PVC padló

2016-09-12 08:25:09 | Módosítva: 2016-09-12 08:35:34

A műanyagpadló szó hallatán mindannyian egyre gondolunk: egy szívós felület, melyre nyugodtan ráléphetünk, legyen ez otthonunk, munkahelyünk burkolata, sport-, illetve szabadidőközpontunk padlója, esetleg konyhánk, fürdőnk PVC padlója. Kényelem, kopásállóság, teherbírás, tartós ellenállás, ezek nagyon fontosak minden járt és igénybevett padló számára. Különböző helyszíneken, különböző igénybevételeknek megfelelően azonban különböző padlótípusokra van szükség.


Olcsó és strapabíró

A PVC – polivinil-klorid – egy hőre táguló, ellenálló, kemény műanyag. A műanyaggyártásban többféle tulajdonságú polivinil-klorid típusokat használnak, így a kemény, a lágy, az utánklórozott, és az ütésálló PVC-ket. Az előállítása vagy etilénből vagy acetilénből történik, kombinálni is szokták őket.

Ahogyan egy bútoroknak, úgy egy PVC padlónak is megvan a saját, megfelelő helye. Több szempontból érdemes a helyiséghez illőt választanunk, hiszen élettartamot, s legfőképpen pénzt spórolhatunk vele. Egyértelmű, hogy nem teszünk nagy igénybevételű padlóburkolatot a konyhánkba, ide egy közepes is tökéletesen megfelel, nem éri nagy hatás. Amennyiben a spóroláshoz folyamodunk, lehet, hogy az élettartam csökkenését idézzük ezzel elő.

Nagy forgalmú helyiségekhez erős, nagy kopásállósággal rendelkező, tömör burkolat kell. Közepes igénybevételről beszélhetünk egy irodában, bár növelik az igénybevételt az irodai görgős székek. Színpadokon is ilyen padlóburkolatokat alkalmaznak, természetesen mindenféle mutatványnak és műbe illő attrakcióknak megfelelően. Közülük a Balett padló a legelismertebb. Sportközpontokban, tornatermekben is hasonlóan PVC az első, amihez nyúlunk. Bírnia kell az atlétikai munkákat, a különböző labdajátékok vagy az egyszerű testnevelésórák igénybevételeit.

Az igénybevételek mellett fontos lehet a higiénia is. Az ilyen szempontból kritikus helyiségekben antibakteriális burkolatokat alkalmaznunk. Ilyen szempontból nem csak az egészségügyi intézmények, hanem otthonunk egyes szobái is érintettek lehetnek, így a konyha, a fürdő, esetleg újszülött gyermekünk szobája.

Padló lerakásánál általában 10-12%-kal több anyaggal érdemes számolni, mint amekkora a burkolandó felületünk. Padlónk rendszerint nem alkot szabályos négyzetet, így a csomagolt anyagból felesleg fog keletkezni, ezzel már az elején is tudunk kalkulálni, és érdemes is, hiszen nem csak kevesebb hulladék fog keletkezni, de kevesebbet is költünk a burkolás során.

Hasonlóan a padlószőnyegeknél, itt is minden oldalnál 10-10 cm-nyi ráhagyással kell számolni, figyelembe véve a falak beugrását. A beugrásoknál, ajtótokok, sarok beszabásánál előbb a fal, majd az ezen túlnyúló részt lefedő darab vonalát jelöljük be az anyagon. Jelölés után természetesen a felesleget távolítsuk el, majd helyezzük az aljzatra. Sarkoknál a felhajló részt, a túlnyúló padló szélét vonalzó mentén vágjuk le. A padlólemezek mintázata folytatható, nem hangsúlyozott, így lehetőség szerint olyan tekercsszélességet válasszunk, amellyel a legkevesebb hulladék keletkezik.
A lerakás előtt nagyon fontos az aljzat előkészítése, hiszen csak egyenletes, sima felületre szabad lerakni a burkolatot. A felület egyenetlensége kirajzolódik a padlón, a burkolóanyagban kárt tesz, idővel kopásokat idézhet elő. Az esetleges hibákat, önterülő aljzatkiegyenlítővel lehet eltüntetni. Ez egy gyárilag előkészített porkeverék, melyet az adott helyszínen vízzel elkeverve kell ráengednünk a talajra.Megvásárolt PVC tekercsünket kiterítve, vagy lazán tekercselve legalább egy-két napig hagyjuk szokni a helyiség klímájához, ilyenkor ugyanis állapota némileg megváltozik; nyúlik, esetleg zsugorodik. Szoktatás után fektessük az aljzatra, a túlnyúló részeket pedig távolítsuk el.

A burkolatot teljes felületén beragasztózva rögzítjük az aljzathoz, csökkentve ezzel az elmozdulás lehetőségét. Diszperziós padlóragasztót alkalmazzunk, melyet 2 mm vastagon kenjük fel a PVC lapokra. Egy nem gyúlékony, mérgező anyagot nem tartalmazó, egészségre nem káros ragasztóról beszélünk. Az esetleges légbuborékokat hengereléssel távolítsuk el. A ragasztás csak két szakaszban végezhető el, ezzel megvédjük padlónkat a nyúlástól, hullámosodástól. Az elkészült padlót csak 24 óra elteltével vehetjük igénybe, és 72 óra múlva érheti nedvesség.

A lerakást és használatba vételt követőn szükséges egy teljes tisztítás, amely a munkálatok során keletkezett szennyeződéseket távolítja el. Mindezek után tiszta vízzel alaposan fel kell mosnunk, mert fontos hogy a padlóburkolat semleges pH-értékben maradjon. Kiegészítésként a felületet polírozó géppel még tisztábbá, fényesebbé tehetjük.

Klikkes PVC padló

A laminált padlókéhoz hasonló klikkes rendszerű PVC padló nemcsak nagyon stílusos, hanem nagyon könnyen lerakható. Ragasztó és aljzat előkészítés nem szükséges hozzá. Az új klikkrendszernek köszönhetően a lerakása semmiféle segédanyagot nem igényel, rögtön a meglévő aljzatra fektethető. Járólap felülburkolására is alkalmas a meglévő burkolat megbontása és károsítása nélkül, bármikor sérülésmentesen visszabontható és újrarakható. Fontos viszont, hogy az alapzat szilárd és sík legyen.

A klikkes műanyagburkolat 100%-ban vízálló, minden helységbe lerakható, ideális hidegburkolatok kiváltására is. A ragasztható modul PVC-vel ellentétben burkolás után a felület azonnal járható és használatba vehető. Többféle fahatású és kőhatású burkolat között lehet választani. A fahatású burkolatok egy része finoman domborított felületi struktúrával rendelkezik, másik része rusztikus mintái miatt népszerű. A kőhatású burkolatok mintái a mészkő és közkedvelt beton felület különböző árnyalataiban jelennek meg. A közületi felhasználásra is ajánlott kemény, masszív PVC burkolatot extrém kopásállósága alkalmassá teszi akár bevásárlóközpontok, mozik, üzemcsarnokok, iskolák, óvodák burkolására is.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A hidegburkolat megtervezése

Egy szép lakás egyik legmeghatározóbb része a szépen, jól burkolt fürdőszoba és konyha, ehhez érdemes tudatosan hozzáállni már a tervezésnél. A jól burkolt nem egyenlő avval, hogy a lapok...


Mészkő és homokkő padlóburkoló lapok beépítése

A Cser kiadó gondozásában jelent meg Dennis Jeffries Padlóburkolatok című könyve. A képekkel gazdagon illusztrált kötetből - bemutató gyanánt - a mészkő és homokkő burkolatok lerakásával foglalkozó...