Öko-logikus építészet

2015-07-02 09:29:49 | Módosítva: 2015-07-02 09:38:36

A jó hőszigetelő képességű falszerkezet önmagában még nem képes energia-hatékonnyá tenni az épületet, bár jelentősen hozzájárulhat az épületek gazdaságos üzemeltethetőségéhez. Az energiahatékonyságot komplexen, az összes határoló szerkezetet érintően kell vizsgálni, számításba véve az alternatív energiaforrások alkalmazását is.


Ebből kiindulva, valamint figyelembe véve azt, hogy az energia-hatékony épülethatároló szerkezetek kialakításának jelentős anyagi vonzata van, belátható: nem célszerű túlzásokba esni. Az új energetikai rendelet kapcsán felmerült, hogy a falazatok hőátbocsátási tényezőjét szigorítani kell. Ez nem kétséges, de milyen mértékben? Fel van-e készülve a gazdaság U=0,2 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű falazatok építésére? Nem csökkenti-e a beruházási kedvet a kötelezően így építendő falazatok bekerülési költsége? Van-e értelme ezt kötelezően előírni, ha megújuló energiával előállítható az épület teljes energiaszükséglete? A kérdések körül egyelőre parázs vita folyik.


Energiahatékony egyrétegű falszerkezet

Az Ytong A+ pórusbeton elemekből készült falazatok kellő mértékben hozzá tudnak járulni az épületek gazdaságos üzemeltethetőségéhez. A 37,5 cm szélességű elemek alkalmazásával U=0,25 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű falazatok építhetők, emellett felvonultatják az egy rétegben készülő, tömör falszerkezetek összes előnyét, ide értve a páraszabályozó tulajdonságot is, ami lényegében a kellemes lakóklímáért felel. A pórusbetonnak nemcsak a hőszigetelő képessége jó, de térfogatsúlya is elegendő ahhoz, hogy a nyári túlmelegedés ellen védjen, ráadásként nem éghető (A1) tulajdonsága miatt biztonságot is nyújt.Egyes esetekben, ahol nem készülhet Ytong A+ falszerkezet (például vasbeton merevítő vagy akusztikai falak), utólagos hőszigetelésre lehet szükség. A pórusbeton ilyen esetekben is megoldást nyújt: a Multipor hőszigetelő lapokkal hatékony hőszigetelés érhető el. A kiváló hőszigetelő képességen (hővezetési tényező: lambda=0,045 W/mK) túl a Multipor nem éghető (A1), amely tulajdonság különösen fontos a homlokzati hőszigeteléseknél. Páraszabályozó tulajdonsága pedig alkalmassá teszi párazáró réteg nélkül készülő, belső oldali hőszigetelés kialakítására is. Az Ytong A+ falazóelemek 20 cm-es Multipor lapokkal borítva passzívházak falszerkezetéhez is alkalmasak: így a falazat akár az U=0,11 W/m2K hőátbocsátási tényezőt is elérheti.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egészséges lakóklíma

Életünk jelentős részét falak között töltjük. Éppen ezért nem közömbös, hogy a helyiségek belső klímája milyen hatással van egészségünkre. Ez a klíma pedig igen nagy részben függ az épület...


Környezetbarát téglák kiváló műszaki tartalommal

A falazóelemek piacán az Ytong pórusbeton tégla, egyedüliként rendelkezik „Környezetbarát Termék” tanúsítvánnyal. A hazai független intézet tanúsítja a vállalat környezettudatos elhivatottságát.