WPC anyagú teraszok tisztítása

2016-02-05 10:31:58 | Módosítva: 2016-02-05 10:41:09

Az egyre inkább alkalmazott WPC anyagú teraszok és egyéb padlójellegű burkolatok mondhatni szinte tisztítást nem igényelnek, ám azért a használatuk közben a felületük óhatatlanul elszennyeződik, amit egy sima mosószeres feltörléssel ideális esetben még el lehet távolítani. Ám más szennyeződések is elcsúfíthatják a felületüket. Az alábbiakban az ilyen „balesetekre” adunk néhány tippet.


A fa-műanyag kompozit alapanyagból készült termékek, így a teraszburkolók sem igényelnek külön felületkezelést. Azonban a felületek megszépítéséhez, és főleg a színmegtartásukhoz ajánlatos bizonyos impregnáló kezelés, ami megakadályozza színük későbbi elszürkülését. Ezt az impregnáló kezelést a felületi kopáshoz igazodva időnként meg kell ismételni. Az impregnálót azonban nem ajánlatos az újonnan a beépített anyagokra felkenni, mert még a gyártásból származó formaleválasztó szerek gátolják az impregnáló alapanyagba diffundálását, azaz beivódását. Néhány hónap multán azonban már színstabilizáló hatása miatt célszerű a felületek vékony impregnáló anyaggal való bevonása.

Előtte célszerű a felületek alapos letisztítása a portól és egyéb szennyezőanyagoktól – pl. magasnyomású mosással –, majd a felület kiszáradása után következhet az impregnáló szer vékony felkenése. A szer száradása után a padlók felülete csúszásmentes és vízlepergető marad, de védett lesz a szürkülés, és az esetleges színfakulás ellen. Ez azonban csak esztétikai okokból szükséges, az anyag tartósságát nem befolyásolja.

A teraszburkolatok tisztaságát az első időben főként az esők utáni vízfoltok maradványai csúfíthatják el. Ez bizonyos esetekben szinte magától eltűnik, ha nem, akkor fémszálas súrolóval kíméletes dörzsöléssel eltávolítható. A burkolat időnkénti lemosása még akkor is javasolt, ha az tisztának tűnik. A porlerakodások ugyanis egy idő múlva felhalmozódhatnak a felületen, amit meleg szappanos vízzel és erősszálú sörtekefével lehet hatékonyan eltávolítani. A szermaradványokat pedig ezt követően bő vízsugárral vagy magasnyomású mosóval célszerű letisztítani.

WPC sérülései

A WPC járófelületeket felületi sérülések is elcsúfíthatják, amelyeket finom szemcséjű csiszolópapírral lehet eltüntetni. Az erőteljes túlcsiszolást azonban kerülni kell. A por lekefélése után meleg szappanos vízzel kell átmosni a javított részt. A makacsabb régebbi szennyeződések, mint pl. olaj- és égési foltok is így tüntethetők el a felületről.

Ezen kívül adódhatnak egyéb szennyező foltok is, amit még frissiben célszerű gyorsan eltávolítani. A rozsdafoltot bármilyen tisztítószerrel, vagy fehérítővel el lehet tüntetni, míg a gyümölcs vagy borfoltok tisztítószer és fehérítőszer forró vizes keverékével távolíthatók el a padló felületéről. Festékek és piszkos tárgyak okozta szennyeződések pedig savas kémhatású tisztítószerrel történő átdörzsölést követően negyed óra után letörölhetők.

Ehhez esetleg csiszolásra is szükség lehet. A gyerekek kréta irka-firkái fehér kréta esetén szappanos forró vízzel moshatók le, a színes krétanyomok azonban csak csiszolással távolíthatók el. Az ilyen felületi szennyeződéseket még frissiben érdemes eltávolítani, és a tisztítás helyén impregnálószerrel is bevonni, hogy a foltmentesítés helye ne legyen nagyon észrevehető.


A WPC teraszburkolatok időbeli fakulását vékonyan felkent speciális impregnáló szerrel lehet megelőzni


A kompozit anyagú teraszok tisztításához a melegvizes felmosás, majd alapos, lehetőleg magasnyomású mosás a leghatékonyabb eljárás


A rozsda- vagy a gyümölcsfoltokat fehérítőszer és melegvíz keverékével lehet eltüntetni


Az esetleges festékfoltok eltávolítá­sához a savas kémhatású tisztítószerrel történő befújás lehet hatékony…


...majd kis idő elteltével tiszta ruhával letörölhető a felületi szennyeződés


A fehér kréta nyomai forró szappanos vízzel távolíthatók el, a színesekhez azonban esetleg finom csiszolás is szükséges

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyári klímakarbantartás

A klíma berendezések esetében nagyon fontos a készülékek rendszeres karbantartása. Ez befolyásolja a készülékek élettartalmát, s az üzemeltetés költségeit. A garancia időtartama alatt, a...


Folttisztítás

A különböző eredetű foltok minden háztartásban előfordulnak, és eltávolításuk esetenként gondot okozhat. Különféle folttisztító szerek beszerezhetők ugyan, ám a régi, hagyományos módszereket is...