Homlokzati hibák javítása

2015-06-18 11:43:02 | Módosítva: 2015-06-18 11:46:16

Egy épület homlokzati burkolatán rendeltetésszerű használat során vagy nem tervezett igénybevételek miatt is bekövetkezhetnek sérülések. Ezek kijavítása fontos, mert a hiba mértékétől függően befolyásolhatják egy épület használhatóságát, ronthatják állékonyságát vagy jelentősen növelhetik az energiafogyasztását. 


Első lépésként meg kell állapítani, be kell azonosítani a meglévő anyagok fajtáját és állapotát, mert csak ezután választható ki a javításhoz alkalmazható anyag. A hiba jellegét és a károsodott elem szerkezeti rendszerben elfoglalt szerepét szem előtt tartva könnyebben meghatározhatóak a kiváltó okok. Azt is el tudjuk dönteni, hogy szükséges-e szakember bevonása a javításhoz, vagy esetleg házilag is megoldható a probléma.


Általánosságban véve elmondható, hogy teherhordó szerkezetek esetén a legkisebb hiba vagy károsodás is súlyos következményekkel járhat, ha nem megfelelő módon történik meg a probléma feltárása. Bizonyos esetekben számolni kell az épületek konstrukciós – építéskori, nem tervezett – hibáival, mint például a szétosztályozódás vagy a zsugorodás. A legtöbb esetben a konstrukciós hibák nem látható, takart vagy elburkolt helyeken találhatóak, ezért csak a használat során, vagy átalakításkor kerülnek elő, nem kevés bosszúságot okozva.

Vakolási és betonjavítási tanácsok

Szakember tanácsát kikérve mindig a felületi minőségnek és a feladatnak legmegfelelőbb terméket válasszuk, mert direkt a munkafolyamatra fejlesztett termék időt, pénzt takaríthat meg. Azonos időjárási feltételek mellett lehet a vakolást és kézi betonjavítás elvégezni, mint a nagy tömegű betonozási munkákat. A magas hőmérséklet rövidíti, a hideg idő megnyújtja a kötési időt, vagy megállítja a kötést. A magas vakolat, frissbeton hőmérsékletet csökkenteni lehet: árnyékolással, a keverővíz hűtésével (jéggel), esetleg a poranyag hűtésével.A bedolgozás során ügyeljünk az üregmentes kialakításra (vasalt szerkezet esetében különösen fontos), mert ha kevesebb üreg és hézag található a betonban, a károsítók és a víz annál nehezebben tud bejutni és károkat okozni.

Bekeverés során – főleg ha fúróba befogott keverőszárat használunk – ügyeljünk a keverési sebességre. Maximum 600 fordulat/perc sebességgel keverjünk, mert ennél magasabb fordulat esetén az anyag „megéghet”. Mindig a vízbe tesszük a poranyagot! Ne keverjük a cementes és a gipszes anyagokat, mert a cement a gipsz szilárdulása után köt és roncsolja a gipsz szerkezetét, ezért szilárdsága csökkenhet. A javító vakolat választásakor figyelembe kell venni a szemcseméretet, mert csak ez alapján lehet a megfelelő rétegvastagsággal rendelkező anyagot kiválasztani.

Vakolás és betonjavítás előtt bizonyosodjunk meg róla, hogy a felület kellően száraz és a hőmérséklete legalább +5 °C. A nem megfelelő feltételek lassítják a kötésidőt és negatívan befolyásolják a végső szilárdságokat.


Cementes termékek esetén ügyeljünk, hogy az anyag a felhasználás során ne érintkezzen bőrfelülettel, ne kerüljön szembe, ne nyeljük le, mert a cementbázisú termékek lúgos közegűek és irritálhatnak! Közvetlenül a munkavégzés után tisztítsuk meg a felhasznált eszközöket, mert a termékek magas tapadó-szilárdsága miatt a szennyeződés később csak mechanikai úton távolítható el.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Családi házunk sikeres hőszigetelése

Hazánkban a vidéki családi házak többsége, több mint kétmillió ingatlan 1945 és 1990 között épült. Egy átlagos ház élettartama körülbelül 50 év, s napjainkban ezért az épületállomány megújítása...


Homlokzatfelújítás szénszál erősítéses homlokzatfestékkel

A Caparol speciálisan kifejlesztett egyik legmodernebb homlokzatfestéke a CarboSol, amely egyedi összetétele révén igen jó épületfizikai tulajdonságokkal rendelkezik. A festék nagyfokú vízlepergető...