Gyermekvárás - lakásátalakítás

2011-05-19 20:32:21 | Módosítva: 2011-05-21 10:18:21

A gyermekvárás a legboldogabb időszak egy család életében. A nők fészekrakó ösztönnel megállíthatatlanul tervezik, vásárolják, festik, varrják a kis jövevény számára az új otthont. Más-más ízléssel, több-kevesebb pénzből, de kivétel nélkül határtalan szeretettel. A babaszobák berendezésének azonban vannak szabályai, melyeket figyelembe véve jobb lehet az eredmény.

Ha nagyon leegyszerűsítjük a dolgot az újszülöttnek az édesanyján kívül semmi másra nincs szüksége. De a család mindent meg szeretne adni neki, ezért minden szükséges és szükségtelen jóval ellátja őt. A baba megérkezése előtt első dolog a gyermekszoba helyének kijelölése. Tájolást tekintve az ideális a délkeleti vagy délnyugati fekvésű helyiség. Így megfelelően napfényes lesz a szoba, és mégsem melegszik föl túlságosan. Déli fekvésnél nyáron erőteljesen árnyékolni kell, amitől a fényviszonyok nem megfelelőek. Északi fekvés esetén pedig sohasem éri a szobát egészséges napsütés.
Fontos a lakáson belüli hely meghatározása is, ahol több szempontot kell figyelembe venni. Lényeges, hogy nyugodt és csendes legyen. Semmiképp sem lehet átjáró-szoba. Legfontosabb a szülői háló közelsége. Így egyszerűbb a baba gondozása, megnyugtató az ellenőrizhetősége. Később a kisgyereknek is biztonságot ad, ha gond esetén azonnal elérheti a szüleit.
Ha megtaláltuk az ideális helyet a kisbabánk számára, akkor kezdhetjük el a rendezkedést. Ennek az egész lakásra hatása van, mert ritkán áll üresen egy szoba. A választott helyiségek kiürítése és a funkciók átcsoportosítása sem egyszerűbb. Ha magát a választott babaszobát tekintjük, ami minden elvárásnak és kívánalomnak megfelel, akkor már „csak” praktikumra, biztonságra, egészségre és esztétikumra kell törekednünk.

A hagyományosan tipikus kislányszoba sok kézi munkával és gazdag textilezéssel a klasszikusabb berendezés híveinek kedvence lehet Kezdjük a felületek kialakításával. Járófelületként elsősorban a melegpadló ajánlott. Legideálisabb a fa vagy a fa jellegű burkolat. Ez önmagában is kellemes hőérzetet biztosít, szőnyeggel pedig nagyon kellemes játszó és hempergőző hely. A szőnyegnél viszont ügyelnünk kell a rögzítésre és a csúszásgátlásra.
A padlószőnyeg is kellemes felület, de sokkal nehezebben takarítható, és csak a nagyon drága, különleges fajták antiallergének. Az egyszerűbb padlószőnyegekre ez nem érvényes, ezért inkább kerülendők.
A kőburkolat padlófűtés esetén nagyon szép és jó is lehet, de keménysége miatt nem gyermekbarát, nedvesség hatására pedig veszélyesen csúszik.
A falak adják a legnagyobb felületet, tehát a festék, a tapéta erőteljesen befolyásolja szoba hangulatát. Gyerekszobába mindig tisztítható, mosható anyagot válasszunk. Legyen tartalék tapétánk és jegyezzük meg a választott festék pontos színkódját és nevét, hogy szükség esetén tudjunk javítófestéket rendelni (már egy liter festéket is lehet kevertetni).
Szerencsére ma már olyan felületképző anyagok vannak forgalomban, melyek az egészségre nem károsak, vagy jelzik, hogy gyermek környezetében nem alkalmazhatók. Ezeket vegyük mindig nagyon komolyan. Tehát csak a ház és a fal állapotára kell tekintettel lennünk. Légáteresztő legyen-e vagy bátran tehetünk fel akár vastag textil tapétát is.

A görgős kerekű bölcső jó szolgálatot tesz, ha az édesanya a lakás minden pontján maga mellett akarja tudni a babát A falak színe hagyományosan az újszülött neméhez kötődő rózsaszín vagy kék. Nagyon szép hagyomány, és ráadásul minden gyártó számtalan árnyalatot képes ezekből létrehozni. Természetesen választhatunk mást is, sőt egyre meglepőbb árnyalatok kerülnek a gyerekszobák falára. A bézs, a szürke, a sárga, a világoszöld ugyanolyan jók lehetnek, mint a patyolat fehér. Ha élénk színt vagy intenzív mintájú tapétát szeretnénk használni, semmiképp sem teljes falfelületeket, csak kisebb részleteket fessünk ill. tapétázzunk velük.
Mindenki legyen előrelátó! A színeket bútorokkal, függönyökkel együtt kell kiválasztani. Ezeket egységként kezelve érhetünk el harmóniát. Ha valaki bizonytalan a választásban, kérje szakember (aki nem a festékbolti eladó) segítségét. De a színharmóniákról, harmonikus színrendszerekről sok jó könyv is kapható.
A bútorozásnál gyerekek esetén hagyjuk szabadon a szoba közepét, hiszen több évig ez lesz a játék színtere. Az ágyat védett belső sarokba, belső fal elé állítsuk.
Jó, ha a kiságy állítható felületű, levehető ágyráccsal készült, hogy később apróbb heverővé alakíthassuk. A szoba kényelme az édesanya komfortérzetén is áll, ezért kell még pár dolog a teljességhez a kiságyon kívül is. A pelenkázó nagyon praktikus bútor. Az állandóan emelgető kismamát megkíméli a hajlongástól. A pelenkázó alatti komód, jó tárolóhely. A berendezéshez szükséges még kevés szekrény és több nyitott polc, mivel jó pár évig kisméretű ruhákat kell tárolni, a játékok viszont folyamatosan szaporodnak. Egy kényelmes fotel vagy karosszék nagyon hasznos a szoptatáshoz, későbbiekben pedig meghitt mesélő hellyé válhat.

Rózsaszín helyett választhatunk lilát is, ami ugyanolyan lágy és finom, de sokkal inkább különleges A babaszoba világításánál az átlagosnál fontosabb a központi mennyezeti lámpa. A gyermekek tevékenységéhez egyenletes, erős világításra van szükség. Ezen kívül persze a funkcionális világítást is ki kell alakítani. Szükséges az olvasólámpa, van, aki igényli az éjszakai jelzőfényt. Használhatunk többféle szegélyvilágítást, és akár csillagos égboltot a mennyezetre az újabban igen népszerű led-ekkel.
Érdemes elolvasni lapunk 2010. szeptemberi számában a biztonságos babaszobáról szóló írást, hiszen a gyermekek védelme elsődleges szempont.
Ha újszülöttünk nem első gyermek, hanem testvér vagy testvérek mellé érkezik, lehet, hogy a már meglévő gyerekszobát kell átalakítani, és ez sem egyszerű dolog. Születés után pár hónapig a baba elfér a szülői hálóban egy bölcsőben vagy mózeskosárban, és akkor kerülhet a közös gyerekszobába, ha már végigalussza az éjszakát. A nagyobb gyermek számára a testvér okozta változás A hazai kínálatban teljesen szokatlan grafitszürke-fehér bababútor, talán komoly, de egyáltalán nem barátságtalan. Szép egérszürke hátteret kapottlelkileg sem mindig egyszerű, ezért meg kell őrizni a megszokott dolgokból a lehető legtöbbet. Saját tárgyait, játékait tiszteletben kell tartani. Ki kell alakítani a szoba közös és egyéni területeit is. Erről a témakörről lapunk 2010/5-ös számában olvashatnak.
A gyerekeket körülvevő tárgyak színesek, gyakran élénk tiszta színűek vagy feltűnő árnyalatúak. A túl sok vibráló szín ugyanúgy zavarja és nyugtalanná teszi a kicsiket, mint a zajártalom. Ezért keressük a semleges színű berendezési tárgyakat a kiegyensúlyozottabb környezet megteremtéséért.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: gyermek, gyerekszoba, baba, ágy

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Extrém szobák

Az extrém kifejezés alatt itt a nem átlagos, nemszabályosan merőleges oldalfalakkal határolt, anagyon magas és keskeny, vagy szűk benyíló részeket magába foglaló lakóhelyiségekre utalunk. Az...


Mikor kondenzációs a kondenzációs kazán?

A kondenzációs kazánok működési elve régóta ismert. Nyeresége a füstgázok hőmérsékletének csökkentéséből, és az ebből adódó páralecsapódásból ered. A hagyományos kazánokból az égéstermékek magas...