Fertőtlenítés

2020-05-06 19:00:14 | Módosítva: 2020-05-06 19:01:39

A fertőtlenítés szükségességére szinte naponta figyelmeztet a média, és ez érthető is. Számtalan veszélynek van mindenki kitéve a közösségi életben és ezek helyszínein, ezért a gyakori fertőtlenítésre mindenhol szükség van. Ám a kórházakban annyira természetes és alapvetően szükséges fertőzésmentesség nem azonos a közterületekével, vagy a lakások higiéniájával. Ez utóbbiban érthetően visszafogottabbak az elvárások a kórházakhoz viszonyítva, ám itt sem árt az alapos védekezés, mivel itt is résen kell lenni. Ez pedig állandó és folyamatos védekezést jelent a helyiségekben, az otthoni teendők végzése közben és a lakók személyére vonatkozóan is.


Folyamatos védekezés a kórokozók ellen

A lakókörnyezetnek a tisztaság mellett a higiéniája is fontos. Ezt azonban nemcsak a beszerezhető különböző fertőtlenítőszerek használatával lehet biztosítani, hanem a már megszokott és máshol használt vegyszerekkel is el lehet érni. Ilyen pl. a gyógyszertárakban kapható 50%-os alkohol, ami nemcsak kiváló tisztítószer, hanem a fertőtlenítő hatása is kiemelkedő. Még le sem kell öblíteni, mert hamar elpárolog. Egy tiszta puha pamutszövetet alkohollal átitatva szinte minden felület átdörzsölésekor, letisztításakor egyben fertőtlenít is. A gyorsan elpárolgó folyadékot azonban többször pótolni kell a szöveten és mindig tiszta textilfelületet kell átitatni alkohollal. Mobiltelefonok, számítógép billentyűzetek, laptopok, kilincsek és minden kézzel gyakran érintett felületen hatásosan használható.

Az ecet vízkőoldó hatása mellett egyéb szennyeződések letakarításához is nagyon hatásosan használható szer, amely a lemosott felületeken a kórokozó baktériumokat is elpusztítja. Természetes és hatásos folyadék, amit bármilyen vízköves, vagy csapóvízzel beszennyezett felület letisztításakor azt fertőtleníti is. Az üveg- és csempefelületeken is nagyon előnyös, ám a tisztítás után a felületeket le kell öblíteni tiszta vízzel, és a savanyú szagot szellőztetéssel kell megszüntetni.
A citromsav is fertőtlenítő hatású tisztítószer, ami szódabikarbónával vagy mosószódával, felmosó vízbe adagolva egyben a lakás levegőjét is fertőtleníti. Ez különösen a cseppfertőzéses időszakban nagyon előnyös. A teafaolaj is erős fertőtlenítő hatású szer, bár csak erős hígításban – pár csepp is elég belőle – felmosó- vagy fürdővízbe cseppentve. Még a penészgombákat is elpusztítja a vizes lemosó oldata, amit bármilyen felületen is lehet alkalmazni fertőtlenítő céllal.

Ezek mellett még számos fertőtlenítőszert lehet használni a fertőzések megelőzéshez, hiszen minden problémára van hatásos fertőtlenítőszer, ám az általá­nosnak mondható fertőtlenítésre az előbbi szerek is megfelelő védelmet adnak alapos és rendszeres alkalmazásuk mellett.

Veszélyeztetett helyiségek

Hol van szükség a lakáson belül rendszeres és gyakori fertőtlenítésre? Először is olyan felületeken, amelyeket gyakran érintünk kézzel, másokkal együtt. A kilincsek, a hálózati telefon, a számítógépes billentyűzet ilyen helyek. Ezért hazatérés után az alapos kézmosás alapvetően fontos, mivel bőrünkről számtalan kórokozó kerülhet a lakásba. Elég az alapos, a kézfejek teljes bőrfelületének szappanos lemosása mindjárt a hazatérés után.

A lakáson belül gyakori fertőtlenítést igényel a WC helyiség, a fürdőszoba és nem utolsó sorban a konyha gyakran használt felületei. A WC ülőke teljes felületét és a tartály öblítő gombját, vagy lehúzó fogantyúját az ajtó kilincsével együtt vegyszeres, illetve antibakteriális törlőkendővel érdemes naponta áttörölni, ahhoz hogy megakadályozzuk a baktériumok és egyéb kórokozók megtelepedését. A WC csészét fertőtlenítőszerrel kell megtisztítani, amellett, hogy a csészébe fertőtlenítő illatosító semlegesíti a kellemetlen szagokat. A helyiség padlóját hetente szükséges tisztítószeres vízzel felmosni.A fürdőszoba berendezési tárgyait, a mosdókagylót és a kádat, zuhanytálcát is rendszeresen (max. hetente) alaposan ecetes meleg vízzel meg kell tisztítani. Az ecet nemcsak fertőtleníti a felületeket, hanem a vízkő-lerakódásokat is megszünteti. A csempefelületeket is érdemes ecetes vízzel lemosni, majd utána meleg vízzel való leöblítés után szárazra kell törölni a lemosott felületeket. A lefolyókat erős hatású lefolyótisztítóval történő előáztatásuk után meleg vízzel átöblítve lehet megszabadítani a különféle anyagú lerakódásoktól. Tisztálkodás közben ugyanis sok baktérium kerül a lefolyók pangó vizébe, amelyek fertőtlenítés nélkül fertőző gócokká válhatnak. A fellazított lerakódásokat forró vízzel átöblítve a dugulások is elkerülhető.

A konyha a lakás leginkább veszélyeztetett helye a fertőző gócok tekintetében. A meleg és a nedvesség, továbbá a feldolgozott nyersanyagok miatt a kórokozók „eldorádója”. A konyha használata után a mosogatómedence és a tűzhely környékét kell elsősorban alaposan megtisztítani. A mosogatót minden használata után át kell öblíteni, majd a végső mosogatás után zsíroldó hatású szerrel kell kimosni. A konyhapultot is célszerű fertőtlenítő tisztítószeres szivaccsal vagy törlőruhával áttörölni, még a nehezen hozzáférhető zugokban is. E célra az ecet is jól használható fertőtlenítő hatása miatt. Ez minden huzamosabb konyhai használat után elvégzendő teendő.A mosogató szivacsot sem szabad kihagyni a fertőtlenítésből. A mérete ugyan kicsi, ám szivacsos anyaga és szinte mindig nedves állapota miatt ideális helye a kórokozók megtelepedésének. Ez azonban megelőzhető, ha a mosogatás után forró vízben lesz kimosva. E mellett ajánlatos a szivacsot hetente újra cserélni. A különböző konyhai kendőket, konyharuhákat magas hőmérsékleten mosógépben kell kimosni. Ezek szövetében is megtapadhatnak és elszaporodhatnak a kórokozók, amelyeket azonban a forró vizes fertőtlenítő mosás elpusztít.

A gőzős tisztítás is nagyon hatékony baktériumölő hatású, így a kárpitosbútorok, szőnyegek gőzős tisztításakor egyben e szöveteket fertőtlenítjük is. Akinek pedig klímaberendezés is van a lakásában, annak szükséges a szűrő tisztításával, karbantartásával egyben a keringetett levegő tisztaságával is foglalkoznia. A rendszeres és alapos lakás-takarítás is elejét veheti a kórokozók megtelepedésének, ezért a tisztaság is nagyon fontos az egészséges lakókörnyezet megtartásában.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mosdócsere

A divatirányzatok változásával óhatatlanul változik az emberek igénye is. Ez pedig a lakás mindegyik helyiségére kihat, így a fürdőszobára is. A tisztálkodást szolgáló helyiség, ma már szinte...


Mosogatótálcák

A mosogató központ akkor is fontos része marad a konyhának, ha mosogató gépet használunk. Miközben a teríték, vagy akár a több étkezésből összegyűlt tányér, pohár halmaz gazdaságos és tökéletes...