegfelületek energiahatékonysága, megfelelő szigetelőfóliával az ablakokon kiáramló hő akár 93 százaléka bent tartható, még szimpla üvegszerkezet esetén is.


Kerti építmények fedése

Régi háztulajdonosi beidegződés, hogy aminek a házban nincs helye, az az udvarra kerül. Ott azután olyan helyre kerülnek, ami a számukra az adott körülmények között vélhetően a legideálisabb....