Kikelő képeslap és medál

2015-12-18 18:23:53 | Módosítva: 2015-12-18 18:33:09

Kiváló és egyszerűen elkészíthető ajándék a kikelő medál vagy képeslap. Az alapötlet zseniális: használt papírt vízzel pépesítünk, növényi magokat szórunk bele, majd formázás után szárítjuk. Ha pedig a megajándékozott, elülteit, valamilyen növénye lesz belőle.

Medál


Bármilyen papír alkalmas kivéve a fényes és lakkozott. Aprítsuk össze a papírokat és öntsük le annyi forró vízzel, hogy ellepje. Színezhetjük ételfestékkel, vagy ha sok színes papír van a felhasznált papírhulladékban, akkor az is ad színt. Turmixszoljuk össze pl. bot mixerrel. Mindaddig aprítsuk, amíg viszonylag egyneművé válik, és az ételfesték is elkeveredik benne. Ne legyen túl híg, inkább lágy, gyurmaszerűen formázható állagú. Szórjuk bele a magokat, de ezeket már kanállal keverjük el benne (mert a turmixgép feldarabolná őket).

Tehetünk bele virágmagokat, fűszernövény magokat. Lehetőleg 2-3 féle magnál ne tegyünk bele többet, de az sem baj, ha csak egyfélét használunk. Kelésnél ugyanis a növények nagyon közel lesznek egymáshoz, konkurálnak majd, ezért ritkításuk amúgy is szükséges lesz. Lehetőleg apróbb szemű magokat használjunk. Kiváló példa a kapor, vagy az édeskömény, aminek kicsi a magja, de hamar nagy, látványos növény lesz belőle, ami még fűszerként használható is.

Egy nedvszívó textilen töltsük meg a süteményformákat a papírpéppel úgy, hogy 2-4 milliméternél ne legyen az vastagabb, és jól tömörítsük, eközben kijön belőle a felesleges víz is, amit az alátét textil beszív. A papírpépből nyújtással papírlapot is formálhatunk. Ez akkor fog jól összeállni, ha magas cellulóztartalmú volt a papír. A kész medálokat úgy szárítsuk meg szellős helyen, hogy lehetőleg alulról is érje a levegő. Ez úgy oldható meg, ha egy keretre feszített szúnyoghálóra tesszük. Fűtőtest közelében gyorsítható a folyamat, de sütőben ne próbálkozzunk a kiszárítással, mert a magok károsodnak. Igyekezzünk, hogy gyorsan száradjon meg az alkotás, mert ha lassan szárad egyrészt penészedhet, másrészt a magok, ha csírázásnak indulnak a nedvesség miatt, akkor a száradáskor elhal a csíra, így már nem lesz képes kicsírázni akkor, amikor a megajándékozott majd elülteti. A „medálnak” nevezett termék, természetesen sok minden lehet. Ha lyukat fúrunk bele, akkor lehet medál, karácsonyfadísz, vagy borosüveg díszítés is válhat belőle. Papírlapra is feltehetjük dombordísznek, de ha hengerformát szárítunk, akkor még szalvétatartó is lehet belőle. A megajándékozottnak mindenképp hívjuk fel a figyelmét, hogy ezzel az ajándékkal tavasszal még lesz némi dolga.

Képeslap

Az előbb leírt módszerrel készíthetünk anyagában magokkal ellátott papírt bár, hogy mennyire áll majd össze, az némileg a szerencse dolga, hiszen a felhasznált alapanyagoktól függ. A kikelő képeslap többféle módon készülhet. Legegyszerűbb, és biztosan megvalósítható, ha egy lehetőleg újrahasznosított, matt, nem lakkozott és nem fóliázott papírra készítjük a képet, kézzel festve, vagy nyomtatva. Lényeges hogy olyan papír legyen, ami nedvesedve felpuhul, és át tudja majd törni a csíranövény gyökere.

A hátoldalára szórjuk a magokat, és csirizzel ragasszunk rá egy fedőpapírt, ami lehet szalvéta, vékony itatós papír, vagy krepp papír. A legjobb a WC papír, lévén az vízben azonnal feloldódik, darabjaira esik – csak ez nem túl elegáns, hacsak nem tudjuk valahogy álcázni. A lényeg hogy a képeslap először képeslapként funkcionálhasson, de ha földbe rakják és nedvesen tartják, akkor a papír és a csiriz ragasztóanyag annyira puhuljon fel, hogy a magok kikelhessenek belőle.

Csiriz készítése: 2 dl víz és 3 púpozott teáskanál liszt kell hozzá. 1.5 dl vizet egy kis lábosban elkezdünk melegíteni. A maradék fél dl vízben elkeverjük egyenként a három kanál lisztet, és a kb. 60 °C-ra felmelegedett vízhez öntjük. Folyamatos keverés közben addig főzzük, amíg besűrűsödik és opálossá válik. Langyosra hűtve már használható, zárt üvegben, hűtőszekrényben eltartható

Kikelő képeslap alapanyagot (már kész, akár képpel nyomtatott papírt) rendelhetünk az interneten is, vagy akár ilyen lapra készített szórólapot, névjegykártyát, esküvői meghívót is. Nagyon szépek kaphatók, ha valaki nem saját maga készítené, akkor is tud ilyet ajándékozni.

Emily Peckenham: Plantable valentines made of recycled seeded paper című könyve alapján.


A képeslap kikel, ha nedvesen tartjuk


A magos papírból sokféle forma kialakítható


Készen is kaphatók magos, és mintával nyomott lapok


Szórólapnak is ötletes


Névjegykártya, rövidtávra

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

IXO csavarozó

Az akkus csavarozóknak is van története: a világon az első és legkisebb lítium-ion akkus csavarozó nem mai találmány. A Bosch IXO csavarozónak már az ötödik generációjával találkozhat a...


Boldog új évet!

Boldog új évet kívánunk az Ezermester minden olvasójának!