Medencefedések rögzítése

2010-12-03 22:28:26 |

A medence téliesítése a víz tisztításával kezdődik és a medence lefedésével végződik. Utóbbival - bár nem olcsó mulatság - sok pénzt spórolhatunk az évek során, és gyerekeinket, háziállatainkat is biztonságban tudhatjuk.

A víz hőveszteségét 70-80%-ban a párolgás okozza, így ritka használat mellett akár a nyári hónapokban is lehet létjogosultsága a medencefedésnek. Többnyire mégis a téliesítéssel kapcsolódik össze ez a tevékenység. Ha a medence tervezés alatt áll, nagy mozgási szabadságunk van a számunkra ideális fedés kiválasztásában, de kész medencéhez is többféle megoldás közül választhatunk.
Mire kell figyeljünk: először is minél szélesebb egy medencefedés, annál mélyebbre kell nyúlnunk a pénztárcánkba. Figyelembe kell venni, hogy a fedések egyes típusai sínpályákon futnak, amelyek telepítéséhez stabil, folyamatos és kellő szilárdságú alapot kell biztosítani. Ha például egy téglalap alakú medencéhez római lépcsőt építettünk, és ez pont a téglalap hosszanti oldalára került, ekkor a medence fedését is szélesebb modellekkel tudjuk megoldani, amelyek akár 30-40 %-kal is megdrágíthatják a fedést. Természetesen a medencefedések között is vannak, amelyek extra igényeket elégítenek ki. Az egyéni igények kielégítése már az úgynevezett méretre gyártott fedésekkel történik. Közös jellemzőjük, hogy egy bizonyos medencéhez készülnek a megrendelő által meghatározott felszereltséggel.

Téli medencetakarás

Kis medencékhez javasolt a kerekeken gurítható fóliatekercsA téli fedés egyik célja, hogy a medence vizét megvédjük a szennyeződésektől, és tavasszal a téli medencetakaró alatt tiszta vizet találjunk. Ezzel megspóroljuk az igen fáradságos medencetakarítást, óvjuk a medence burkolatát, és nem kell a vizet lecserélni, ami az egyre dráguló árak mellett nem elhanyagolható szempont.
A téli medencetakarót mindig az adott medencére kell elkészíteni a helyi adottságok figyelembevételével. Minden medence letakarható bizonyos kompromisszumok árán. Vízzsákkal rögzített téli medencetakarót használnak általában "L" alakú vagy hasonló formájú medencék esetén, ahol a hevederrel történő feszítés nehézkesen oldható meg. Rugalmas vízzsákokkal terhelik le a medence partján túlnyúló ponyvát, úgy, hogy az ráfeküdjön a víz színére.
Hevederrel rögzített téli medencetakaró használható a nem feszített víztükrű medencéknél, ahol a takaróponyva szintén a vízfelszínen úszik, szegélye pedig túlnyúlik a medence falán, így az körben lerögzíthetővé válik egy erős heveder segítségével. Feszített téli medencetakaróval fedhetők többek közt a kör vagy ovális, illetve ezekhez hasonló, feszített víztükrű medencék, ahol a méretre vágott takaróponyvát a medence partján található rögzítőszemekhez feszítik ki.

Biztonsági takarás

Egyszerű alakú medencéket merevített ponyvával érdemes lefedni A felügyelet nélkül hagyott gyerek könnyen beleeshet a vízbe, de kedvenc háziállataink sincsenek biztonságban a medence környékén. A vízbe került kutya, macska nem képes önerejéből kimászni a medencéből, segítség hiányában elpusztul. A biztonsági medencetakaró kritériuma, hogy egy 50 kg-nál könnyebb gyermeket vagy állatot biztonságosan és sérülésmentesen meg kell tartania. Továbbá az is követelmény, hogy a bajba jutott segítségére siető felnőttet is el kell bírnia oly módon, hogy ő is bármely irányba el tudja hagyni a medencét. Ekkor már a biztonsági medencetakaró szerkezetének deformálódása megengedett. A biztonsági medencetakaróknak - amik teljesítik a fenti kritériumokat - három típusa ismert: a merevített, a sínben futó és a redőnylamellás. A merevítések biztosítják a nagy teherbírást, még a medence közepén is.

Mozgatás

A fedések mozgatása többféleképpen is történhet. A legegyszerűbb és legolcsóbb a medencetakaró kézzel történő lehúzása a felszínről, majd annak összetekerése vagy hajtása. Ez a módszer nyilván csak kisebb medencéknél ajánlott.

Szakszerűen kifeszített téli medencefedés, erősítésekkel A fólia eltávolítását vagy kiterítését felsodróval könnyíthetjük meg. Egy a vízen úszó tengelyről van szó, amely a medence közepén a rövidebb oldallal párhuzamosan helyezkedik el a fóliához rögzítve. A tengely végére csatlakoztatható kézikerék forgatásával a takarófólia jobbról balról felsodorható a tengelyre, az így képződött "fóliahurka" kiemelhető a medencéből. Egyszerű, olcsó, sokszor igen praktikus megoldás.
Drágább, de kényelmesebb a feltekercselő állvány és tengely használata. A medence melletti állványon rögzített tengelyre szerelt kézikereket forgatva a takaró fel- és letekercselhető. Végül, de nem utolsósorban a legelegánsabb az előző verzió, motoros mozgatással. A gyakorlatban ez nagyobb medencéknél jöhet szóba, és persze ez a legdrágább kivitel.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: medence, fedés, takarás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Álmennyezet

A nagy belmagasságú lakásokban, illetve az irodaépületeknél korábban is gyakran alkalmazták az álmennyezet építését. Ma már a normál – 2,60 m körüli– belmagasságú lakásoknál is megjelent ez a...


Medencefűtés hulladékhő hasznosítással

Épületek vagy technológiák hűtése során a hagyományos kompresszoros berendezések (split klímák, hőszivattyúk, folyadékhűtők) a környezeti levegőt, vizet vagy talajt terhelik többlet hővel,...