Otthoni javítások: kis hibák, egyszerű megoldások

2015-07-06 14:57:58 | Módosítva: 2015-07-06 15:01:51

A lakásban mindig akadnak apróbb problémák, amelyek eleinte csak bosszantóak, ám ha nem szüntetjük meg, komolyabb meghibásodások előidézői lehetnek. Nem érdemes követni Murphy törvényét, hogy ha akad vagy szorul, erőltesd, ha meg eltörik, ki kell cserélni. Ráadásul szakembert kis javításokra már szinte nem is lehet fellelni. Ilyen esetekben marad a saját „bütykölés”, ám lehetőleg szakszerűen. Az alábbiakban néhány ilyen problémához adunk egyszerűen kivitelezhető ötleteket.

Fiók problémák


Az új csúszókkal szerelt fiókoknál már ritkán fordul elő, hogy a fióktest megszorul, vagy nehezen mozgatható. Ha mégis akadozik kihúzás közben, akkor emeljük ki a fióktestet, tisztítsuk meg a görgőt és a vezetéket is az esetleg rárakódott szennyeződésektől. Megkenni szükségtelen, a görgő könnyű forgása viszont alapvetően fontos. A golyós fiókvezetőknél is csak a vezetékpályába rakódott szennyeződés okozhat problémát, amit viszont némi WD 40 befújásával, mozgatásával, és a feleslegének a letörlésével ajánlott elhárítani.

A régebbi fiókoknál már több probléma adódhat. A műanyag bevonatú, hornyolt fiókvezetőkkel készült kávákat általában műanyag vagy keményfa lécek vezetik meg. A vezetéklécek ugyan alig kopnak, ám a hornyok felülete szennyeződik, és ezért egyre nehezebben mozgatható maga a fióktest. Egy alaposabb mosással ez megszüntethető, és az egymáson csúszó felületek vékony beszappanozásával újból könnyűvé válik a fiók mozgatása. Ezt időnként és szükség szerint érdemes megismételni.

A teljesen fából készült fióktesteket vagy az oldalukra és a szekrénykávák oldalára erősített léc párok vezetik meg, ritkábban azonban mart horony is előfordul a fiókokon, esetleg a fiókkáva alsó élei támaszkodnak a vezetőlécekre. Az előbbi megoldásoknál a lécek egymáson elcsúszó felülete szokott elkopni, illetve a két szélső oldal is kikopik, és a fiók nekifeszülhet a vezetőléceknek. Ez jelentősebb kopás esetén a vezetőlécek cseréjével, illetve az oldallap simára csiszolásával, majd szappanos bekenésével szüntethető meg. A nagyon laza oldalillesztésű fiókoknál ilyen esetekben ajánlatos kissé megnövelni a vezetőlécek méretét oldalirányban, amivel a fióktestek oldalsó holtjátéka kisebb lesz, kevésbé lehet majd ferdén kihúzni.

Szekrényzár javítások
A régi szekrényzáraknál is adódhatnak bosszantó problémák. Ezek egy része abból adódik, hogy a káva nincs kellően szintbe állítva, így az ajtózárak is csak akadozva működnek, és a pántjaik is állandóan befeszült állapotba kerülnek. Előbb tehát magát a szekrényt kell a kellő szintbe állítani, ami akár vastagabb kartoncsíkokkal is megoldható. Ha már az ajtók akadálymentesen csukhatók a kávaszélek közé, vagy az oldallapokkal egy szintbe kerültek, akkor érdemes a ma már avítt, ám működőképes rúdzárakkal foglalkozni. Ezek általában belülről rácsavarozható egyszerű zárszerkezetek, amelyek az ajtók alsó-felső zárását biztosítják. Van ahol ezeket fa, vagy műanyag takaróléc fedi, más típusokon pedig csapokra fordulva gátolják a szekrényajtók kinyílását.Először azt kell megvizsgálni, hogy maga a zár működőképes-e? Ha akadozik, lehet, hogy kopott a kulcs hornyolt nyelve. Újat a zárszaküzletek valamelyikében könnyű beszerezni a kulcs száma alapján. Ha csak a lamellák akadnak egymásba, némi kis olajjal és beigazítással újból működőképessé tehető és visszaszerelhető a zár. A zárórudak fedőlemezének lazasága is okozhat zárási problémákat. A laza leszorító csavarokat vagy szegeket jobb kissé nagyobbakkal helyettesíteni, és a fedőlapok végét is ajánlatos lerögzíteni. Az elforduló rudak kiálló és esetleg laza csapjait pedig ragasztással vagy a csavar meghúzásával szilárdítsuk meg.

Ajtókilincs korrekciók


Lötyögő kilincsek szinte minden otthonban vannak. A régi záraknál a kilincset befogadó zárdió lyukának, illetve a kilincs kónikus végének a kopása okozza a bajt. Ezen egy vékony, szögben meghajlított fémlemez betéttel könnyű segíteni. A kilincs a csapszeg kiütése, vagy a későbbi változatokon a rögzítő csavar kilazítása után széthúzható, és megállapítható, hogy a kilincs szárára milyen vastagságú lemezből kell meghajlítani a szűkítő lemezbetétet. Ez mindig derékszögben hajlított legyen, különben csak egy oldalról szünteti meg a kilincsszár lötyögését. A csapszeg fészkének nem megfelelő helye, mérete is okozhatja a lötyögést. Ezt viszont a kilincs nyaka alá huzalból hajlított gyűrű felhelyezésével lehet egalizálni. Az újabb, csavarral rögzíthető kilincseknél elég csupán a kilincspár erős összenyomása után újból meghúzni a csavart. Ám az oldalirányú lötyögést ezeknél is csak lemezbetét behelyezésével lehet megszüntetni, mert a zárcímer nem mindenkor gátolja meg a kilincs ilyen mozgását.

Üveg és kerámia tárgyak korrigálása
A porcelán és kerámia tárgyak tisztításakor vagy a használatuk közben gyakran kicsorbul a szélük. Ha a darab megvan, az kerámiákhoz ajánlott pillanatragasztóval – gondos illesztést követően – visszaragasztható. Az esetleges kitüremlett ragasztó megszilárdult része éles késsel eltávolítandó. Hasonló a helyzet a vastagabb üvegtárgyaknál.

Ha viszont nem elég széles a törés felülete, nem érdemes kínlódni vele, mert a ragasztás nem lesz tartós. Üvegpoharak szára is összeragasztható speciális üvegragasztó pillanatragasztóval. A pontos összeilleszthetőség nagyon fontos, és ha kis szilánkok hiányoznak, nem is érdemes vele kísérletezni, mert a kérdéses darab már csak díszként lesz használható. A javítások helye ugyanis mindig látszani fog, és a szilárdsága sem lesz kielégítő.

Dísztálak vagy egyéb vastagabb falu üvegedények, porcellán vagy kerámia tárgyak is újból összeragaszthatók, ha a törött felület zsír és egyéb szennyeződésektől mentes. A pontosan összeillesztett darabokat ragasztószalaggal célszerű a ragasztó kötésének idejére rögzíteni. Mivel a ragasztás helye mindig látható marad, ez főként égetett kerámia és terrakotta tárgyaknál lesz szembeötlő. Ezért nem szabad túladagolni a pillanatragasztót, mert a pórusokba szivárgott anyag foltját utólag már nem lehet eltüntetni. Az esetleges kisebb felületi hiányokat, pl. csorbult éleket, ragasztás után hiányzó darabokat pedig kétkomponensű, színében közel azonos anyaggal, vagy e célra készült epoxi gyurmával lehet „kiplasztikázni”. Porcellán tárgyakhoz, az apróbb felületi pótlásokhoz használható a Neroflex késtapasz is. A javítás természetesen látszani fog, ám ha egy kedvelt tárgyról van szó, adott esetben ez még elviselhetőbb, mint a csorbult szél, vagy a tárgy egyéb felületi hibája.

Bőr holmik kisjavításai


A cipőknél gyakori, hogy a talpszélek az orrészen vagy oldalt elválnak a felsőrésztől. Ezt jobb még az észleléskor visszaragasztani, különben később a hiba tovább terjed. Ilyen esetekben közepes csiszolópapírral kell az elvált felületeket előbb tisztítani, majd Palma cipőragasztóval bekenni mind a két felületet és 10 percnyi szikkadás után visszapréselni a felsőrészre. A ragasztás tartóssága érdekében kalapáccsal erősen végig kell ütögetni, hogy a levált rész jobban összetapadjon. Kisebb felületű szél leválások pillanatragasztóval is visszaragaszthatók, ha a sérült rész nem hajlításnak kitett helyeken van. Ez a ragasztó ugyanis merevvé teszi a ragasztást.

Táskák, tárcák felvált széleinek a visszaragasztásánál is hasonlóan kell eljárni, ragasztóként a vékony rétegben alkalmazott Palmatex is megteszi. Az esetleg felfeslett varratokat azonban már ritkán lehet utánöltéssekkel pótolni, bár bizonyos esetekben ezzel is lehet kísérletezni, ha mind két oldalról hozzáférhető a sérült rész. Az ilyen varrásokhoz a varrófonalat használat előtt érdemes méhviaszon áthúzni.

Táskák cipzárjának a visszavarrását érdemes szakemberre bízni, mert a gépi varrás sokkal tartósabb a kézzel végzett öltéseknél.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ragasztók kisebb javításokhoz

Szinte alig van olyan feladat, ami ma már ragasztással nem oldható meg. Az általánosan használt, mondhatni mindennapi javító munkákra alkalmas kötőanyagok azonban elég sokfélék. Vannak, melyek...