Telelő növényeink

Dézsás növényeinket az első fagyok beköszöntével már beköltöztettük téli szállásaikra. E fajok kora tavasztól késő őszig a szabadban érzik a legjobban magukat, a téli időszak az esetek többségében megviseli őket. Néhány dologra odafigyelve azonban kiküszöbölhetjük e növények téli legyengülését.

A leggyakoribb dézsás növényeink a leánderek, mályvarózsák, citrusfélék, csodatölcsérek. A legjobb számukra, ha 10-12 °C körüli, világos helyiségben tudjuk tartani tavaszig őket. A téli napsütés azonban – legyen akármilyen világos is a helyük – mégis csak töredéke a vegetációs időszak fénymennyiségének. Épp ezért minimális öntözéssel tartsuk a növényeket, tápoldatot pedig semmiképp ne adjunk ilyenkor, hiszen a cél: hogy a tél folyamán ne kezdjenek hajtani ezek a példányok. A télen képződött hajtások a fényhiány miatt megnyúltak, erőtlenek, fogékonyak a betegségekre és legyengítik a tövet. A télen növésnek induló példányok emiatt nagy hátránnyal kezdik a következő tavaszi életüket, és akár ki is maradhat a következő évi virágzás emiatt. Annak, hogy ne induljon meg a hajtásnövekedés, az alacsony hőmérséklet előfeltétele. Vizet csak annyit adjunk ilyenkor a növényeknek, hogy leveleik ne lankadjanak. Amennyiben csak melegebb helyen tudjuk tartani őket, akkor arányosan többet öntözzük a növényeket. Ha mégis hajtani kezdenének, csökkentsük a vízadagokat, és e csenevész téli növekményeket tavasszal, kiköltöztetésük előtt vágjuk le a növényekről. A kártevők közül a pajzstetvek, levéltetvek és az üvegházi molytetű (liszteske) azok, amelyek leggyakrabban megtámadják a telelő növényeinket. Többségük ellen könnyű védekezni, hiszen a legtöbb kontakt rovarölő szerre érzékenyek. Egyedül a pajzstetvekre nem hatásosak ezek, e kártevőket felszívódó hatású szerekkel irthatjuk ki, vagy amikor még kevesebben vannak, egyszerűen letörölhetjük őket a levelekről, fiatal hajtásrészekről. Mindegyiknél lényeges, hogy minél hamarabb felfedezzük a kártevők jelenlétét, különben egész ágrészek száradhatnak el tevékenységük nyomán. Dézsás növényeink kiválasztásánál fontos figyelembe venni azok hőmérsékleti igényét, és télikertünk, teleltető helyiségünk fűthetőségét. Hidegházi körülmények közt (5-12 °C-on) teleltethető növények a rozmaring, leánder, babér, kaktuszok, pozsgások, gránátalmák és a citrusfélék (citrom, narancs, lime, mandarin, grapefruit, kumquat). 13-17 °C-ot igényelnek télen a mérsékeltházi pálmák (legyező, főnix, kencia, washingtonia), a mályvarózsa, selyemmályva, akáciák, broméliák. Télen is szobahőmérsékletet (22-25 °C) kell biztosítanunk a trópusi eredetű növények többségének.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: tél, telelő, telelés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bluetooth eszközök

Mindenhol vezetékek nélkül Elsősorban az okos, és a nem is annyira okos telefonokhoz kapcsolódóan széles körben használjuk a bluetooth eszközöket. Már a régebbi készülékeknél is volt lehetőség...


Intelligens világításvezérlés

Egy okosotthon számos lehetőséget kínál az intelligens világításvezérlésre kezdve avilágítás fényerőszabályzásától a LED szalagok RGBW szabályzásán át a fényérzékelőkkel és mozgásérzékelőkkel...