Röpdeépítés díszmadaraknak

A díszmadarak mindegyike örömmel fogadja, ha kalitka helyett egy tágas röpdébe költözhet. Egy ilyen építmény elkészítése nem túl bonyolult feladat, és az elkészítéséhez szükséges alapanyagok is viszonylag könnyen beszerezhetőek.

Az itt bemutatott madárház csak egy minta: alakja, mérete szabadon megválasztható a rendelkezésre álló hely, és a tartani kívánt madarak igényeinek figyelembe vételével. Ez az oka annak, hogy pontos méreteket nem adtunk meg hozzá. Amennyiben viszonylag kis alapterületű, ám magas röpdét építünk, gondoljunk arra, hogy ez könnyebben borul, így érdemes valamilyen stabil dologhoz (házfal, egy nagyobb fa a kertben) hozzá rögzíteni. Amennyiben lakásba szánjuk a röpdét, akkor a külső részét lambéria-borítással tehetjük esztétikusabbá, „bútorszerűbbé”. A röpde alapanyaga OSB-lap. Ezek éleinek találkozásánál fenyőlécekkel biztosítjuk a csatlakozást. E lécek olyan vastagságúak legyenek, hogy az illesztő facsavarok biztonságosan, fixen álljanak bennük. A két keskenyebb oldalt érdemes összefogni, és egyszerre kivágni - így biztosan egyformák lesznek. A tetőrészt készíthetjük padlásszerűre, ahova elvonulhatnak majd a madarak, illetve a fészket, odút is itt helyezhetjük el. A röpde alapjának készítsünk lécekből keretet, majd erre csavarozzuk a röpde aljaként szolgáló OSB-lemezt, ami vastagabb lehet, mint az oldalakhoz használt lapok. Ezután elkezdődhet az összeállítás. Elsőként az egyik oldalt az alsó résszel, majd a hátlappal csavarozzuk össze. Ezt követheti a másik keskenyebb oldal felerősítése. A hátlap megerősítéseként a léckeretbe további kereszttartókat szerelhetünk. Tegyük fel a tetőt az építményre, amely kültéri elhelyezés esetén mindenképp vízlepergető anyagból legyen, vagy ha ezt is OSB-lapból készítjük, akkor gondoskodjunk ennek a felületkezeléséről. A röpde frontoldalán a léckeretre nem OSB-lap, hanem rácsozat kerül. Ez lehet különféle lyukbőségű drótfonat, vagy csirkeháló. Papagájfélék esetén ne tegyünk műanyag-bevonatos drótot, mert azok e védőréteget lerágják. Ez egyrészt nem túl előnyös étrendi hatású, másrészt a rácsozatot is elcsúfítja. Más madaraknál ez nem szokott problémát okozni. A magassághoz viszonyítva kis alapterületű röpdéket rögzítsük a falhoz. Végül a kész madárház egyik oldalán készítsünk egy furatot, és ebből kiindulva vágjuk ki dekopírfűrésszel a kívánt méretű ajtót. A kivágott lapdarabot zsanérral rögzítsük vissza egyik oldalt, másik részén pedig gondoskodjunk a biztonságos zárásról. A munka utolsó része az ülőrudak, és fészkelő-alkalmatosságok beszerelése. A belső részt festhetjük, lakkozhatjuk a könnyebb tisztíthatóság érdekében, a külső oldalakat pedig lambériával, hajópadlóval fedhetjük díszítésképpen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.


Környezetbarát madáretetés télen

A téli időszakban könnyen a kertbe vagy a teraszra csalogathatjuk a madarakat. Fontos azonban a megfelelően kiválasztott eleség és azetetés időtartamais. A madarak tavasztól őszig a...