Lebegő polcok üvegből

Víztiszta, csillogó, vagy esetenként átlátszóan színes és törékeny – beidegződött véleményünk az üvegpolcokról. Ezen túlmenően viszont átlátszósága miatt nem vet árnyékot, s a rá helyezett tárgyak szinte lebegni látszanak a térben. Ha pedig elég vastag, s éle fényesre csiszolt, hidegen csillogó eleganciája még inkább varázslatos. Érthető, ha nem szokványos szépségük mellett – vélt törékenységük ellenére – egyre több helyen használjuk berendezési tárgyként. A felfogásuk azonban kissé szokatlan konzolokat tartóelemeket igényel. Az alábbiakban ezek közül mutatunk be néhányat, felszerelésükhöz pedig tanácsokat is adunk.

Ami az üvegpolcok törékenységét illeti, nem olyan vészes a helyzet. A sima nátronüvegből, üvegesnél méretre szabottak, valóban nagyon érzékenyek a mechanikus sérülésekre. Élüket mindenképpen ajánlott lecsiszoltatni, mert ezek borotvaélesek, és a vágás lapja nem is sima. Terhelhetőségük a vastagságuktól, és az alátámasztásuk módjától, azok számától függően változik. A biztonsági, azaz edzett üvegből készült polcok általában 6 mm vastagok, a felfogásukhoz speciális polctartók szükségesek. A hosszabb üvegpolcokat legalább három, vagy teljes hosszukat rögzítő fali felfogó idomba kell rögzíteni. Élük lekerekített, ferdén leélezett, hosszukban ívelt, vagy egyenes és kaphatók kimondottan sarok polcok is üvegből. Drágábbak, mint a hasonló vastagságú, de sima üvegből készült csiszolt élű polcok, és csak adott méretekben szerezhetők be. Az üvegeseknél rendelhető üvegpolcok előnye, hogy azok összes méretét mi határozhatjuk meg, az élek csiszoltatása viszont elég drága. Aki pedig valódi üvegpolc különlegességre vágyik, több üvegtechnikával is foglalkozó cég gyártmányai közül választhat magának, pl. szabálytalanul tört élű, vagy ráncoltan lehajló szélű üvegpolcot. Az üvegpolcokat speciális konzolokkal, illetve az 1 m-nél hosszabbakat teljes hátsó élüket befogó tartó idommal lehet rögzíteni. Ezek előnye, hogy alig észrevehetők, és néhány facsavarral felfogathatók a falra. Az üveglapot vékony gumilapokkal fedett pofák rögzítik szorosan, ami megakadályozza a polclap elmozdulását. Ezek általában 3-10 mm vastagságú üvegpolc-lapok rögzítésére alkalmasak. Az alsó alátámasztás faltól mért távolsága 40, illetve 70 mm, s facsavarokkal rögzíthetők a falra. Ezen kívül alkalmazhatunk polctartó rudakat, amelyek két gumigyűrűjére támaszkodik fel az üvegpolc, és a lágy felfekvés mellett a polc elmozdulását is meggátolják. A fém tartórudak vége menetes szárban végződik, s műanyag dübelbe hajtva lehet a falra erősíteni. A rudak helyét nagyon pontosan szintbe állítva kell kifúrni, különben a polc síkja nem lesz vízszintes. A hosszú fali tartóidomoknál a felerősítéskor némi korrekcióra is módunk van, míg az egyes konzoloknál függőleges és vízszintes állításra is módunk van. Az üvegpolcokat ez utóbbiak rögzítik a legszorosabban a pofáik közé.

Saját konzolok üvegpolcokhoz

Mivel az üvegpolcok és a hozzájuk való gyári konzolok elég költségesek, a kisebb üveglapok falra erősítéséhez magunk is készíthetünk hasonlókat. Ezek közül mutatunk be néhány változatot. Rusztikus hatású a 40-70 mm átmérőjű keményfa rudakból készített polctartó. Igaz, hogy csak a rövidebb oldalán rögzítik az üvegpolcot, ám ha a befogadó hornyot pontosan az üveglap vastagságához igazodóra marjuk ki, akkor ezek is szilárdan helyükön tartják a legalább 6 mm vastag, max. 60 cm hosszú csiszolt élű üvegpolc lapokat. A kimart hornyú konzolokat 18x150 mm-es, rövid menettel ellátott, lefűrészelt fejű és mélyen a falba hajtott facsavarok szárára kell ráhúzni. A rudakba kerülő 10 mm mély üvegfogó hornyok kalodába fogva marhatók ki. Ezek a farúd felezővonalán, pontosan egymással szemben legyenek. A rudak közepébe fúrt lyukba kerül majd a tartó facsavar szára, amit akár pillanatragasztóval véglegesen rögzíteni is lehet. Ha a felfogó csavarok helyét a falba pontosan merőlegesen fúrtuk ki, a már felületkezelt konzolhengereket a falból kiálló szárakra kell felütni, majd az üvegpolcokat egymás után a hornyokba csúsztathatjuk. Az ilyen polcokat azonban középen ne terheljük meg túlságosan. Hengeres faanyag helyett használhatunk 40x40, vagy 40x70 mm-es léceket is. A két szélső konzol oldalán természetesen csak egy hornyot kell kialakítani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: üveg, polc

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A jövő pihenő-üvegháza

Francis Gendron kanadai szakember megépítette a jövő üvegházát, mely energiatakarékos, megtermelhetők benne a szükséges zöldségek, éspihenő helyül is szolgál.


Védekezés a nap ellen

Amikor nem használjuk éppen azautót, az időjárás viszontagságaitól kell védenünk, amikor pedig utazunk benne, azutasokat kell védeni – elsősorban a napsugarak zavaró hatásától és atúlzott...