Porszívók

Mindennapjaink velejárója a por, ami igen rövid idő alatt képes lerakódni a lakás minden részében, és amelyet nehéz tökéletesen eltakarítani. A fegyver, a porszívó. A több mint száz éve (1901) „kifejlesztett” készüléken számos technikai részlet változott, újabb és újabb tulajdonságokkal gazdagodott, de működési alapja változatlan maradt. Kezdetben központi légelszívó berendezéseket telepítettek az épületekben, és ehhez csatlakoztatták a szívófejeket. A mai korszerű takarítórendszerek ismét visszatérnek a központi elszívókhoz.

Az elterjedtebb hordozható készülékek lényegében három részből állnak; a villamosmotorral hajtott ventilátorhoz egyik oldalon szívófej, a másik oldalon porgyűjtő zsák csatlakozik. Szívóhatását villanymotor állítja elő egy vagy kétlépcsős örvényszivattyúval. A villanymotorok fejlődése – egyre kisebb méret, egyre nagyobb teljesítmény – lehetővé tette a mobilitást. A könnyebb kezelés végett a készülék kerekek segítségével gördíthető. Készülnek akkumulátoros kivitelben is, de igazán nagy teljesítmény csak hálózati üzemmódban lehetséges. Az akkumulátoros készülékek felhasználási lehetősége széleskörű, de az akkumulátor miatt korlátozott.
A fordulatszám-szabályozás, ezáltal a szívás erősségének szabályozása is szénkefés motorral oldható meg a legegyszerűbben, legbiztonságosabban. Ezek a motorok soros gerjesztésűek, ami azt jelenti, hogy az állórész tekercselése sorba van kötve a szénkeféken keresztül a szintén tekercselt forgórésszel. A környezeti zavarok kiküszöbölésére és a szénkefék ívoltására zavarszűrő kondenzátort használnak. A motorok teljesítménye a mai kínálatban 1300-1800 W. Nagyobb villamosteljesítmény mellett a szívóteljesítmény természetesen magasabb. Hagyományosan a szívócsövön található nyílás állításával vagy a motorfordulat változtatásával szabályozható, újabban akár távirányítással is, vagy akár a szőnyeg, függöny, kárpit tisztításához beállítható kapcsolóval.
A szívófej két állásban (rövidszőrű kefével vagy a nélkül) csúsztatható, vagy görgőkön tolható a padlón vagy a szőnyegen. Van olyan kefe, amelyik forog, de olyan is, amelyben poroló hatású rezgőfej található. Általában egy lapos nyílású résszívó fej is tartozik a porszívókhoz, illetve külön kárpit és szőnyegtisztító. Lényeges elem a levegőt áteresztő, a szemetet felfogó porzsák, vagy speciális tartály. A gépekhez többnyire különböző méretű papír- vagy vászon-porzsákok kaphatók. Vannak különböző elnevezésű, speciális atkaölő, mikroba kiszűrő, fertőtlenítő hatású szűrők. A cél az, hogy a porszívóból kilépő levegőnek még csak porszaga sem legyen. Erre a célra újabban illatosítókat is gyártanak, amit többnyire a porzsákba tesznek, így a kifujt levegő nem csak tiszta, de kellemes illatú is.
A szűrőrendszer tökéletességén, a porzsák űrméretén, a szívóerőn, a készülék hatósugarán és súlyán kívül fontos szempont a mozgathatóság is. A mai gépek nagyobb kerekeiken könnyedén átgurulnak a küszöbökön. Lényeges a tartozékok elhelyezése is, hogy mindig kéznél legyenek. Vannak olyan típusok, amelyeken ún. tartozékhíd található, amelyben minden alkatrész együtt van, de van olyan megoldás is, ahol a kiegészítőket a fogantyúhoz közel a cső hajlata alatt helyezték el.
A Philips cég nagy teljesítményű porszívói között van olyan, amelyben külön kis tartályban helyezhető el az illatosító granulátum, így azzal már a többszörösen szűrt levegő találkozik. Egy állító gombbal még az illat erőssége is szabályozható. A készülékhez többféle, különleges illatú granulátumot kínálnak.
Ugyancsak figyelemre méltó újdonság az Electrolux „Trilobite”-je, amely teljesen automata. Kis méretének (35 cm átmérőjű, 13 cm magas) köszönhetően a nehezen hozzáférhető helyeken is kitakarít. Kefeforgató és szívórendszere segítségével mindent felszed a szőnyegről vagy a padlóról. A készülék ultrahangot bocsát ki, melynek segítségével felméri a szoba méretét ill. navigál az adott területen. Miután a falak mentén végighaladt, megfordul, és folytatja útját azokon a helyeken ahol még nem takarított. Olyan érzékeny, hogy kikerüli az akadályokat. Porszívózás után automatikusan megkeresi töltőállomását és feltölti saját magát, majd folytatja a takarítást.
Amikor egy lakásban a szőnyegeket kiporszívózzuk, letöröljük a port és feltöröljük a padlót, azt a lakást tisztának találjuk és ez látszatra így is van. De senki sem gondolna arra, hogy a hagyományos porszívó a legjobb esetben is csak 30-40%-át tudja kiszívni a szőnyeg szálai közé szorult piszoknak és baktériumoknak. A porózus textil- vagy papírzsák a szenynyeződést visszatartja, de a poratka ürülék és különféle egyéb szenynyeződések, baktériumok átjutnak a pórusokon, és bele kerülnek a szoba levegőjébe.
A poratka és ürüléke olyan betegségeket okozhat, mint például az asztma, allergia, fulladásos köhögés, krupp, melyeknek a kórokozóit az utcáról mi magunk hordjuk be a cipőnkkel a szőnyegre, majd ezt a hagyományos porszívózás juttat be a levegőbe.
Ezt a helyzetet van hivatva megszüntetni a vízszűrős porszívó (mint pl. az olasz AGUAFILTER, amelyről részletes információk találhatók az Interneten). A vízfürdős porszívó 3 részből áll; a guruló alváz, a víztartály (amelybe 4 liter vizet kell betölteni), végül pedig maga a hajtómű.
Ennek a berendezésnek a lényege egy nagy teljesítményű, percenként 25000-es fordulatszámú szívómotor, a szőnyeg szálai közé betaposott minden fajta piszkot eltávolít. A szőnyegből kiszívott piszkot és szenynyezett levegőt egy centrifugális öntisztító szeparátoron keresztül elválasztja a kilépő levegőtől, amelyeket a baktériumokkal, együtt visszakényszerít a víztartályba. Így onnan már csak tiszta levegő jut be a szobába. Ha a vízbe eukaliptuszt, citromolajat vagy más növény illatot teszünk, az egyben a szoba levegőjét is fel fogja frissíteni.
A porszívó az alapos takarítás egyszerűen kezelhető, megbízható, fontos eszköze. Gond többnyire akkor lehet vele, ha nem tartjuk rendszeresen tisztán. Legjobb, ha a takarítás végén kivesszük a porral, szösszel teli porzsákot. A textil-porzsákot szükség szerint, de legalább 3-4 takarítás után ürítsük. Hasznos a porzsák körüli műanyag részeket antisztatikussá tenni, hogy a por ne tapadjon a műanyag házra. Ezt szilikon spray-vel végezhetjük. Ne feledkezzünk meg a belső szűrőről sem. Időnként célszerű kimosni, majd megszárítva visszatenni. A külső tisztántartást se hanyagoljuk el, még a villamos vezetéket is töröljük végig enyhén olajos törlővel. A különböző gyártmányú akkumulátoros porszívók élettartama főként az energiaforrás szakszerű üzemeltetésétől függ. Fontos szempont, hogy tartsuk be a kezelési utasításban írt használati időket, és töltés előtt megfelelően süssük ki az akkumulátort, mert így jelentősen megnő a töltöttségi szintje és az élettartama is. Ennyiből áll a karbantartás, elmulasztásával azonban megrövidíthetjük készülékünk élettartamát.
Új készülék vásárlásánál óvakodjunk az aránytalanul olcsó készülékektől, mert javításuk sokszor nem lehetséges. Olyat válasszunk, amelyek szervizellátottsága kielégítő, mert ezekhez a készülékekhez kaphatók alkatrészek is a szaküzletekben.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: porszívó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kézi porszívók

A morzsaporszívók mellett ma már sokféle mobilis, kisméretű és egyszerűen tárolható porszívót és szőnyegseprűt lehet találni az áruházakban. Ezek a kisgépek, nem pótolják a nagyteljesítményű...


Porzsák nélküli porszívók tisztítása

Porzsák nélküli porszívó esetén is keletkezik szemét, csak az nem egy papír vagy textil zsákba, hanem egy műanyag tartályba kerül. Az ürítgetést, porolást így sem ússzuk meg.