Komposztálás a lakásban

2017-12-26 09:14:24 | Módosítva: 2017-12-26 09:24:38

Akinek nincs kertje, az is komposztálhat már, hiszen növényi hulladék a lakásban is keletkezik, gondoljunk csak a konyhai hulladékokra, paprika csumákra, uborka héjakra stb. Vásárolhatunk olyan beltéri komposztálót, mely egyáltalán nem engedi ki a szagokat, és az ott készült komposzttal – amellett, hogy örülünk annak, hogy környezettudatosan használtuk fel a keletkező szerves hulladékokat – cserepes virágainkat vagy balkonnövényeinket is megörvendeztethetjük.


Tápoldat komposztból

A beltéri komposztálók ára 10-40 ezer forint között változik, igen sokféle kapható már az interneten. Olyan is van, amiben az előző lapszámunkban megírt giliszták munkálkodnak, de akár a nappaliban is elhelyezhetjük, mert szagtalan, és akár menő dekor-elemnek is elmegy egy modern lakásban. Ami lényeges, hogy egyenletesen 20 °C körüli hőmérsékleten legyen a beltéri komposztálónk. Ezek az eszközök a megfelelő páratartalmat és szellőzést is biztosítják, ami ahhoz szükséges, hogy a konyhai hulladékból komposzt váljon. A földigiliszták feleannyi hulladékot dolgoznak fel egy nap alatt, mint a saját tömegük. A komposztálásra kitenyésztett speciális gilisztafajták, akár ugyanannyit is képesek feldolgozni, mint saját testtömegük. Azok a komposztálók, melyekben giliszták élnek aerob típusok, azaz levegő jelenlétében működnek, mert arra a gilisztáknak és a korhadási folyamatokat végző egyéb mikrobáknak is szükségük van.

De vásárolhatunk anaerob típusú beltéri komposztálót, ez levegőtől elzártan működik. Az anaerob komposztálási folyamat elindításához starter segédanyag szükséges. Ez egy olyan természetes anyag, amely probiotikus mikroorganizmusok által fermentált gabonakorpából áll, ennek segítségével fog a konyhai hulladék levegőtlen körülmények között tápanyagokban és jótékony hatású mikroorganizmusokban gazdag komposzt lévé alakulni.


Komposztból tápoldat házilag

Szobanövényeinknek gyakorta tápoldatot vásárolunk, mert a vízben oldott tápanyagokból könnyebb elkészíteni a megfelelő, vízzel tovább hígított oldatot, mint ha por lenne a kiindulási anyag, aminek a teljes oldódását is biztosítanunk kell.

Tápoldatot mi is készíthetünk házilag, legegyszerűbben komposztból, amit komposzt-teának hívnak. Ennek előnye a szilárd komposzttal szemben, hogy beöntözésre is használható, de a levelekre is permetezhetjük, így levéltrágyaként is funkcionálhat – utóbbi esetben nagyobb hígítással.

A komposzt-teával csökkenthetjük a talaj műtrágya terhelését, valamint pénztárcabarát megoldás is egyben. Az ebben található tápanyagok gyorsítják a növények fejlődését, a terméshozam pedig bőségesebb, sőt egyes esetekben ízletesebb is lesz. A komposzt-teával együtt kijuttatott mikrobák javítják a növény ellenálló képességét, és több levélbetegségre is jó hatással van e készítmény. Mindenképp érett komposztot használjunk kiindulásként, mert amelyikben a lebomlás még folyamatban van, ott a növényeinkre káros gombák is lehetnek. Az érett komposztban bár még esetenként felismerhetőek a levelek, de kézzel morzsolva könnyen szétesik, sötét színű, az állaga durva szemcsés, földnedves tapintású, az illata pedig az erdőtalajéra emlékeztet.


A tea úgy készül, hogy egy 10 literes vödörbe tegyünk körülbelül 3 liternyi érett komposztot, és öntsük tele lehetőleg esővízzel. Naponta kevergessük, így körülbelül negyedik napra elkészül. Szűrjük le. A folyadék a kész komposzt-tea, a fennmaradt szilárd részek pedig mehetnek a kertbe, ugyanúgy használhatók, mint a szilárd komposzt. A komposzt-teát fák, cserjék számára így, hígítatlanul is használhatjuk beöntözésre. Lágyszárúak esetén ezt hígítsuk tovább: 1 liter komposzt-teát 5 liter vízzel, és így öntözzük be a töveket. Levéltrágyaként még hígabb változatot alkalmazzunk: 1 rész komposzt-teához 9 rész vizet hozzáadva, és jól elkeverve. Az így kapott híg oldatot permetezőgéppel, vagy pumpás flakonnal juttassuk ki a levelekre. A komposzt-teát legjobb frissen, vagy legkésőbb 1-2 napon belül felhasználni. Komposzt-teát árusítanak is termelők, nagyjából 500 Ft/liter áron, ami nem is olyan drága, de még olcsóbb, ha magunk készítjük el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hasznos kerti apróságok

Rengeteg olyan kerti kisgép kapható, amelyek egy-egy nagyon speciális munkafolyamat elvégzésére alkalmasak - és csak arra. Ezek nélkül meg lehet lenni, fenntartható egy kert, de az egyedi...


Komposztálás nyáron

A vegetációs időszakban, a nyár folyamán keletkezik a legtöbb zöldhulladék, ami komposztálható. A magas hőmérséklet némi nedvességgel párosítva ilyenkor hozza a legjobb eredményt a lebontásban,...