Padlószőnyeg burkolatok

2016-01-27 13:04:58 | Módosítva: 2016-01-27 13:13:59

A padlószőnyegek változatos, testes vastagsága, rusztikus vagy nagyon finom szálú fajtái minden igényt kielégítenek, így könnyű az elképzelésnek megfelelő szőnyegburkolat kiválasztása. Aki tehát padlószőnyeggel szeretné lakóhelyiségeinek padlóját burkolni, az a saját ízlése szerint sok féle típusból választhat. Ezzel a padlóburkoló anyaggal faltól falig érő, egyöntetű padlóképet, kellemes járófelületet és egyben csendesített életteret is biztosíthatunk lakásunkban. A lefektetése pedig bizonyos értelemben könnyebb, mint más elterjedt padlóburkoló anyagoké, és akár saját kezűleg is elvégezhető.


Saját kezűleg is lerakhatók

Az adott padlószőnyeg fajtáját az igénybevétel mértékéhez igazodóan és lehetőleg a korszerű, szálkezelt típusok közül ajánlott kiválasztani. A különféle mintázatú és színkombinációjúak közül pedig a szoba vagy egyéb helyiség hangulatához és a bútorzathoz ideálisan illők a helyiség alaphangulatát is jelentősen befolyásolják, ezért a padlószőnyeget ajánlatos komoly mérlegelés után megválasztani.

A szőnyegtekercsek általában 3-4-5 m szélesek, a vastagságuk pedig a szövésfajtájuktól és a hátoldal fedésük anyagától függően 3-12 mm között változik. A hátoldali fedésük lehet juta, polietilén szivacsos, vagy ritka esetben gumi és PVC is. A nagyobb felületűek leerősítéséhez a gyártók által ajánlott ragasztók használata javasolt, kisebb felületű burkolatoknál a kétoldalas ragasztó is elégséges. A szőnyegtekercseknek a hátoldala eleve meghatározza a ragasztóanyagok fajtáját, és a rögzítés módját is. A nagyon vastag szőnyegeket nem feltétlenül szükséges teljes felületükön leragasztani, ha egyébként ezt más körülmények nem indokolják.

Az aljzatnak természetesen síknak kell lenni, különösen betonalapnál. Ezek felületét átlósan is ellenőrizni kell, és 2 m2-en belül csak 2-3 mm-es szintkülönbségek engedhetők meg. A jelentősebb szintbeli különbségek aljzatkiegyenlítővel vagy alátét nemezeléssel viszonylag könnyen korrigálhatók. A régi, kopott szőnyegpadló cseréje esetén annak ragasztórétegét is mindenképpen és maradék nélkül teljesen el kell távolítani az aljzatról. Csak száraz és szilárd aljzatra lehet a szőnyegpadlót leragasztani! Fapadlóra is a ragasztós lerögzítés ajánlott.

Következő lépésben a padlószőnyeg szélességét kell megválasztani, mégpedig úgy, hogy a helyiség szélei mentén legalább 5-10 cm-nyi túlfedés legyen. Ha esetleg toldani kell, akkor a toldás vonala lehetőleg középre, vagy esetleg a bútorzat alá kerüljön. A szőnyeg száliránya lehetőleg a bevilágítás irányába essen, ám ettől a költségek optimalizálása érdekében természetesen el lehet térni.

A megvásárolt szőnyegtekercs legalább egy napig kiterített állapotban kisimul, és utána már következhet a beszabása, majd az aljzatra erősítése. Ehhez a helyiség egyenes falrészei mellé kellő ráhagyással kell a padlószőnyeg széleit beilleszteni. A szélek túlfedései szorosan a fal mellett visszahajtva éles késsel levághatók. A belső sarkoknál a szőnyegszélt a sarokba szorosan benyomva, majd a sarokig ferdén bevágva vágható le a túlfedés felesleges része. A kiálló sarkoknál is ferde bevágással könnyíthető meg a túlfedések pontos, a falsíkjához igazodó beszabása. Az esetleges csőkiállásoknál előbb a lyukak pontos helyét kell a szőnyeg hátoldalán kijelölni, majd a szükséges lyukak kivágása után egyenes vágással lehet biztosítani a szőnyegszélek pontos összeilleszthetőségét. Az egyéb ilyen meg nem emelhető, lábon álló berendezési tárgyaknál, pl. a régi fűtőtesteknél is hasonlóan lehet a szőnyegpadló anyagát pontosan a lábak közé beszabni. A küszöböknél pontosan annak vonalához szorosan igazodva kell éles késsel levágni a szőnyeg felesleges részét. Az ajtótokok mellé is pontosan beszabható a szőnyeg széle, ha a tok mellett, annak szélességéhez igazodva előbb oldalról vágjuk át a túlfedést, majd a túlfedést visszahajtva, a tok alsó kontúrját követő vágással már eltávolítható a felesleges szőnyegdarab. Ilyen esetekben néha könnyebb a hátoldal felől átvágni az anyagot.

A kisebb méretű szőnyegpadlókat nem szükséges teljes felületükön a padlóra ragasztani. Rögzítésükhöz megfelel a 30-40 cm-enként előbb az aljzatra leragasztott és a szélek mentén körbefutó, esetleg átlósan az aljzatra nyomott kétoldalas ragasztószalag is. A védőfóliát csak a szőnyeg felsimítása előtt célszerű eltávolítani, majd a pontosan beillesztett szőnyegdarabot erősen megnyomva ez már kielégítően rögzíti a kisebb felületű padlószőnyeg burkolatot. Ehhez azonban hibátlan és egyenes aljzat szükséges, és a szőnyeget hullámosodás és erős nyújtás nélkül kell a szalagsávokra préselni.

Nagyobb felületű padlószőnyegeket általában ragasztással szokás az aljzatra rögzíteni. A pontosan beillesztett padlóburkolat anyagát félig visszahajtva, a ragasztó fogazott lappal egyenletesen történő elterítése és 10-15 perces szellőztetése után erőteljes nyújtás és hullámosodás nélkül a helyére préselhető a burkolat. Az esetleges hullámosodás enyhe nyújtással, hengereléssel elkerülhető. A padlószőnyeg másik fele az előzőkhöz hasonlóan rögzíthető.

Toldott darabok esetén a széleket egymásra fektetve éles késsel acélvonalzó mellett egyszerre kell átvágni, majd a leeső szélek eltávolítása után a szélek a ragasztóba préselve rögzíthetők. A szálak enyhe összekalapálása után szinte észrevétlen lesz a toldás helye, feltéve, hogy a szőnyegdarabok száliránya azonos. Fapadlókra esetenként a rejtett szegezéses rögzítés is megoldható, ha alája a visszahajtott szélekkel azonos vastagságú puha, pl. nemez anyagú alátét kerül. Ilyen esetekben előbb az egyik oldalon szegezik le a szőnyegszélt, majd a falak felé erős húzással kifeszítve szegezhető le a további oldalak mentén. Ezt a munkát azonban ajánlatos szakemberre bízni, mert ez kellő gyakorlatot igényel. A feszítőléces megoldás nálunk nem honosodott meg, de más országokban erre is mód van.

A szőnyegpadlós burkolat – mint minden padlóburkolat – szegélyezést is igényel. Ez megoldható gépi szegélyezésű szőnyegcsík falra ragasztásával, de az igényesebb megoldás falra csavarozható műanyag felsőperemes idommal oldható meg. Ez 50-60 mm szélesre vágott szőnyegcsíkok rögzítésére alkalmas műanyag szegélyidom, amely végzárókkal és sarokelemekkel is kiegészíthető. Öntapadó ragasztórétegére a szegélyidomok falra szerelése és a védőfólia eltávolítása után már csak rá kell ragasztani a megfelelő szélességűre vágott padlószőnyeg csíkokat. Van olyan változatuk is, amelyek néhány vezeték elrejtésére is lehetőséget biztosít.


A régi kopott szőnyegpadlót a ragasztóréteggel együtt el kell távolítani az aljzatról


A betonaljzatok jelentősebb egyenetlenségei aljzatkiegyenlítő felsimításával szüntethetők meg


A szőnyegpadló kiterítve egy nap alatt kisimul


A szőnyegpadlót a széleken kellő ráhagyásokkal kell a padlóra helyezni


A padló széleinél a felesleges ráhagyásokat éles késsel átvágva kell eltávolítani


Egyes szőnyegeknél a széleket visszahajtva a hátoldaluk felől könnyebb átvágva beszabniAz ajtótokoknál előbb a külső, majd a belső él mentén kell a tok mellé beszabni a szőnyeg széleit


A ragasztót fogazott simítólappal könnyű egyenletesen az aljzatra teríteni


A kisebb méretű padlószőnyegek kétoldalas ragasztószalaggal is az aljzatra rögzíthetők


Ha a szőnyegpadlót toldani kell, az átfedett széleket acélvonalzó mentén egyszerre kell átvágni


Küszöböknél ajánlatos a szőnyeganyag szélét erős ragasztóval lerögzíteni


A küszöb nélküli ajtónyílásoknál a szőnyeg szélét alumínium idommal célszerű lefogatniA szőnyegpadlós burkolatoknál elegáns befejezés a szegélyidomokra ragasztható keskeny szőnyegcsíkos szegélyezés

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hyundai mint barkácsgép

A lakásfelújítási láz minket is elkapott, de nem szerettünk volna beleugrani drága szerszámok és gépek vásárlásába, hiszen aházi-büdzsé véges, és rengeteg feladatot meg tudunk oldani...


Tíz milliárd forint lakáskorszerűsítésre

Megjelent a társasház-felújítási alprogram pályázati útmutatója.A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2015. január 7-én jelentette be, hogy az Otthon Melege Program társasház-felújítási...