Hőszigetelés a lakáson belül

2017-03-06 15:48:39 | Módosítva: 2017-03-06 15:56:19

Vannak, akik ellenzik, míg más szakemberek szerint korrektül megoldható a lakások belső tere felőli hőszigetelés. Az tagadhatatlan, hogy a legjobb megoldás az épületek külső hőszigetelése, ám pl. műemlék- vagy társasházak esetén ez komoly problémákat okozna. Így a lakások belső klímájának javítását bizonyos körülmények között csak belső hőszigeteléssel lehet javítani. Erre pedig számos korszerű anyag és megoldás kínálkozik.


A belső hőszigetelésnek vitathatatlanul vannak hátrányai

Azonban alapos helyi páratechnikai szakvéleményezéssel és szakszerű kivitelezéssel ki lehet védeni. Ennek eldöntéséhez javasolt a lakás szerkezetei jellemzőinek, azok nedvességtartalmának megismerése, feltárása és esetleges kijavítása. A tervezett hőszigetelés hatásainak ismeretében lehet csak hosszabb távon is korrekt megoldást kialakítani. Ehhez a kiválasztott hőszigetelő anyagokat forgalmazó tanácsadóinak a közreműködését is ajánlott igénybe venni.

A belsőoldali hőszigeteléseknek egyik hátránya, hogy beépítésükkel megváltoznak a külső határoló szerkezetek fizikai jellemzői. A belső szigetelő anyag elhatárolja a falat a belső tértől, a fűtési időszakban a falazat jelentősen hidegebbé válik, és folyamatos nedvesedésnek, penészedésnek lesz kitéve.

Ezt megfelelő párazáró réteggel meg lehet akadályozni, ám az is tény, hogy a falak hőtároló képessége sem érvényesülhet, és a lakás télen hamarabb kihűlhet. E mellett a belső szigeteléshez használt anyag – annak vastagságától függően – valamelyest csökkentheti a lakótér nagyságát, bár ez nem igazán jelentős, bizonyos anyagoknál szinte alig érvényesül.

A legegyszerűbb megoldásnak a kerámia mikroszemcsékből álló, reflexiós festékadalékkal történő festés. A gyártói tájékoztató szerint az adalék szinte minden falfestékbe bekeverhető. A festékadalék nanotechnológiás hőszigetelő vékonybevonatokhoz kifejlesztett termék, amely 10-106 mikron szemnagyságú, üreges kerámiaszemcsékből áll. A falfestékbe keverve melegebb, egyenletesebb hőeloszlást biztosít, gátolja a páralecsapódást és falpenészesedést. Az adalékkal bekevert falfesték megemeli a falak hőmérsékletét, és kiegyenlíti hőmérsékleti különbségeit. Az üreges kerámiaszemcsék visszaverik a hőt, és csökkentik a falba jutó hőmennyiséget. Nem gátolja a falak lélegzését, mert a kerámia gömbök között szabad páravándorlást biztosít. Az adalékanyaggal bekevert festéket két rétegben kell a falra felhordani, hogy a bevonat kellően hatásos hővisszaverődést biztosítson a fűtési szezonban.


Egyszerű megoldásnak mondható a hőszigetelő tapéta is. Ez kétrétegű szigetelőanyag, ami 6 mm vastag polisztirol hőszigetelő rétegből és egy külső, tapétázásra alkalmas, vastag kartonpapír borításból áll. A táblák mérete 50x100 cm, a falra ragasztásuk nem igényel glettelt felületet sem. Előnyösen alkalmazható minden olyan falszerkezeten, amelyek hőátbocsátási tényezője 1,35 W/m2K-nál kisebb, pl. hőhidas falfelületeken. Jelentősen csökkenti a falak hidegsugárzását, és a helyiségben kellemes melegérzetet kelt. Az alaptapétaként szolgáló kartonborításra bármilyen típusú pl. fűrészporos tapéta felragasztható, a karton felülete azonban közvetlenül falfestékkel nem vonható be. Részlegesen is alkalmazható a hideg falfelületek szigeteléséhez, de felülete tapétázást igényel.

Az sem ritka jelenség, hogy a lakás egyik szobája akár 6-7 fokkal is hidegebb, mint a többi helyiség. Ez általában az északi fekvésű helyiségekben érzékelhető. Ezen a falak zártcellás XPS lapokkal történő belső szigetelésével is lehet változtatni. Ilyen esetekben minden hideg falat teljesen szigetelni kell, amire a szigetelő táblákat teljes felületükön kell felragasztani. Mivel ennek a szigetelő anyagnak felülete elég sérülékeny, ezért, üvegfátyollal kell megerősíteni. Utána festhető, tapétázható, és a hideg falak kellemesen meleg tapintásúvá válnak. Hasonlóan zártsejtű polisztirol lapokból kialakítható belső hőszigetelő anyag a Depron is. A 6x800x1250 mm-es lapok falra ragasztásával, majd üvegfátyollal történő bevonása után a szigetelt felületek bármilyen burkoló anyaggal bevonhatók. A Multipor hőszigetelő lapokat ugyancsak közvetlenül a falra, teljes felületükön kell felragasztani, ám ezek a lapok ásványi hőszigetelő anyagból készülnek. Páradiffúziós ellenállásuk és kapilláris szerkezetük miatt párazáró réteg nélkül kerülhetnek a belső falakra. A táblák mérete 500x600 mm, vastagságuk 50-200 mm között változó. A sarokerősítők alkalmazása ajánlott. A lapok felületét a speciális Multipor habarcsba ágyazott és azzal besimított üveghálóval kell megerősíteni, majd a felület tetszés szerint festhető, tapétázható.

Kompozit szerkezetű, polisztirol anyagú belső falszigetelő anyag az Inhemiva® panel. A 40 mm vastag, 685x885 mm-es táblák a fal kifelé történő szabad lélegzését nem gátolják, anyaguk önkioltó. Kétrétegű, légbuborékos hővisszaverő fóliázásuk miatt megakadályozzák a helyiség meleg levegőjének a hideg falhoz jutását. A panelek lépcsős peremmel kapcsolódnak egymáshoz, ami megkönnyíti az elemek dübeles vagy ragasztásos falra erősítését. Könnyen szabhatók a kívánt méretre, pl. sarkok borításánál. Esetenként elég a hideg falrészeket a teljes felületükön beburkolni. A falra ragasztásukhoz eredetileg ajánlott Retech ragasztón kívül egyéb szerkezeti diszperziós ragasztók is megfelelnek. Az elemek peremkialakításából adódóan a felület homogén és egységes, ami utólag jól glettelhető, festhető vagy akár tapétával is bevonható.Az előbbi belső hőszigetelő anyagoknál vannak komplexebb megoldások is, amelyek a falra erősítésük után már nem igényelnek festést vagy tapétázást. Az Isotex hő- és hangszigetelő lapjai például már gyárilag igen változatos szín és textúra választékú tapéta bevonattal ellátva kerülnek forgalomba. A szigetelő lapok 12 mm vastagságúak és 580x2550 mm, illetve 2700 mm a táblaméretük. Van mennyezeti változatuk is. Az Isotex lapok alapanyaga minőségi farost, amit őrlés után nedvesen préselnek méretre és szárítják. Az őrlemény ragasztóanyagaként a fa természetes gyantája szolgál, más, e célt szolgáló kemikáliát nem is használnak. A farostlemez maganyaga így megőrzi a fa eredeti tartósságát, melegségét és egészséges hatását.A burkolólapok csaphornyos kialakítása könnyű szerelést tesz lehetővé. A lapok falra ragasztásához építési diszperziós ragasztó használható. A burkolólapokat 24 óráig a helyiségben a felragasztásuk előtt temperálni kell. A lapok felerősítését csak tiszta kézzel szabad elvégezni, mert a bevont felületekről nehéz a szennyeződéseket eltávolítani. A ragasztásnál a szélektől 15 mm-re folyamatos ragasztócsík kinyomása szükséges, középen azonban elégséges egymástól 200 mm-re kinyomott ragasztófolt is. A lapok egymáshoz illesztését a csaphornyos szélek jelentősen megkönnyítik, a sarkokat védőelemek beépítésével lehet megvédeni a sérülésektől.

A teljesen hasonló Halltex panelek hőszigetelése és egyéb más tulajdonságai is kiválóak. Alapanyaga könnyített, porózus farost lemez, amelynek a felületére már gyárilag papírtapéta-, vinil- vagy textilborítás kerül. A lapok szintén csaphornyos kialakításúak, 12 mm vastagok, 58 és 60 cm szélesek, hosszuk pedig 225 cm, illetve 300 cm. Ahol a külső szigetelésre nincs mód, ez is ideális megoldás. Lényegében alig vesz el helyet a belső térből, és akár saját kezűleg is gyorsan a falra ragaszthatók a hőszigetelő táblák.A táblák hangelnyelő és rezonanciacsökkentő hatásúak is. A szövet borítású panelek átlagos hangszigetelési szintje 22 dB, ami jelentősen csökkenti pl. a lakások közötti normál áthallást. Ez az érték nyers felületű alátétlapok felragasztásával növelhető. A tapétázott táblák csaphornyosak, a textil bevonatúak nem, a lapokat szorosan egymás mellé illesztve kell a falra ragasztani. Ragasztóként bármilyen kinyomó pisztolyos építési ragasztó megfelel. A ragasztócsíkokat a lapok szélétől 3 cm-re folyamatosan kell kinyomni, középen elég 20 cm-ként rövid ragasztófolt is. A lapokat pontosan azonos magasságúra kell szabni, és a padlón függőlegesbe állítva kell a portalanított és egyenes falakra egymás mellé nyomni. A felületek burkolása gyors és a különféle felületi bevonatoknak köszönhetően nagyon dekoratív látványt biztosítanak a kiváló hő- és hangszigetelő hatás mellett.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Káva hőszigetelése

Az épületeink fenntartási költségeinek a csökkentése érdekében egyre jobb hőszigetelésre törekszünk, összefüggő termikus burkot szeretnénk kialakítani. Viszont bizonyos szerkezeti elemeknél,...


Folyamatos alapszellőztetés

Amikor zárt égésterű kazán működik, nincs kéményhuzat, mert az égésterméket egy ventilátor küldi ki a szabadba, és nem a kéményhuzat viszi ki. Ez így biztonságos, mert nem tud visszaáramlani...