Üvegház PET palackokból

2014-05-12 10:36:19 | Módosítva: 2014-05-14 10:04:26

A PET palack hulladékként igen káros, ám számos dologra felhasználható, mely lehetőségekről korábbi lapszámainkban már olvashattak. Most egy nagyobb szabású vállalkozást mutatunk be, nevezetesen azt, hogyan lehet melegházat készíteni kiürült üdítős palackokból.


Akár egy teljes melegházat is készíthetünk PET palackokból. Erre a két literes, nem színezettek a legmegfelelőbbek. A hagyományos fóliás borításhoz képest még e hulladékból épülő növényház bizonyos előnyökkel is bír. Mivel a palackok hengerpalást alakúak és nem egy egyszerű lapból állnak, mint a fólia vagy a polikarbonát lemez, így a palack belsejében maradó levegőréteg komoly hőszigetelő hatással bír.

Hogyan építsük meg

A képeken látható építményeken látszik, hogy a vázának összeszerelése is egyszerű. A szükséges alapanyagok is olcsón beszerezhetők. Az ilyen melegház nem feltétlenül túl esztétikus (bár szépre is megcsinálható), de mindenképp nagyon hasznos a palántanevelések időszakában, a koraiság fokozásban, vagy a téli teleltetés során. A palackok közötti rések akár meg is hagyhatók, hiszen ennyi szellőzésre szüksége van a bent élő növényeknek a túlmelegedés elkerülése miatt.

A megépítéséhez (például 2×2 méteres alapterülethez) elhasználhatunk nagyjából 1000 palackot. Ennyit már gyűjteni, tárolni sem egyszerű, nem árt az utcabeliektől is kérni, vagy kifosztani egy szelektív hulladékgyűjtő udvart.
A palackokat fel kell vágni, és fel kell fűzni hosszú botokra, vagy pl. erős bambuszkarókra, hogy az egyenesen tartsa őket. A sorok közötti rések nem okoznak gondot, nem árt a szellőzés, de a végén szilikonnal vagy egy ráragasztott fóliával be is tömhetjük a réseket. Lényeges, hogy a tető lejtős legyen, mert különben leszakad az első havazáskor.

A rúdra felfűzött palackokat a megépített kereten belül egymás mellé helyezzük, így kialakul lassan a melegház borítása. Nem csak klasszikus kocka, vagy téglatest alakú PET palack házakat lehet építeni, hanem egyszerűbb és gyorsabb, ha egy sátortető szerkezetet alakítunk ki, és helyezünk a földre. Egyedüli hátránya, hogy belül csak a középvonalon lehet felegyenesedve közlekedni. Persze különböző méretekben készülhet. Minél nagyobb a belső légtér annál kisebb a túlhevülés veszélye.

A melegházban akár másfél hónappal korábban is kezdhetünk palántákat a szabadba ültetni, így májusban már a saját paradicsomtöveinkről csemegézhetünk, és novemberig élvezhetjük a saját melegházunk előnyeit. Ez a klasszikus melegházakhoz hasonlóan nem csak a koraiságot fokozza, hanem az őszi hűvösebb időben a termesztési időszakot is képes valamennyivel meghosszabbítani.

A palackok egyedileg is felhasználhatók

Palackcserép, és mini melegház is készíthető egy-egy palackból. A PET palackok alja levágva palántanevelő cserépként is használható. A félbevágott palackot pedig ha ráborítjuk a növényre, akkor mini-melegházként óvja azt. Kiválóan használható rózsák dugványozással történő szaporításához. A bennük levő kis légtér miatt azonban az ilyen „mini üvegházat” csak árnyékos helyen használjuk, különben az üvegházhatás elve miatt könnyen nagyon magasra emelkedhet benne a hőmérséklet, és percek alatt megsülhet benne a növény.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Páraszekrények, ablaküvegházak

Páraszekrény A páraszekrények díszes kovácsoltvas kerettel is készülhetnek, de fakeret kialakítására is van mód. Ez esetben azonban a felületkezelésre nagy gondot kell fordítani, hiszen az állandó...


Ivóvíz, napfény segítségével

Játékszernek tűnik, de a Solarball elnevezésű, labda formájú eszköz hatalmas segítség lehet olyan vidékeken, ahol elérhetetlen a tiszta ivóvíz. Napsugárzás segítségével napi 3 liter, életet adó víz...