A madárvonzó növényfajoknak egy része hazánkban is őshonos, így elültetésüket követően nem igényelnek különösebb gondozást, csak arra figyeljünk, hogy ne szaporodjanak el más, kevésbé vitális növények rovására. Ilyen a vadrózsa (Rosa canina), amelynek csipkebogyóit gyógytea és lekvár alapanyagaiként is ismerjük. Ehhez hasonlóan a kökény (Prunus spinosa), vagy a borbolyák (Berberis sp) gyümölcsei is hosszan az ágakon maradnak, táplálékul szolgálva a madaraknak. Erdeink peremén gyakoriak a galagonyák (Crataegus sp.) amelyeket ha kordában tartunk, nem árasztják el az egész kertet, de szintén madárcsalogató hatásúak nemcsak télen. Hosszan a vesszőkön maradnak még a krisztustövis (Gleditsia triacanthos), vagy az akác (Robinia pseudo-acacia) termései is, amelyeket előszeretettel bontogatnak a madarak az ínségesebb időben. Ugyanez vonatkozik a júdásfára (Cercis siliquastrum) is. Ennek különlegessége, hogy a virágait nem a fiatal vesszőkön, hanem az idős, vastag ágakon hozza, így termései is ott találhatók, télen is díszítve az egyébként lombtalanul kopasz ágakat. A nyitvatermő növények a fenyők, tuják is jó madárlegelők, egyedüli hátrányuk, hogy többségük viszonylag későn, ültetésüket követő hosszú évek múltán fordul csak először termőre.
Madárkalács házilag
A kerti madarak etetésére házilag is készíthetünk madárkalácsot, amely faggyúba, vagy viaszba ágyazott magkeverékből áll. Előnye a madáretetők többségével szemben, hogy a mohóbb tollasok sem tudják szétszórni a magokat. Így azok nem hullnak a földre (ahol a következő hóesést követően ismét eltűnnének a madarak szeme elől), és nem csírázik majd ki tavasszal a szétszóródott keverék. Üres, kis méretű konzervdobozba félig öntsünk magkeveréket: ebben lehet napraforgó, búza, kukorica, az apróbb madarak számára pedig kölesfélék, cirok, fénymag. Erre csurgassuk rá a felolvasztott faggyút, vagy viaszt, némiképp kevergetve, hogy a doboz alján található magvakat is összeragassza a kötőanyag. Ameddig nem szilárdul meg teljesen, nyomjunk bele madzagot, vagy drótot, amellyel az ágra köthetjük majd az elkészült madárkalácsot.