Az üveg története

Az üvegművészet az iparművészet egyik ága. Az egyiptomi papok már az Kr. e. IV. évezredben füles korsókat, fiolákat, tölcséreket készítettek. Az üveggyártás innen terjedt el a Földközi-tenger teljes medencéjében, majd – a rómaiak közvetítésével a provinciákba – Európa teljes területére. A birodalom kettészakadása után a Kelet-római birodalom középpontja, Bizánc lett az üveggyártás és üvegművészet fellegvára. Az itteni területen készült üvegmozaikok egy része mind a mai napig fennmaradt, és csodálatra késztet minket. Velence a Bizánci Birodalom részeként őrzi, veszi át és virágoztatja föl az üveggyártást.

A XII. századtól Muránó szigete lett a központ. A kora reneszánszban már az üvegművesek céhe tartotta szigorú irányítása alatt a luxusüvegek gyártását. Európa sok városában is műhelyt nyitottak az itteni művészek. A XVIII. században a barokk idején már Csehországban is különleges, bonyolult üvegeket készítettek, és nagy divatja volt a metszett, színezett üvegedényeknek. A rokokó motívumok is kiváló alapanyagra találtak az üvegben. Zománcozott és aranyozott bonyolult tájképek is megjelentek a butéliákon és poharakon. A klasszicizmusra legjellemzőbbek az angol üvegtárgyak. Az ólomkristály alkalmazásában teljesedett ki és a formarendszert is erősen megváltoztatta. A neo stílusok ehhez tették hozzá a vésést, zománcfestést és a matricás nyomást is. A tömeggyártás és az ipari formatervezés kialakulása több modern stílust érintett. A szecesszióban kétségtelenül Emile Gallé volt a legnagyobb európai mester. Eközben Tiffany New Yorkban megváltoztatta az ólomüveggyártás technológiáját. Lámpái máig a legkedveltebb dísztárgyak közé tartoznak. Az art deco idején a 20-as 30-as években Velence ismét jelentőssé válik, de előretör a svéd gyártás is. A modernizmus és a Bauhaus is hozzátette sajátosságait tovább gazdagítva a területet. Különösen fontossá váltak a préselt és metszett alkotások. Kubus és Wagenfeld alkotásai a XXI. század letisztult stílusához is tökéletesen illeszkednek. Bizánci stílusú muránói lámpa (2005.)A kortárs üvegművészet fellegvára kétségkívül Skandinávia. A svédek és finnek design központú, minden társadalmi réteg igényeit művészi színvonalon kielégítő üvegei a legmodernebb gyáripari háttérrel készülnek. Mindezzel egy időben továbbra is él és virágzik a muránói üveggyártás, amelynek tervezői a hagyományos eljárásaikat élesztik föl, és ezzel alkotják meg kiemelkedő üvegtárgyaikat.

Üveg a lakberendezésben

A lexikonok szerint az üveg homok, mészkő, szóda, esetleg színezőanyag megolvasztott keverékéből gyártott rideg, keménynek tűnő átlátszó anyag. Belső terek alkotóelemeként folyamatosan jelen van életünkben; mint sejtelmes, csillogó, titokzatos szépség. Építészetben és belsőépítészetben hő- és hangszigetelő üveggyapot, üvegszövet, műanyagok erősítése, ablaküveg, ólomüveg, üvegtégla, üvegbeton, sokféle dísztárgy és használati eszköz lehet.

Az ólomüveg

Mivel az üveggyártás kezdetén nem tudtak nagy táblás átlátszó síküvegeket készíteni, így kisméretű ólomsínbe helyezett üvegeket alkalmaztak. A gótika és a szecesszió csodálatos fényben tündöklő ablakai hatnak mai tervezőinkre is, akik bármilyen stílusú lakáshoz tudnak belső ajtóbetétet, térelválasztót, bútorba helyezett díszt készíteni. A technikák alkalmasak üveg álmennyezet, de zuhanykabin megalkotására is. A színek természetes és mesterséges fényben is Olasz üvegedények az ezredfordulórólberagyogják a teret, szép fény-árnyék játékot hozva létre. Újszerű a kabinet üvegkép, amely olyan üvegfestmény, ami meglévő ablakok falai közé helyezhető. Így nem kell teljes szerkezeteket cserélni. Ezek a képek a komplementer kontrasztra építenek, és nagyon erőteljes színekben készülnek.

Átlátszó válaszfalak

Az irodák világából egyre erőteljesebben vonulnak be otthonunkba is. Persze nem minden stílusú lakásban használhatók, de modern vagy a minimalista, esetleg high-tech berendezésekhez bátran alkalmazhatjuk. Ezek az alsó és felső vezetőprofillal rendelkező, hőkezelt, biztonsági üvegek könnyen átszerelhetők, amivel a térarányok egyszerűen megváltoztathatók. Olyan szerkezet is előállítható belőlük, amely mintegy szendvicsként körbevesz pl. reluxát vagy képet. Az otthonunkban elhelyezett üvegfalak színét mintázatát tetszőlegesen megváltoztathatjuk. Lehet tejüveg, csíkozott, pöttyös, savmaratott vagy homokfúvott is. A homokfúvott üvegek tapintásra foltosak lesznek. Ezt ecsettel fölvitt hintőporral zsírtalaníthatjuk, de egyszerűbb az érdes felületét egy másik réteg üveggel takarni.

Az üvegtégla

A csempemintával megegyező homokfúvott üvegajtóReneszánszát éli napjainkban az üvegtégla. Színben és mintázatban sokfélét választhatunk, a problémák a beépítésnél jelentkezhetnek. A hagyományosan kifugázással készült falaknál gyakran nem egyforma a téglák közötti távolság, csúnya lesz a festés. Előre gyártott modulrendszerek segítségével is húzhatunk föl bármilyen rendeltetésű üvegfalakat. Az első lehetőség, hogy előre gyártott fekete, fehér vagy szürke PVC ágyazza körül az elemeket. Tökéletes, akár függőlegesen sík, akár íves falak emelésénél. A másikat lakkozott keményfaprofilok alkotják, aminél az összehúzó csavarok is rejtve vannak. Nem kell hozzá sem habarcs sem szilikon.

Üveg-és üveggel kombinált bútorok

Az üveg gyártási technológiájának fejlődése lehetővé teszi a designerek számára, hogy ez a légies szépséget sugárzó anyag bútorként is megjelenjen. Gyártják más anyagokkal kombinálva, polcként, asztallapként és szekrényajtóként, de teljesen önállóan is megállja a helyét bármilyen berendezési tárgyként. Különösen az olasz tervezők járnak az élen az ilyen darabok megálmodásában.

Üvegdíszek

Klasszikus forma, új anyagkombinációAz Ezermester 2005. októberi számában a Dekoráció és hangulatteremtés című cikkünkben is érintettük ezt a témát. Otthonunk dísztárgyainak jelentő része üvegből készül. Számtalan vázánk, üvegtálunk, mécsesünk, hamutálunk van a lakásban sokszor teljesen esetlegesen elhelyezve, pedig ezekkel az egyszerű tárgyakkal sokféle hangulatot kifejezhetünk. Sorba rendezve fegyelmezettnek tűnnek, különböző csoportokat alkotva oldottabb hatásúak. A különleges formájú vagy színű esetleg értékes darabokat tegyük jól látható helyre úgy, hogy ne legyen a közelében más tárgy. Ebben az esetben jobban érvényesülhetnek. Üvegplasztikáinkat pedig szoborként kezelhetjük, és akár világítással is kiemelhetjük.

Lámpák

Alig van olyan világítótest, melynek nem szerves alkotórésze és legfontosabb látványeleme az üveg. Magyarország az utóbbi pár évben óriási léptékkel zárkózik fel a lakáskultúra területén a nagy hagyományokkal rendelkező országokhoz. Bármilyen stílusú lakásban is éljünk, találunk a hazai kínálatban megfelelő lámpatesteket, sőt teljes lámpacsaládokat is. Alumínium szerkezetű tartópolcokLámpaválasztásnál előfordul, hogy a funkció fontosabb a formánál, máskor viszont a forma szerint döntünk, mert egy érdekes vagy értékes darab fokozza a berendezés összhangját. Bármilyen üvegtárgyról is van szó, légies szépsége mindig csak makulátlanul tisztán, pormentesen érvényesül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Üvegfóliák különféle célokra

A korszerű ablaküvegek, üvegezett ajtók és egyéb üvegkonstrukciók nemcsak a bevilágítást biztosítják, hanem bizonyos esetekben kiemelt jelentőségük van a biztonság és az energiafelhasználás...


Befújható szigetelőanyagok

A falak szigetelése a legjobb dolog, amit kiadásaink csökkentése érdekében tehetünk. A dupla fallal készült szerkezeteknél nehéz a táblákban vagy tekercsekben árult szigetelőanyagok használata, itt...