Babaszoba

2012-11-18 20:37:58 | Módosítva: 2016-02-07 16:53:07

Ne alakítsunk ki mindenáron a filmekben és katalógusokban bemutatott álom babaszobát, csak azt vegyük meg előre, ami feltétlenül szükséges. Ehhez segítséget kap minden várandós kismama a védőnőjétől kapott listával. Mikor kialakultak saját családunk egyéni igényei és szokásai – ez néhány hét – ráérünk a hiányzó dolgokat megvásárolni. Mindig minden kapható, olyan bőséges a választék a hipermarketekben is, hogy nem maradunk le semmiről.

– Ami valóban nélkülözhetetlen az első perctől, az a kiságy és valamilyen pelenkázó. A pelenkázó nem biztos, hogy egy egész szekrény beszerzését szükségessé teszi, lehet, hogy elegendő egy merev pelenkázó lap, ami bárhol elhelyezhető, akár egy ágyon is, és használat után elrakható.

– Csak bababoltban vagy a nagyáruházak babaosztályán vásároljunk kiságyat, mert a kiságy paramétereit szabványok írják elő, amik a biztonságot szolgálják. A rácstávolság max. 6 cm legyen, nem lehet süppedős a matrac, és egészségre ártalmas anyagot (pl. festéket) nem tartalmazhat (fogzás idején szinte minden gyerek rágcsálja a kiságyat).

– Ne tegyük a kiságyat ablak alá vagy a fűtőtest közvetlen közelébe, mert a csecsemőnek egyenletes, nem túl meleg, huzatmentes környezetre van szüksége.

– Kisebb lakásokban figyeljünk rá, hogy a szomszéd szoba lámpafénye ne a csecsemő ágyát világítsa.

– A televízió villódzó fénye, nem csak kellemetlen, de káros is lehet.

– A legtöbb kisbaba csak 1 éves korára alussza át teljesen az éjszakát. Az első 4-5 hónapban szinte minden éjjel szükséges pelenkázni, etetni őt. Ehhez olyan helyet alakítsuk ki, ahol a család többi tagjának alvását nem zavarja meg az éjszakai tennivaló.– A csecsemőt ellátó felnőttnek legyen hová leülnie – lefeküdnie – a csecsemő közvetlen közelében, akár etetés, akár megnyugtatás miatt kell éjszaka felkelni.

– Alapbútor lehet egy kis polc a pelenkázó fölött, de ha a merev pelenkázó lapot választjuk, amit mindig más helyen teszünk le, akkor erre nincs szükség. A pelenkázáshoz szükséges dolgok kényelmesen elférnek (és mobilak) egy nagyobb neszesszerben is.

– Ha mégis a pelenkázó fölé szerelt polc mellett döntünk, mindig gondoljunk 2 dologra: bármit leejtünk vagy leesik, jó eséllyel a gyerekre esik, ezért méretében, anyagában csak olyan dolgokat tartsunk ott, ami kevésbé veszélyes, pl. soha, még ideiglenesen se tartsunk ott ollót. A másik, hogy a kisgyerek hamar növekszik, elég magasan legyen a polc, hogy ő ne érje el, mi viszont még igen.

– A használt pelenkák elhelyezését találjuk ki előre, mert a megtelt pelenka miatt sem hagyhatjuk egy másodpercre sem a kisbabát magára a pelenkázón. Ez lehet a kézközelben elhelyezett tároló vödör, vagy közepes méretű nejlon zacskók is, amire le tudjuk tenni a pelenkát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Magasra emelt fekhelyek

Keveseknek adatik meg, hogy az igényüknek megfelelő alapterületű lakásba költözzenek. Aki nem akar nagyon eladósodni, szerényebb méretű lakásban is szeretne minél otthonosabb körülményeket...


Gyerekszobai biztonság növelése

Sokszor hallani, hogy sok szülő túlfélti gyermekét, telerakja a gyerek környezetét biztonsági eszközökkel, így a gyereknek esélye sincs, hogy megtanuljon vigyázni magára. Ebben biztosan sok az...