Téli madármenza

A téli madáretetéssel megalapozhatjuk kertünk látványának jövő évi zenei aláfestését. A hó takarásában kevés élelmet találó madarakat ilyenkor rendszeres etetéssel házunk köré szoktathatjuk. A fák-, cserjék ültetésekor, tavasszal pedig olyan fajokat is telepíthetünk portánkra, amelyeknek termése hosszú ideig nem hullik le, ezzel madaraink etetését helyettünk oldják meg.

A madárvonzó növényfajoknak egy része hazánkban is őshonos, így elültetésüket követően nem igényelnek különösebb gondozást, csak arra figyeljünk, hogy ne szaporodjanak el más, kevésbé vitális növények rovására. Ilyen a vadrózsa (Rosa canina), amelynek csipkebogyóit gyógytea és lekvár alapanyagaiként is ismerjük. Ehhez hasonlóan a kökény (Prunus spinosa), vagy a borbolyák (Berberis sp) gyümölcsei is hosszan az ágakon maradnak, táplálékul szolgálva a madaraknak. vadrózsaErdeink peremén gyakoriak a galagonyák (Crataegus sp.) amelyeket ha kordában tartunk, nem árasztják el az egész kertet, de szintén madárcsalogató hatásúak – nemcsak télen. Hosszan a vesszőkön maradnak még a krisztustövis (Gleditsia triacanthos), vagy az akác (Robinia pseudo-acacia) termései is, amelyeket előszeretettel bontogatnak a madarak az ínségesebb időben. Ugyanez vonatkozik a júdásfára (Cercis siliquastrum) is. Ennek különlegessége, hogy a virágait nem a fiatal vesszőkön, hanem az idős, vastag ágakon hozza, így termései is ott találhatók, télen is díszítve az egyébként lombtalanul kopasz ágakat. A nyitvatermő növények a fenyők, tuják is jó madárlegelők, egyedüli hátrányuk, hogy többségük viszonylag későn, ültetésüket követő hosszú évek múltán fordul csak először termőre.

Madárkalács házilag

kökényA kerti madarak etetésére házilag is készíthetünk madárkalácsot, amely faggyúba, vagy viaszba ágyazott magkeverékből áll. Előnye a madáretetők többségével szemben, hogy a mohóbb tollasok sem tudják szétszórni a magokat. Így azok nem hullnak a földre (ahol a következő hóesést követően ismét eltűnnének a madarak szeme elől), és nem csírázik majd ki tavasszal a szétszóródott keverék. Üres, kis méretű konzervdobozba félig öntsünk magkeveréket: ebben lehet napraforgó, búza, kukorica, az apróbb madarak számára pedig kölesfélék, cirok, fénymag. Erre csurgassuk rá a felolvasztott faggyút, vagy viaszt, némiképp kevergetve, hogy a doboz alján található magvakat is összeragassza a kötőanyag. Ameddig nem szilárdul meg teljesen, nyomjunk bele madzagot, vagy drótot, amellyel az ágra köthetjük majd az elkészült madárkalácsot.

galagonya

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: madár, tél, madárkalács

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

CSOK: Családok Otthonteremtési Kedvezménye

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye egy vissza nem térítendő lakásépítési támogatás, amelynek célja, hogy a gyermekes vagy a gyermeket vállaló családok könnyebben juthassanak lakáshoz. Aki a...


Tél végi kertfelújítás

A tavasz közeledtével újra indul a kerti munkák szezonja. Az időjárásnak köszönhetően nincs két egyforma év, ezért mindig új kihívásokkal kell szembenézni. Enyhe tél után – mivel az nem pusztította...