Átformált mennyezetek

Ha felnézünk lakásunk mennyezetére, többnyire siváran unalmasnak találjuk. Standard kivitel, de csak rajtunk áll, hogy változtassunk rajta. A lehetőségeink elég tágak, persze csak elvben. Valójában a helyiségek adottságai meghatározóak lehetnek a kivitelt illetően. Az álmennyezet viszont otthonunkat igényesebbé teheti, csökkentheti a felettünk lakó zaját, sőt a szintmagasság csökkenésével még a fűtési költségeink is „karcsúbbak” lehetnek. Az egyszerűbb kivitelüket magunk is elkészíthetjük, a nagyobb volumenű változtatásokhoz viszont ajánlatos lakberendező tanácsát is kikérni.

A legegyszerűbb megoldás nem igazi álmennyezet, csak esztétikai változtatást jelent. Gondolunk itt a különféle felületi mintázattal ellátott, nehezen gyúlékony sztirolhabból, illetve extrudált polisztirolból készült mennyezeti burkolólapokra. A könnyű lapokat stiropor ragasztóval egyszerűen a mennyezetre kell ragasztani, és az unalmas sík felület szabályosan strukturálttá válik. Ezt különösen alacsony belmagasságú helyiségekben, esetleg sztirol díszlécekkel keretbe foglalva célszerű megvalósítani.
Az igényes szobai álmennyezetet alapos tervezést és minőségi kivitelezést igényelA következő megoldás már a födém hő- és hangszigetelő tulajdonságait is javíthatja. A burkolóanyagot pl. gipszkartont, vagy falambériát ugyanis a mennyezetre csavarozott tartólécekre szokás felerősíteni. A tartólécek vastagságától függően pedig a burkolat fölé nem éghető anyagú szigetelőréteget lehet elhelyezni. Ilyen esetekben több rétegben egymásra erősített gipszkarton darabokkal különféle kialakítású kazettás, vagy külső koszorúval körbevett felületet lehet kialakítani. Ez utóbbinál a lejjebb felerősített koszorúba kerülhet a fénycsővilágítás, míg a kazettás kialakítású álmennyezetnél a felületbe süllyesztett halogén lámpatestek biztosíthatják a helyiség szórt fényű megvilágítását. A falécek helyett természetesen használhatók a gipszkarton falakhoz használt, acéllemezből készült C-idomok. Ezeket speciális, álmennyezetekhez gyártott horgonylemezekkel lehet közvetlenül a mennyezetre erősíteni. A szintkülönbségek létrehozásához a gipszkarton alapsíkra csavarozott faléc keretek is megfelelnek. A jelentős szintkülönbségű koszorúval övezett mennyezet kialakításához azonban staflikból összecsavarozott fa tartóváz szükséges.
A mennyezetre csavarozott tartólécekre nemcsak gipszkarton lapokat, hanem lambéria léceket, fóliázott felületű MDF alapanyagú dekor-, vagy egyik oldalukon fóliázott falburkoló paneleket is felerősíthetünk. Ezeket Különféle méretű-, és színű falburkoló panelekből nem nehéz összeállítani a világítótesteket is magába foglaló, s idomlécekkel szegélyezett előszoba álmennyezetéta panelek hornyába nyomott lambéria kapcsokkal rögzíthetjük a vázat alkotó lécekre. Ilyen burkolatoknál a mennyezet esetleges egyenetlenségeit alátét lécekkel pótoljuk ki a felfogási helyeken, és körben is csavarozzunk a mennyezetre léceket. A tartólécek távolsága kb. 70 cm legyen, és olyan vastagok legyenek, hogy esetleg még a szigetelőanyag is elférjen közöttük. A burkolóelemeket a lambériázásnál megszokott módon, egymás után és egymásba ütve rögzítsük a vázlécekre.

Függesztett álmennyezetek

Kialakításuk elég bonyolult feladat, és ezekkel többnyire a helyiségek belmagasságát is csökkentjük. Ehhez speciális, szabályozható szárú függesztő elemek és szilárdan összeerősített tartóváz szükséges. A váz síkban tartását a mennyezeti függesztőkre erősített egyenes tartólécekkel, vagy acéllemez C-idomokkal lehet biztosítani. A gipszkarton álmennyezeti tartók előnye, hogy állíthatóságukkal jelentősen megkönnyítik a hossztartók szintbeállítását. Ezt a különféle perforált lemezes tartókkal nehezebb elérni. Az ezekre erősített vázelemeket, vagy rácsszerkezetet pedig a burkoláshoz használt anyag felerősítéséhez igazodó távolságban erősítsük a függesztő elemekre. Fedőanyagként az előzőkben felsorolt anyagok bármelyike megfelel.

Formai és kialakítási kombinációk

Falburkolólapokból kialakított oldalfal és álmennyezet burkolat, amit oldalt szintben lejjebb hozott mennyezet egészít kiAz előbb bemutatott megoldások kreatív ötvözésével számtalan és teljesen egyedi megoldású álmennyezet kialakítására nyílik módunk. Ha pl. csak szokatlan, a világítást is magába foglaló mennyezetdekoráció a cél, arra egy átlósan elhelyezett, s magasított keretbe foglalt lambériasáv is megfelel, amit a mennyezetre erősített függesztő elemek „lebegtetnek” a beállított szintben. A különféle méretű és színű falburkoló dekor panelek kombinálásával geometrikus mintázatú álmennyezet burkolatokat is kialakíthatunk, amelyekbe könnyen beszerelhetők a süllyesztethető halogén fényforrások. Ha ezek 230 V-os feszültségűek, még a trafó elhelyezésével sem kell bajlódnunk. Az új, 2,4 m hosszú és 25 cm szélességű falburkoló elemeket akár a mennyezeten is folytatólagosan alkalmazhatjuk, sőt az egyterűvé alakított tágas szobákat a mennyezeten kialakított, s szintben lejjebb hozott álmennyezetükkel tehetjük változatosabbá. Exkluzív kialakítású álmennyezetek a vázra váltakozva felerősített, eltérő színtónusú, fóliás falburkoló lapokkal viszonylag könnyen megvalósíthatók, ám ezt már ajánlatos előzetesen lakberendezővel egyeztetni. Az ilyen nagy felületű álmennyezetekhez megfelelő teherbírású tartóváz szükséges, s a kivitelét is ajánlatos szakemberre bízni.

Tükör a centrumban

A mennyezetburkolatoknál a szokatlan megoldások sem ritkák. Aki extravagáns hatásokra törekszik, feltehetően a tükröt is számításba veszi. Nem is kell hozzá túl nagy méretű, már egy 50x50 cm-es nagyságú is megteszi, feltéve, hogy a helyiség belmagassága nem túl nagy. A mennyezetre szerelt léckeretre ilyenkor burkolatként világos színű, fóliázott, leélezett szélű falburkoló lapokat célszerű felerősíteni, mégpedig keretszerű elhelyezésben, kívülről a centrum felé haladva. Ez előzetes terv alapján könnyen megoldható, ha az elemek felfogásához lemezsarukat szegelünk a lécvázra.
A sarkokon az elemeket gérbe vágottan kell csatlakoztatni. A középen kialakuló mélyedés szélét MDF magra kasírozott párkánylécekkel zárjuk le. A tükörlapot a mélyedés méreténél 10 mm-rel kisebbre szabassuk le, majd hasonló kivitelű belső saroklécekkel alátámasztva rögzítsük a nyílás aljára. A mennyezetburkolat tükrös süllyesztéke köré állítható armatúrájú, halogénizzós lámpatestek sorát célszerű felszerelni, hogy a fényüket igény szerint irányítva lehessen majd beállítani.

Szobaburkolattal integrált térelválasztás

Nagy alapterületű lakóterek optikai térosztását álmennyezeti elemekkel is meg lehet oldani. Ez természetesen alapos előtervezést igényel, de az eredmény meghökkentően dekoratív berendezést eredményez, mint azt képünk is bizonyítja.
A beépítettnek tűnő bútor valójában egy gipszkarton válaszfal elé helyezett, nyitott polcos szekrény pár, amelynek elemei közé színben megfelelő árnyalatú és hasonló erezetrajzú falburkolólapokat rögzítettek. A szekrények élénél kb. 60 mm-rel mélyebben a vázkeretre erősített burkolat természetesen majdnem a mennyezetig ér. A mennyezetre folytatólagosan – a szekrények oldallapjánál egy panelnyivel szélesebben – ugyancsak léckeretet kell felerősíteni, hogy az oldalburkolat elemeit a mennyezeten tovább lehessen folytatni. A burkolt mennyezet felületét a falburkoló elemből kialakított széles keret szegélyezi, amelynek élét idomos párkányléccel célszerű lefedni. A falburkolat így teljes egységbe foglalja a szekrényeket és a mennyezet egy részét is, ezáltal teljesen beépített jellegű, ám különálló berendezésként hat.

Dekormező halogén világításhoz

A különféle mennyezeti díszítő elemeknek a fürdőszobának is ékévé válhatnak. Kialakításukhoz a helyiség méreteihez igazodó, előre megtervezett és konzolokra függesztett paneles mennyezeti felület szükséges, ami a szórt fényt adó világítótestek elhelyezésére is lehetőséget ad.
A különböző színű, és kasírozott felületű falburkoló elemekből összeállítható mennyezeti kompozíció variálható elemekből áll. Minden elemhez egy-egy léckeret, s lemezszegletekkel felerősített, fóliával borított fedőlap elemek tartoznak. A keretek egymáshoz erősítésével tetszés szerinti forma - mint képünkön látható, akár U-alakú is - alakítható ki. Az összeszerelt keretek széleit lapos szegélylécek fogják körül. A világítótestek a fedőlapok közepébe vágott nyílásokba – még a burkolt szerkezet mennyezetre erősítése előtt – könnyen beerősíthetők. A dekormező felfogásához a gipszkarton álmennyezeti rendszerhez használatos, állítható függesztőelemek szükségesek. Látható részük elrejtése fekete, méretre szabott és felréselt palástú műanyagcsövekkel oldható meg.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A hűtő-fűtő álmennyezet borítása gipszkartonnal

A hűtő-fűtő álmennyezetek leggyorsabban terjedő megoldása a kész, a teherhordó födém alá függesztett hűtő-fűtő panelrendszer, amit az egyenletes hőeloszlást elősegítő, jó hővezető képességű...


Gipszkarton profiltípusok

A gipszkarton falak és mennyezetek, álmennyezetek építéséhez vázszerkezet, keretszerkezet kell, amit lehet fából vagy horganyzott acél profilokból építeni. A gipszkarton profilok segítségével...