Régi praktikák

Szőnyegtisztítási ötlettár

A lakásban található szőnyegek az elhasználódásnak legjobban kitett lakberendezési tárgyak, hiszen rajtuk lépkedünk naphosszat. A tél végi ünnepek közeledtével a rájuk leselkedő veszélyforrások száma is egyre nő. Gondoljunk csak a karácsonyi gyertyázásra, a szilveszteri házibulikra, a kintről behordott latyak pedig tovább fokozza a problémát. Csokorba gyűjtöttünk néhány praktikát arra az esetre, ha már megtörtént a baleset és ennek valamelyik szőnyegünk esett áldozatul.

Az itt felsorolt házi praktikákhoz szükséges alapanyagok többnyire minden háztartásban megtalálhatók, vagy könnyen beszerezhetők. Az esetek nagy részében hatásosak, ám ne feledjük, hogy szőnyeg és szőnyeg közt is van különbség: mind anyagában, a szövés technikájában, vastagságában, vagy a festésének minőségében. Ezért nem hátrány, ha a vagyonokat érő perzsaszőnyegen éktelenkedő folt eltávolítását inkább szakemberre bízzuk, az itt leírt módszereket pedig a kevésbé értékes példányokon alkalmazzuk. Első aranyszabály: ha szennyeződés kerül a szőnyegre, elsőként ne dörzsöljük, hanem itassuk fel, majd öntsünk rá vizet, és újra nyomjunk rá nedvszívó textíliát. Ha a folt továbbra is megmarad, még akkor is van esély az eltüntetésére, de ez az elsősegélynyújtás mindenképp javít a helyzeten.

Folt volt, nincs

Még jobb eredmény érhető el, ha ásványvízzel, vagy szódavízzel áztatjuk meg a foltos részt, néhány perc múltán pedig itatóspapírral, vagy nedvszívó tiszta ronggyal, dörzsölés nélkül, felitatjuk a vizet, és a szennyeződés azon részét, amelyet már sikerült feloldanunk. Amennyiben nem friss a szenynyeződés, hanem több hetes, vagy hónapos más módszerhez folyamodjunk. Ekkorra már jól beleszáradt a kosz, valamint párszor átmentünk rajta, ezzel jól beledolgozva a szennyeződést a szövet belsejébe. Két teáskanál általános mosópor, ennél kicsivel több ecet és fél liter meleg víz keverékét hordjuk fel a problémás részekre, és kefével dörzsöljük be a szövetbe, a kefe mozgatásának irányát többször változtatva.

Kiégetett, viaszfoltos szőnyegek

Karácsony táján egyre több szőnyegen hagy nyomot a csillagszóró tüze. Ennek eltüntetése legegyszerűbben úgy történhet, hogy a szőnyeg kevésbé feltűnő részéből (mondjuk a bútorok alól) pengével, csipesszel kihúzunk néhány szálat. Ezeket öszszetekerve az égett foltra helyezzük, és színtelen ragasztóval – mondjuk a hagyományos pillanatragasztóval – rögzítjük. A lecseppenő gyertyaviasz is elsősorban tél végi veszélyforrás. Hagyjuk megszilárdulni a viaszt, ezután amennyit csak lehet, kaparjunk le belőle. Helyezzünk a foltra nedvszívó papírt – például háztartási papírtörlőt –, vékony szőnyeg esetén a szennyeződés alá is tehetünk ebből, hogy gyorsabban haladjunk majd. Vasalóval alacsony fokozaton melegítsük az itatóslapot, így az alatta ismét felolvadó viasz beleivódik a papírba. Ezt mindaddig ismételgessük, a papírt cserélve, amíg el nem tűnik a folt. Az alacsony hőfok nagyon lényeges, különösképp a műszálas „padlótakarókon”, mert a kis viaszfoltból könnyen nagy foltot alkothatunk – olyan vasalótalp formájút…

A lábtörlő is szőnyeg

A lábtörlőkkel olyan szempontból könnyebb dolgunk van, hogy a várhatóan nagy igénybevétel miatt, nem igényes anyagokból készülnek. A rostokból (kókuszrost, kukoricacsuhé, szalma vagy nád) szőtt durva lábtörlők előnye, hogy lábtörléskor sok szennyeződést leszednek a cipőről. A sok cipősúrolás miatt azonban főleg a szegélyeken és varrásoknál hamar elkezdenek bomlani. Ezt késleltethetjük, ha a varrások környékére színtelen ragasztót csurgatunk, mely mélyen befolyik a rostok közé, a szövedékbe, és erősíti az egyébként sérülékeny varrás melletti részeket.

Lelapuló szálak, fakuló színek

Régi szőnyegek hibája, hogy a sok taposástól a szálak megadják magukat és elfekszenek. Újabb szőnyegnél is előfordulhat, mondjuk a lakás átrendezésekor, hogy a bútorok lábai nyomot hagytak a szőnyegen, amely eddig nem látszott ugyan, de a bútorok átrakása után előtérbe került. Terítsük le nedves ronggyal, és vasaljuk át: a gőz felpuhítja a szálakat. Ezután pedig puha szálú kefével dörzsöljük mindaddig, amíg a szálak felveszik eredeti állásukat. A nedves ruhás gőzölés a molyos szőnyegnek is jót tesz, elpusztítja a kártevőket. Szintén a korosabb szőnyegek hibája a fakulás. Ha ez a napsugaraknak köszönhető, akkor nincs mit tenni. Ám ha a színvesztést a használat okozza, konyhasóval alaposan keféljük át a szőnyeget, majd porszívózzuk ki. Ezt követi a színek élénkítése langyos ecetes vízzel. A felhasznált víz mennyiségéhez 10 százaléknyi ecetet számoljunk, ezzel keféljük át az anyagot, és ismét üde árnyalatú lesz a szőnyeg.

Pontról pontra – foltról foltra

A frissen keletkezett tintafoltot langyos tejjel vehetünk ki a szőnyegből. A golyóstoll nyomát fújjuk be egy kis hajlakkal, majd miután rászáradt ecetes vízzel távolítsuk el. A sarat, latyakot és nedves-darabos szennyeződéseket először hintsük be sóval, ami felszívja a vizet, szárítja a szennyeződést. Ezt porszívózzuk ki, majd jöhet a vizes áztatás, és a felitatatás. A vörösbor okozta foltot is felitathatjuk sóval, majd öntsünk rá fehérbort, ami részben közömbösíti. Itt is a vizes tisztítással zárjuk a műveletet. A lecsöppent ragasztót ecetes vízzel próbáljuk meg kiszedni a szőnyegből. Igénytelenebb anyagokból a körömlakklemosó is kioldja a szőnyeg károsítása nélkül. A szálak közé taposott rágógumira tegyünk jégkockát, és hagyjuk rajta amíg megdermed. Ezután töröljük le, majd a maradékot általános folttisztítóval távolítsuk el.

És végül néhány tipp…

Szőnyegek helyszíni nedves tisztításakor a bútorokat állítsuk műanyag korongokra, így a fém lábak nem rozsdásodnak, és a fából készültek sem szívják magukba a nedvességet. Gyakori probléma, amikor a szőnyegek sarkai felkunkorodnak. A megoldás: kenjük be a sarki részek fonákát enyvvel. Amikor ez elkezd száradni, zsugorodik, azaz ellenkező irányba húzza a szőnyeget. Ha nem teszünk kárt a padlóban, akár le is ragaszthatjuk ezeket a sarkokat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: szőnyeg, tisztítás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Polírozás a gyakorlatban

A polírozás olyan technológiai eljárás, amelynek segítségével a különféle anyagú eszközök felülete finomabbá tehető, csiszolóanyagok és polírozó korong segítségével. Gyakorlatilag ezt a munkát a...


Háztartási takarítógépek

Az otthoni takarítás szükséges, ám szinte véget nem érő folyamat. Érthető, ha az egyébként fáradságos munkához olyan készülékeket, gépeket használunk, amelyek könnyebbé és főként gyorsabbá teszik a...