Penész a lakásban

2016-02-03 10:38:46 | Módosítva: 2016-02-03 10:48:10

A penész egy gomba, aminek a spórája mindenhol jelen van. Ha talál olyan helyet ahol szerves anyagra telepedve folyamatosan nedvességhez tud jutni, akkor megtelepszik, elszaporodik és telepeket alkot. Bontja a szerves anyagot (tapéta, bútor, ruha), penész foltokat és ezzel egészségügyi károkat okoz (asztma, allergia). A penészesedés megelőzéséhez nem kell más tenni, „csak” a gombák életfeltételeit meg kell szüntetni. Ez azonban nem egyszerű dolog!


A téli hónapokban a kinti hideg és a benti fűtés miatt sok lakásban megnő a páratartalom, a levegő nyirkos lesz, ez pedig nagyszerű körülményeket teremt a penésznek. Ráadásul a fűtés és a kinti hideg miatt sokkal kevesebbet szellőztetünk, mint nyáron. A penész megjelenhet elsősorban a falakon, a szekrényekben, de a ruhaneműkön, a könyveken vagy akár a játékokon is. A penész nedves, magas páratartalmú, meleg helyeken érzi a legjobban magát. Ha a spórák megfelelő „táptalajt” találnak maguknak, ott megtelepednek és elszaporodnak.


Csökkentsük a nedvességet

Megelőzésének legfontosabb lépése a nedvesség kordában tartása: szivárgás, csőtörés, beázás esetén azonnal szüntessük meg az okot, és igyekezzünk minél jobban kiszárítani az érintett helyiséget. Azt, hogy a lakásunk túl nedves, és így fennáll a penész veszélye, az ablakokon könnyen ellenőrizhetjük, a túl magas páratartalom egyik jele ugyanis a pára lecsapódása.

A túlzott párásodás elleni küzdelem egyik fontos lépése a szellőztetés vagy a ventilátor alkalmazása, ez ugyanis csökkenti a levegőben lévő nedvesség mennyiségét. Azzal is csökkenthetjük a levegő páratartalmát, ha bizonyos tevékenységeket csökkentünk. Ilyen például a teregetés, mosás, tusolás, fedő nélküli főzés.


Ha a penész megjelent, az üzletekben kapható, általában savat tartalmazó szerekkel viszonylag könnyen eltávolíthatjuk. Mindig alaposan szárítsuk meg a kezelt felületet. Legyünk óvatosak a porózus anyagokkal, például a textilekkel vagy a fával; ezeknél a penész a mélyebb rétegekbe is behatolhat, és nagyon könnyen újra megjelenhet, bármennyire is igyekszünk eltávolítani. A legnagyobb foltokhoz akár szakszerű segítséget is kérhetünk.

Penész eltávolítása

A penész eltávolításával kapcsolatban számos módszert hallani, de fontos ezekről megjegyezni azt, hogy a házi módszerek nem tartósak, illetve nem szüntetik meg a problémát, amikor eltűnik a penész a felületről. Gondoljunk arra, hogy a penészedést kiváltó tényező nem szűnt meg. A penészmentesítő vegyszereknél a probléma az, hogy ezek csak a tüneteket kezelik és nem az okokat. A vegyi anyag elpárolgás után nem biztosítja a felület további penészmentességét. Ráadásul miután a penész eltávolító szerek elpárolognak, súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak.

A penész eltávolítása, illetve a penészesedés megszüntetése tehát bonyolultabb folyamat annál, mint hogy a falat befújjuk valamilyen penészmentesítő anyaggal. Természetesen az sem megfelelő módszer, ha a felületet elfedjük valamivel, például festékkel. Sokan azzal próbálják megoldani a problémát, hogy lekaparják a penészt, majd tisztasági meszelést végeznek. Valóban a lúgos hatású mész ideig-óráig, vagyis a mész megszáradásáig megöli a penészgombát, de ezután gombák szaporodása újra kezdődik.

Tartós megoldás

Tehát a penész eltávolításának titka abban rejlik, hogy a túl magas párát megszüntetjük. Az ideális páratartalom körülbelül 45-55% között mozog, ezen a ponton nem tudnak a penész spórák tovább szaporodni. A penész csak az olyan felületeken marad meg, ahol tartósan legalább 65%-os páratartalom alakul ki. A magas páratartalom megszüntetése többek között párátlanítással érhető el, ehhez különböző páramentesítő készülékek állnak rendelkezésünkre.

A régebbi nyílászárók általában nem zártak és nem hőszigeteltek jól, ezért a lakás természetes szellőzése biztosítva volt, anélkül, hogy ezzel külön kellett foglalkoznunk. Igaz a folyamatos szellőzés meglehetősen energiapazarló, de a falak nedvesedése és penészesedése ritkábban jelentkezett. Ugyanilyen hatással van a folyamatos légcserére a régi, nyílt égésterű gázkazánok lecserélése zárt égésterűre. A kémény folyamatos szívóhatásának kiiktatása megszünteti a levegő utánpótlást. A szellőztetés problémája a nyílászáró csere után szokott felmerülni. Az új nyílászárók a többszörös körbefutó EPDM tömítések miatt légtömörek, ezáltal a lakás légcseréje megszűnik, pedig erre mindenképp szükség lenne a továbbiakban is.


A leghatékonyabban védekezni szellőztetéssel lehet, melynek több módja van:

– Rendszeres időközönként az ablakok nyitva tartásával.

– Az ablakokba épített „résszellőző” használatával.

– A páratartalom mértékét érzékelő és ennek függvényében automatikusan működő úgynevezett páraszabályzású, más néven higroszabályzású szellőztető felszerelésével. Az ilyen készülékekhez a nyílászárókat elő kell készíteni, ezért érdemes a nyílászáró rendelésénél gondolni rá.


– Hőcserélős, más néven hővisszanyerős szellőző berendezés beépítésével. A hőcserélővel kialakított szellőzés lényege, hogy az épületből távozó meleg levegő a hőcserélőn áthaladva előmelegíti az épületbe beáramló hideg levegőt. Így a fűtésre használt energia jelentős részét visszanyerjük.

– Intelligens szellőzőelemek beépítésével gondoskodhatunk otthonunk energiatakarékos, páraszabályozott szellőztetéséről. A rendszer intelligens érzékelői folyamatosan – a helyiségek levegőminőségéhez és a bent tartózkodók életritmusához igazodva – szabályozzák légutánpótlást, valamint az elszívott levegő mennyiségét.

– A páraérzékelős légbevezetőktől a mozgásérzékelős légelvezetőkön keresztül a csendes ventilátorokig mind-mind az optimális légcsere és a maximális komfortérzet érdekében kerültek kifejlesztésre. Ilyen rendszerek alkalmazásával kikü­szö­bölhető az ablaknyitások okozta hőveszteség, és megelőzhetők a párásodás és penészedés okozta problémák.


Penészmentesítés ózonnal

Az ózonos kezelés során a kezelt helyiséget nagy koncentrációjú ózon gáz tölti ki, amely jóval erősebb fertőtlenítő hatású, mint a klór. Az ózon elpusztítja még a levegőben lévő spórákat is. Az ózonos tisztítási teljesen környezetbarát eljárás, a vegyszer nélküli fertőtlenítés nagyteljesítményű ipari ózongenerátor segítségével történik. A folyamat végén az ózont visszaalakítjuk oxigénné, így biztosítva, hogy semmilyen egészségre káros anyag ne maradjon a helyiségben, és az szinte azonnal használatba vehető legyen.


A fertőtlenítés az ózonnal olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, nem úgy, mint ahogy a hagyományos vegyszerekkel szemben előfordulhat. Az ózonos tisztítás a dohszagot is megszünteti, és segít helyreállítani a lakás mikroklímáját, ami folyamatosan hatással van légzőszerveinkre, vérkeringésünkre, immunrendszerünkre, valamint nagymértékben befolyásolja alvásunk minőségét is.

Az ózonos kezelést érdemes kombinálni a penészes fal valamilyen klóros, vagy egyéb biocid hatású penészlemosó szerrel való alapos lemosásával, ami képes bejutni a fal pórusaiba is, és a mélyebbre jutó gombafonalakat is el tudja pusztítani!

A penészírtó szerrel a fal érintett részénél jóval nagyobb területet kell kezelni, mert a gombafonalak messzire elérhetnek. Csak vegyszertől nedves felületről kaparjuk le a penész nyomait, különben a spórák szétszóródnak. A lekapart, megcsiszolt felületet ismét fújjuk be, majd hagyjuk megszáradni. Ha van rá mód, az ózonos penészmentesítést a penészlemosás után, de még a festés előtt érdemes végezni! ?

Ha már megjelentek a zöldes foltok a lakásban, akkor kipróbálhatjuk a következő házi szert. Egy liter vizet forraljunk fel, és keverjünk hozzá egy deciliter 20%-os ecetet. Egy tiszta szórófejes flakonba töltsük bele a keveréket, és permetezzünk belőle bőven a penészes felületre. Ha a csempét tisztítjuk, akkor bátran súroljuk át kefével a felületet, falak esetében viszont inkább egy szivaccsal töröljük át óvatosan a kényes részt.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szárítógépek a gyakorlatban

A szárítógépek nem tartoznak a nélkülözhetetlen háztartási gépek közé, de aki megtapasztalta már az előnyeit, nem szívesen mond le róla. Az olyan családokban, ahol sokat kell mosni,...


Megoldás a csúnyán málló vakolatokra, felázott falazatra

Ha hiányzik a megfelelő vízszigetelés a lábazatoknál, és felszivárog a falban a nedvesség, akkor sajnos előbb-utóbb ennek súlyos következményei lehetnek.