Babaszoba

2012-11-18 20:37:58 | Módosítva: 2016-02-07 16:53:07

Ne alakítsunk ki mindenáron a filmekben és katalógusokban bemutatott álom babaszobát, csak azt vegyük meg előre, ami feltétlenül szükséges. Ehhez segítséget kap minden várandós kismama a védőnőjétől kapott listával. Mikor kialakultak saját családunk egyéni igényei és szokásai – ez néhány hét – ráérünk a hiányzó dolgokat megvásárolni. Mindig minden kapható, olyan bőséges a választék a hipermarketekben is, hogy nem maradunk le semmiről.

– Ami valóban nélkülözhetetlen az első perctől, az a kiságy és valamilyen pelenkázó. A pelenkázó nem biztos, hogy egy egész szekrény beszerzését szükségessé teszi, lehet, hogy elegendő egy merev pelenkázó lap, ami bárhol elhelyezhető, akár egy ágyon is, és használat után elrakható.

– Csak bababoltban vagy a nagyáruházak babaosztályán vásároljunk kiságyat, mert a kiságy paramétereit szabványok írják elő, amik a biztonságot szolgálják. A rácstávolság max. 6 cm legyen, nem lehet süppedős a matrac, és egészségre ártalmas anyagot (pl. festéket) nem tartalmazhat (fogzás idején szinte minden gyerek rágcsálja a kiságyat).

– Ne tegyük a kiságyat ablak alá vagy a fűtőtest közvetlen közelébe, mert a csecsemőnek egyenletes, nem túl meleg, huzatmentes környezetre van szüksége.

– Kisebb lakásokban figyeljünk rá, hogy a szomszéd szoba lámpafénye ne a csecsemő ágyát világítsa.

– A televízió villódzó fénye, nem csak kellemetlen, de káros is lehet.

– A legtöbb kisbaba csak 1 éves korára alussza át teljesen az éjszakát. Az első 4-5 hónapban szinte minden éjjel szükséges pelenkázni, etetni őt. Ehhez olyan helyet alakítsuk ki, ahol a család többi tagjának alvását nem zavarja meg az éjszakai tennivaló.– A csecsemőt ellátó felnőttnek legyen hová leülnie – lefeküdnie – a csecsemő közvetlen közelében, akár etetés, akár megnyugtatás miatt kell éjszaka felkelni.

– Alapbútor lehet egy kis polc a pelenkázó fölött, de ha a merev pelenkázó lapot választjuk, amit mindig más helyen teszünk le, akkor erre nincs szükség. A pelenkázáshoz szükséges dolgok kényelmesen elférnek (és mobilak) egy nagyobb neszesszerben is.

– Ha mégis a pelenkázó fölé szerelt polc mellett döntünk, mindig gondoljunk 2 dologra: bármit leejtünk vagy leesik, jó eséllyel a gyerekre esik, ezért méretében, anyagában csak olyan dolgokat tartsunk ott, ami kevésbé veszélyes, pl. soha, még ideiglenesen se tartsunk ott ollót. A másik, hogy a kisgyerek hamar növekszik, elég magasan legyen a polc, hogy ő ne érje el, mi viszont még igen.

– A használt pelenkák elhelyezését találjuk ki előre, mert a megtelt pelenka miatt sem hagyhatjuk egy másodpercre sem a kisbabát magára a pelenkázón. Ez lehet a kézközelben elhelyezett tároló vödör, vagy közepes méretű nejlon zacskók is, amire le tudjuk tenni a pelenkát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tárolás a gyerekszobában

A gyerekek nehezen válnak meg a legapróbb, legértéktelenebb játékaiktól is, ezért hamar megtelik a gyerekszoba elrakandó apróságokkal. Viszont rendet tartani muszáj, hiszen a legrendetlenebb gyerek...


Szoba ikreknek

Egy jól funkcionáló gyerekszoba berendezése nem könnyű feladat. Gyakorlatilag egyetlen helyiségben kell megoldani az élet minden fontos tevékenységét, hiszen a gyerekek hálószobája, nappalija,...