WPC anyagú teraszok tisztítása

2016-02-05 10:31:58 | Módosítva: 2016-02-05 10:41:09

Az egyre inkább alkalmazott WPC anyagú teraszok és egyéb padlójellegű burkolatok mondhatni szinte tisztítást nem igényelnek, ám azért a használatuk közben a felületük óhatatlanul elszennyeződik, amit egy sima mosószeres feltörléssel ideális esetben még el lehet távolítani. Ám más szennyeződések is elcsúfíthatják a felületüket. Az alábbiakban az ilyen „balesetekre” adunk néhány tippet.


A fa-műanyag kompozit alapanyagból készült termékek, így a teraszburkolók sem igényelnek külön felületkezelést. Azonban a felületek megszépítéséhez, és főleg a színmegtartásukhoz ajánlatos bizonyos impregnáló kezelés, ami megakadályozza színük későbbi elszürkülését. Ezt az impregnáló kezelést a felületi kopáshoz igazodva időnként meg kell ismételni. Az impregnálót azonban nem ajánlatos az újonnan a beépített anyagokra felkenni, mert még a gyártásból származó formaleválasztó szerek gátolják az impregnáló alapanyagba diffundálását, azaz beivódását. Néhány hónap multán azonban már színstabilizáló hatása miatt célszerű a felületek vékony impregnáló anyaggal való bevonása.

Előtte célszerű a felületek alapos letisztítása a portól és egyéb szennyezőanyagoktól – pl. magasnyomású mosással –, majd a felület kiszáradása után következhet az impregnáló szer vékony felkenése. A szer száradása után a padlók felülete csúszásmentes és vízlepergető marad, de védett lesz a szürkülés, és az esetleges színfakulás ellen. Ez azonban csak esztétikai okokból szükséges, az anyag tartósságát nem befolyásolja.

A teraszburkolatok tisztaságát az első időben főként az esők utáni vízfoltok maradványai csúfíthatják el. Ez bizonyos esetekben szinte magától eltűnik, ha nem, akkor fémszálas súrolóval kíméletes dörzsöléssel eltávolítható. A burkolat időnkénti lemosása még akkor is javasolt, ha az tisztának tűnik. A porlerakodások ugyanis egy idő múlva felhalmozódhatnak a felületen, amit meleg szappanos vízzel és erősszálú sörtekefével lehet hatékonyan eltávolítani. A szermaradványokat pedig ezt követően bő vízsugárral vagy magasnyomású mosóval célszerű letisztítani.

WPC sérülései

A WPC járófelületeket felületi sérülések is elcsúfíthatják, amelyeket finom szemcséjű csiszolópapírral lehet eltüntetni. Az erőteljes túlcsiszolást azonban kerülni kell. A por lekefélése után meleg szappanos vízzel kell átmosni a javított részt. A makacsabb régebbi szennyeződések, mint pl. olaj- és égési foltok is így tüntethetők el a felületről.

Ezen kívül adódhatnak egyéb szennyező foltok is, amit még frissiben célszerű gyorsan eltávolítani. A rozsdafoltot bármilyen tisztítószerrel, vagy fehérítővel el lehet tüntetni, míg a gyümölcs vagy borfoltok tisztítószer és fehérítőszer forró vizes keverékével távolíthatók el a padló felületéről. Festékek és piszkos tárgyak okozta szennyeződések pedig savas kémhatású tisztítószerrel történő átdörzsölést követően negyed óra után letörölhetők.

Ehhez esetleg csiszolásra is szükség lehet. A gyerekek kréta irka-firkái fehér kréta esetén szappanos forró vízzel moshatók le, a színes krétanyomok azonban csak csiszolással távolíthatók el. Az ilyen felületi szennyeződéseket még frissiben érdemes eltávolítani, és a tisztítás helyén impregnálószerrel is bevonni, hogy a foltmentesítés helye ne legyen nagyon észrevehető.


A WPC teraszburkolatok időbeli fakulását vékonyan felkent speciális impregnáló szerrel lehet megelőzni


A kompozit anyagú teraszok tisztításához a melegvizes felmosás, majd alapos, lehetőleg magasnyomású mosás a leghatékonyabb eljárás


A rozsda- vagy a gyümölcsfoltokat fehérítőszer és melegvíz keverékével lehet eltüntetni


Az esetleges festékfoltok eltávolítá­sához a savas kémhatású tisztítószerrel történő befújás lehet hatékony…


...majd kis idő elteltével tiszta ruhával letörölhető a felületi szennyeződés


A fehér kréta nyomai forró szappanos vízzel távolíthatók el, a színesekhez azonban esetleg finom csiszolás is szükséges

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tisztítás természetes anyagokkal

Se szeri, se száma a boltok polcain található tisztítószereknek, sokszor mégis avval szembesülünk, hogy nem kellően hatékonyak. Ilyenkor érdemes kipróbálni anyáink, nagyanyáink hagyományos,...


Intelligens világítás

Az okos házak legáltalánosabb alap funkciója az intelligens világításvezérlés, mely amellett hogy kényelmes kezelhetőséget biztosít a felhasználók számára energiatakarékossági szempontból is...