Hőszigetelés a lakáson belül

2017-03-06 15:48:39 | Módosítva: 2017-03-06 15:56:19

Vannak, akik ellenzik, míg más szakemberek szerint korrektül megoldható a lakások belső tere felőli hőszigetelés. Az tagadhatatlan, hogy a legjobb megoldás az épületek külső hőszigetelése, ám pl. műemlék- vagy társasházak esetén ez komoly problémákat okozna. Így a lakások belső klímájának javítását bizonyos körülmények között csak belső hőszigeteléssel lehet javítani. Erre pedig számos korszerű anyag és megoldás kínálkozik.


A belső hőszigetelésnek vitathatatlanul vannak hátrányai

Azonban alapos helyi páratechnikai szakvéleményezéssel és szakszerű kivitelezéssel ki lehet védeni. Ennek eldöntéséhez javasolt a lakás szerkezetei jellemzőinek, azok nedvességtartalmának megismerése, feltárása és esetleges kijavítása. A tervezett hőszigetelés hatásainak ismeretében lehet csak hosszabb távon is korrekt megoldást kialakítani. Ehhez a kiválasztott hőszigetelő anyagokat forgalmazó tanácsadóinak a közreműködését is ajánlott igénybe venni.

A belsőoldali hőszigeteléseknek egyik hátránya, hogy beépítésükkel megváltoznak a külső határoló szerkezetek fizikai jellemzői. A belső szigetelő anyag elhatárolja a falat a belső tértől, a fűtési időszakban a falazat jelentősen hidegebbé válik, és folyamatos nedvesedésnek, penészedésnek lesz kitéve.

Ezt megfelelő párazáró réteggel meg lehet akadályozni, ám az is tény, hogy a falak hőtároló képessége sem érvényesülhet, és a lakás télen hamarabb kihűlhet. E mellett a belső szigeteléshez használt anyag – annak vastagságától függően – valamelyest csökkentheti a lakótér nagyságát, bár ez nem igazán jelentős, bizonyos anyagoknál szinte alig érvényesül.

A legegyszerűbb megoldásnak a kerámia mikroszemcsékből álló, reflexiós festékadalékkal történő festés. A gyártói tájékoztató szerint az adalék szinte minden falfestékbe bekeverhető. A festékadalék nanotechnológiás hőszigetelő vékonybevonatokhoz kifejlesztett termék, amely 10-106 mikron szemnagyságú, üreges kerámiaszemcsékből áll. A falfestékbe keverve melegebb, egyenletesebb hőeloszlást biztosít, gátolja a páralecsapódást és falpenészesedést. Az adalékkal bekevert falfesték megemeli a falak hőmérsékletét, és kiegyenlíti hőmérsékleti különbségeit. Az üreges kerámiaszemcsék visszaverik a hőt, és csökkentik a falba jutó hőmennyiséget. Nem gátolja a falak lélegzését, mert a kerámia gömbök között szabad páravándorlást biztosít. Az adalékanyaggal bekevert festéket két rétegben kell a falra felhordani, hogy a bevonat kellően hatásos hővisszaverődést biztosítson a fűtési szezonban.


Egyszerű megoldásnak mondható a hőszigetelő tapéta is. Ez kétrétegű szigetelőanyag, ami 6 mm vastag polisztirol hőszigetelő rétegből és egy külső, tapétázásra alkalmas, vastag kartonpapír borításból áll. A táblák mérete 50x100 cm, a falra ragasztásuk nem igényel glettelt felületet sem. Előnyösen alkalmazható minden olyan falszerkezeten, amelyek hőátbocsátási tényezője 1,35 W/m2K-nál kisebb, pl. hőhidas falfelületeken. Jelentősen csökkenti a falak hidegsugárzását, és a helyiségben kellemes melegérzetet kelt. Az alaptapétaként szolgáló kartonborításra bármilyen típusú pl. fűrészporos tapéta felragasztható, a karton felülete azonban közvetlenül falfestékkel nem vonható be. Részlegesen is alkalmazható a hideg falfelületek szigeteléséhez, de felülete tapétázást igényel.

Az sem ritka jelenség, hogy a lakás egyik szobája akár 6-7 fokkal is hidegebb, mint a többi helyiség. Ez általában az északi fekvésű helyiségekben érzékelhető. Ezen a falak zártcellás XPS lapokkal történő belső szigetelésével is lehet változtatni. Ilyen esetekben minden hideg falat teljesen szigetelni kell, amire a szigetelő táblákat teljes felületükön kell felragasztani. Mivel ennek a szigetelő anyagnak felülete elég sérülékeny, ezért, üvegfátyollal kell megerősíteni. Utána festhető, tapétázható, és a hideg falak kellemesen meleg tapintásúvá válnak. Hasonlóan zártsejtű polisztirol lapokból kialakítható belső hőszigetelő anyag a Depron is. A 6x800x1250 mm-es lapok falra ragasztásával, majd üvegfátyollal történő bevonása után a szigetelt felületek bármilyen burkoló anyaggal bevonhatók. A Multipor hőszigetelő lapokat ugyancsak közvetlenül a falra, teljes felületükön kell felragasztani, ám ezek a lapok ásványi hőszigetelő anyagból készülnek. Páradiffúziós ellenállásuk és kapilláris szerkezetük miatt párazáró réteg nélkül kerülhetnek a belső falakra. A táblák mérete 500x600 mm, vastagságuk 50-200 mm között változó. A sarokerősítők alkalmazása ajánlott. A lapok felületét a speciális Multipor habarcsba ágyazott és azzal besimított üveghálóval kell megerősíteni, majd a felület tetszés szerint festhető, tapétázható.

Kompozit szerkezetű, polisztirol anyagú belső falszigetelő anyag az Inhemiva® panel. A 40 mm vastag, 685x885 mm-es táblák a fal kifelé történő szabad lélegzését nem gátolják, anyaguk önkioltó. Kétrétegű, légbuborékos hővisszaverő fóliázásuk miatt megakadályozzák a helyiség meleg levegőjének a hideg falhoz jutását. A panelek lépcsős peremmel kapcsolódnak egymáshoz, ami megkönnyíti az elemek dübeles vagy ragasztásos falra erősítését. Könnyen szabhatók a kívánt méretre, pl. sarkok borításánál. Esetenként elég a hideg falrészeket a teljes felületükön beburkolni. A falra ragasztásukhoz eredetileg ajánlott Retech ragasztón kívül egyéb szerkezeti diszperziós ragasztók is megfelelnek. Az elemek peremkialakításából adódóan a felület homogén és egységes, ami utólag jól glettelhető, festhető vagy akár tapétával is bevonható.Az előbbi belső hőszigetelő anyagoknál vannak komplexebb megoldások is, amelyek a falra erősítésük után már nem igényelnek festést vagy tapétázást. Az Isotex hő- és hangszigetelő lapjai például már gyárilag igen változatos szín és textúra választékú tapéta bevonattal ellátva kerülnek forgalomba. A szigetelő lapok 12 mm vastagságúak és 580x2550 mm, illetve 2700 mm a táblaméretük. Van mennyezeti változatuk is. Az Isotex lapok alapanyaga minőségi farost, amit őrlés után nedvesen préselnek méretre és szárítják. Az őrlemény ragasztóanyagaként a fa természetes gyantája szolgál, más, e célt szolgáló kemikáliát nem is használnak. A farostlemez maganyaga így megőrzi a fa eredeti tartósságát, melegségét és egészséges hatását.A burkolólapok csaphornyos kialakítása könnyű szerelést tesz lehetővé. A lapok falra ragasztásához építési diszperziós ragasztó használható. A burkolólapokat 24 óráig a helyiségben a felragasztásuk előtt temperálni kell. A lapok felerősítését csak tiszta kézzel szabad elvégezni, mert a bevont felületekről nehéz a szennyeződéseket eltávolítani. A ragasztásnál a szélektől 15 mm-re folyamatos ragasztócsík kinyomása szükséges, középen azonban elégséges egymástól 200 mm-re kinyomott ragasztófolt is. A lapok egymáshoz illesztését a csaphornyos szélek jelentősen megkönnyítik, a sarkokat védőelemek beépítésével lehet megvédeni a sérülésektől.

A teljesen hasonló Halltex panelek hőszigetelése és egyéb más tulajdonságai is kiválóak. Alapanyaga könnyített, porózus farost lemez, amelynek a felületére már gyárilag papírtapéta-, vinil- vagy textilborítás kerül. A lapok szintén csaphornyos kialakításúak, 12 mm vastagok, 58 és 60 cm szélesek, hosszuk pedig 225 cm, illetve 300 cm. Ahol a külső szigetelésre nincs mód, ez is ideális megoldás. Lényegében alig vesz el helyet a belső térből, és akár saját kezűleg is gyorsan a falra ragaszthatók a hőszigetelő táblák.A táblák hangelnyelő és rezonanciacsökkentő hatásúak is. A szövet borítású panelek átlagos hangszigetelési szintje 22 dB, ami jelentősen csökkenti pl. a lakások közötti normál áthallást. Ez az érték nyers felületű alátétlapok felragasztásával növelhető. A tapétázott táblák csaphornyosak, a textil bevonatúak nem, a lapokat szorosan egymás mellé illesztve kell a falra ragasztani. Ragasztóként bármilyen kinyomó pisztolyos építési ragasztó megfelel. A ragasztócsíkokat a lapok szélétől 3 cm-re folyamatosan kell kinyomni, középen elég 20 cm-ként rövid ragasztófolt is. A lapokat pontosan azonos magasságúra kell szabni, és a padlón függőlegesbe állítva kell a portalanított és egyenes falakra egymás mellé nyomni. A felületek burkolása gyors és a különféle felületi bevonatoknak köszönhetően nagyon dekoratív látványt biztosítanak a kiváló hő- és hangszigetelő hatás mellett.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Számoljunk EPS-sel

A magyar épületállomány csupán 5-10%-áról mondható, hogy energetikailag korszerű, de több mint 60%-a jelentős felújítást igényel. A sok évtizeddel korábban épült, akkori szemmel korszerűnek...


URSA SECO: a varázsfólia

A tető manapság több mint egy huzatos padlás, amit csak a kéményseprő lát, vagy a közmondás szerinti „fedél a fejünk fölött”. Abeépített tetőtér az életterünk, minden olyan követelménnyel, amit...