Belső oldali hőszigetelés Multipor-ral

2015-05-29 11:56:25 | Módosítva: 2015-05-29 11:59:59

A belső oldali hőszigetelés kialakítása minden esetben ragasztóhabarccsal, a hőszigetelő lapok teljes felületen történő ragasztásával történik. A teljes felületű ragasztással biztosítható a lapok kellő szilárdságú tapadása, valamint az, hogy a falszerkezet és a hőszigetelő lapok között páralecsapódás ne jöhessen létre.

Akár házilag is kivitelezhető

Belső oldali hőszigetelés elkészítése előtt a szükséges előkészületeket – parkettaszegély vagy lábazat burkolat eltávolítása, padlóburkolat fóliatakarása – meg kell tenni. Ezután a meglévő rétegeket (tapéta, festés, glettelés stb.) illetve a laza vakolatrészeket el kell távolítani. Amennyiben szükséges, a felületet ki kell egyenlíteni vakolatjavító anyaggal, vagy habarcs réteggel. Az előkészített felület legyen stabil és pormentes. A szigetelő lapok felrakását megelőzően ellenőrizni kell a szigetelendő fal geometriai méreteit, a padlószintet, amelyek alapján meg kell határozni az első sor felső élének vonalát. Az első sor és a padlóburkolat közé elválasztó réteget (polifoam csík vagy filc) kell elhelyezni.

A ragasztó habarcsot fúrógépbe fogott keverőszárral, az előírt vízmennyiség hozzáadásával csomómentesre és egyenletes sűrűségűre kell keverni. Egyszerre csak annyi ragasztóhabarcsot keverjünk be, amennyi fél órán belül felhasználásra kerül. A ragasztó habarcsot a hőszigetelő lapok teljes felületére 10 mm fogazatú glettvassal hordjuk fel.
A hőszigetelő lapot a felülethez történő nyomással és oldalirányban (a habarcsbordák irányára merőlegesen) történő kb. 2 cm-es eltolással kell a végleges pozícióba csúsztatni, mely lehetővé teszi a habarcsbordák elterülését, az egyenletes és teljes felületű tapadást. Az elemek szükség szerinti méretre vágása kézi fűrésszel elvégezhető. A levágott részek a munka során felhasználhatóak, akár íves vágások is könnyen kialakíthatóak, ezáltal a nehezen hozzáférhető részek hőszigetelése is megoldott.

A lapokat egymáshoz tompa ütköztetéssel „száraz kapcsolattal” kell csatlakoztatni, soronként feles kötésben elhelyezni. A ragasztóhabarcs vastagsággal kb. 5 mm felületi egyenlőtlenség korrigálható, az ettől nagyobb egyenetlenségeket a hőszigetelés előtt ki kell javítani. A habarcsréteg megszilárdulását követően a felület egyenetlenségei kézi csiszolólappal korrigálhatóak. Ezáltal teljesen sík felület kerül kialakításra, az esetleges illesztési pontatlanságok eltűnnek.

A felület együttdolgozásának és mechanikai ellenállásának növelése céljából teljes felületű üvegszál erősítésű ágyazó réteg kialakítása szükséges a speciális habarcs felhasználásával. Az üvegszövet hálót az alapréteg ágyazó-habarcsba kell helyezni, az ágyazó réteget úgy kell kialakítani, hogy az üvegszövet hálót teljesen elfedje.
Az ágyazó habarcs réteg végső felületképzése a szokványos festési rétegrendek felvitelével történhet. Fontos, hogy ásványi alapú, alacsony páradiffúziós – kiváló páraáteresztő képességű – anyagok (szilikát, mész kötőanyagú) kerüljenek alkalmazásra, melyek képesek biztosítani a teljes szerkezet „kapillárisan nyitott” állapotát és a normál légállapotra történő kiszáradását.

Az olyan felületképzési módok, amelyek „lezárják” a hőszigetelés felületét (pl. tapéta) páratechnikailag nem megfelelőek, mivel a páraáramlást megakadályozzák, ezáltal a felületen páralecsapódás alakulhat ki. Az egyéb felületképzési módok (csempeburkolat, ragasztott kőburkolatok, stb.) kialakítását kerülni kell, de indokolt esetben minimális felületen (pl. falikút, mosdó mögötti felület) ilyen jellegű felületképzés is kialakítható. Ebben az esetben azonban az elkészült hőszigetelt felületet a teljes felületű üvegszövet háló beágyazása után utólagos dübelezéssel meg kell erősíteni.

A belső oldali hőszigetelés készítése több, a hőszigeteléshez nem közvetlenül kapcsolódó műszaki jellegű kérdést is felvet. Ilyen például az, hogy kisebb képeket hogyan rögzíthet, mit tegyünk a hőszigetelendő falon lévő elektromos szerelvényekkel vagy az, hogy a falra szerelt polcokat hogyan lehet a hőszigetelés után ismét felszerelni. Ezekben az esetekben megoldást nyújtanak a megfelelő kiegészítők.

Kis súlyú tárgyak (legfeljebb 3 kg), például képek, rögzíthetők közvetlenül a Multipor hőszigetelésbe a megfelelő tiplik használatával. Ezek alkalmazása egyszerű, a hőszigetelés elkészítése után bárhová beépíthetők. Speciális, magasított szerel vénydobozzal kiemelhetjük a fal síkjából az elektromos csatlakozó aljzatot úgy, hogy az a hátfalhoz kerül rögzítésre, így nem áll fenn a veszély, hogy a csatlakozó esetleg kilazul, kiszakad a hőszigetelésből.

Tartókonzol felszerelésével biztosíthatjuk, hogy a régi polcokat, vagy nehezebb tárgyakat a hőszigetelt falra is vissza tudjuk helyezni. Ezek helyét pontosan ki kell jelölni, és a beépítésük után kell megkezdeni a hőszigetelés kivitelezését.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pénztárcabarát pincefödém szigetelés

Mielőtt belevágnánk bármilyen termék magasztalásába, kezdjük egy kis gazdaságossági-megtérülési kitekintéssel. Érdemes alapul venni egy átlagos „kádárkocka” jellegű épületet, és gyors...


Meglévő hőszigetelő rendszerre: homlokzati hőszigetelés

Az első homlokzati hőszigetelések már két évtizedesek, és az akkori szokásoknak megfelelően 4-6 cm vastagságú hőszigetelő lemezzel készültek. A mai előírásoknak és elvárásoknak ez már nem felel...