Művirágok, műfüvek, műfenyők

2024-03-20 14:26:22 | Módosítva: 2024-03-20 14:27:17

Vannak, akik ki nem állhatják a művirágokat – lévén minek a mű, ha van igazi –, de bizonyos esetekben lehet létjogosultságuk. Míg pár évtizede mindegyik a giccs kategóriába tartozott, napjainkban már olyan realisztikus darabok is kaphatók, melyről csak közelről, és akkor sem egyszerűen lehet eldönteni, hogy igazi vagy mű növény van előttünk.

Műfenyő

A karácsonyfa állítás hagyománya az ősi téli napforduló (december 21.) ünnepére vezethető vissza. Az emberek a világ különböző pontjain zöld tárgyakkal díszítették otthonaikat, hogy méltó módon ünnepeljék a hosszú éjszakák végét és az új időszak beköszöntét. Az otthoni karácsonyfák hagyományát a 15. században a németek terjesztették el, így honosodott meg hazánkban is. Aztán valaki meglátta a piaci rést: minek minden évben új fát venni, ha lehet műfenyőt is gyártani, ami tartósabb, és sok éves megoldást jelent. Sok vita alapja, hogy mi a környezetbarátabb: az igazi, vagy a műfenyő, és ezt tényleg nem egyszerű eldönteni. Az élő fát évekig nevelik, addig oxigént termel, de tény, hogy többségüket kivágva értékesítik, tehát az ünnep kedvéért megöljük. Utána pedig jó esetben a kályhában vagy egy hőerőműben végzi. A műfenyő hosszú évekig szolgálhatja a karácsonyi ünnepeket, de előállítása nem túl környezetbarát, meg egyszer, végül hulladék lesz belőle. Ám az tény, hogy a hosszú évek alatt sok vágott fenyőt megspórolhatunk a használatával.


Ha utána olvasunk az „igazi és a műfenyők szakirodalmának”, akkor arra az eredményre jutunk, hogy mindent egybevetve az igazi fa állítása terheli kevésbé a környezetünket, ám a műfenyő nem szúr, nem hullik, kis illóolaj segítségével még az illata is jó lesz, tehát egy kényelmi termék. A leginkább realisztikus példányok ára százezer forint feletti, de ezért az összegért egy tényleg tartós, és az igazira megszólalásig hasonló műfenyőt kapunk. Ám ha a legjobbat akarjuk tenni a bolygónknak, akkor vásároljunk gyökeres fenyőt, tegyünk róla, hogy életben maradjon, majd ültessük ki a kertbe, vagy sok településen vannak már „karácsony parkok”, ahová az ünnepek után kiültethetők a karácsonyfák. Ez egy nagyon jó kezdeményezés, hiszen kis szerencsével hosszú évekig mehetünk meglátogatni majd egy-egy emlékezetes karácsonyunk fáját.

Művirágok

Olyan helyekre, ahol nagyon sötét van, vagy nyaralókba, ahol csak ritkán járunk, jó szolgálatot tehetnek a ma már nagyon élethű és jó minőségű műnövények. De leginkább csak tényleg olyan helyen, ahol az élő növény úgysem maradna életben. A műnövények használatának van még egy lehetséges alapja, ha allergiás, vagy beteg, gyengült immunrendszerű személy van a házban, akkor a szobájában a hagyományos cserepes szobanövények nem biztos, hogy jó megoldást kínálnak arra, hogy természetesebbé, otthonosabbá tegyük a környezetét. A virágföldben penészfajok is megjelenhetnek. Ezek nem túlzott mértékben szaporodva nem okoznak gondot egy egészséges embernél, de egy betegnél igen.A műnövények piaca is egyre nő, ám érdemes tudni, hogy ha egy igazán látványos, az igazi növényhez szinte megtévesztésig hasonlót szeretnénk venni, akkor annak ára az igazi növény árának a háromszorosa is lehet. Itt is igaz, hogy ami nagyon jó minőségű, annak ez sajnos az árán is meglátszik. Ezek az igazán ütős hamisítványok jól mutatnak, ám ezek sem teljesen gondozásmentesek, hiszen néha pormentesítésükről gondoskodni kell. Irodákban, szállodákban és más intézményekben is gyakran vásárolnak inkább műnövényeket, ahol nehéz megoldani, hogy ki legyen az, aki megfelelően és rendszeresen gondozza az igazit.

Látványos, műnövényes falra szerelhető panelek is kaphatók, ezek is egy problémát oldanak meg: a falra szerelt tartókban, ha igazi növényeket tartanánk, azoknál – még ha a szigetelés jól megoldott is – a fal mellett párásításukkal könnyen okoznának penészedést. A műnövényekkel ilyen gond nincs. Tehát a falat nem fogják károsítani, de a levegőt sem párásítják, ami egy bizonyos mértékig meg hasznos lenne számunkra. A mai modern műnövények nemcsak, hogy élethűek, UV állók, azaz jó esetben sokáig színtartók, és nem gyúlékonyak, sőt segíthetnek a tűz terjedésének a megakadályozásában is.
Műfű, műmoha, műzuzmó

A műfűről a közelmúltban már részletesebben írtunk. Előnyei, hogy vakondbiztos, kutyabarát, mindig zöld, nem kell nyírni, selymes, nem lapul le, tűzálló és vízáteresztő. De mégsem igazi. Ennek ellenére teraszokra, vagy annyira árnyékos helyekre, ahol a valódi gyep telepítése hosszú távon kudarc lenne, oda megéri műfüvet lerakni. A mohák nagyon szép növények, de szobában gyakorlatilag lehetetlen tartani őket. A mohaképek nagyon látványosak, ami nem véletlen: ezek mohából készülnek, csak speciális módszerrel stabilizálják őket (mohakonzerv), így teljesen élethűek maradnak, tartósságuk pedig 5-7 év. Mohakép (vagy hívják mohafestménynek is) készítéséhez szetteket is vásárolhatunk, így nem egy kész alkotást kapunk, hanem a kreativitásunkat is beletehetjük az elkészítés során.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Műfenyőfák

Szinte minden évben karácsony táján felvetődik a kérdés, hogy hagyomá­nyos- vagy műfenyőfát vásároljunk. A valódi fenyőknek azonban szinte csak annyi az előnyük, hogy illatuk betöltik az egész...


5 meggyőző érv, amiért imádjuk a műfenyőt

Nem túlzás azt állítani, hogy jelenleg reneszánszát éli a műfenyő. Míg néhány évvel ezelőtt a legtöbben szó szerint ízléstelennek vagy otrombának bélyegezték (sőt, szinte külön kasztba sorolták,...