Medencefűtés hulladékhő hasznosítással

2016-08-18 09:46:16 | Módosítva: 2016-08-18 10:23:46

Épületek vagy technológiák hűtése során a hagyományos kompresszoros berendezések (split klímák, hőszivattyúk, folyadékhűtők) a környezeti levegőt, vizet vagy talajt terhelik többlet hővel, gyakorlatilag hulladék hő formájában távozik az elektromos energiával megtermelt termikus energia. A mai egyszerű kompresszoros hűtések 1 kW elektromos energiából átlagban 3-4 kW hűtési energiát állítanak elő, de ugyanakkor 4-5 kW fűtési energiát „pazarolnak el” a környezet felé. Minden vásárló számára is magától értetődő ennek az energiának valamilyen formájú hasznosítása, visszanyerése.


Hővisszanyerős multifunkciós hőszivattyúk

Erre az igényre indította a GALLETTI Cégcsoport a teljes hővisszanyerős fejlesztési programját. Ezek a berendezések egyidejűleg képesek hűteni és meleg vizet készíteni vagy fűteni – igény szerint –, mindamellett hogy hatékony folyadékhűtő, illetve hőszivattyús fűtő berendezések is. Így a keletkező kondenzhőt a nyári hűtés során 100%-ban hasznosítani tudjuk használati meleg víz készítésre, vagy technológiák téli hűtése során irodákat lehet vele fűteni. Ebben a működési módban a befektetett villamosenergia-teljesítménynek kb. 6-7 szeresét tudjuk hűtési + fűtési teljesítményként kinyerni, a környezet minimális terhelése mellett.


Magas hőmérsékletű fűtés és melegvíz-készítés is megvalósítható a Galletti-Eneren hőszivattyúval magas forrásoldali hőmérséklethez. A mai fűtéskorszerűsítési programok során gyakran előfordul, hogy régebbi épületek meglévő magas hőmérsékletű fűtését és melegvíz-ellátását kell átalakítani az előírásoknak megfelelő energia-hatékony rendszerré. Egy alacsony hőmérsékletű hőszivattyús fűtés kialakítása ebben az esetben a teljes hőleadói és csővezetéki oldal cseréjével, utólagos épületszigeteléssel és egyéb hőigény csökkentő beruházással is együtt kell járjon, mely gazdaságossági illetve műszaki szempontból is sok esetben megállítja ezeket a törekvéseket.

A magas hőmérsékletű hőleadói oldal (pl. radiátorok, termoventilátorok, légkezelők, indirekt melegvíz-tartályok) és a csővezetéki rendszer változatlan megtartásához a GALLETTI cégcsoport hőszivattyúra specializálódott tagja, az ENEREN mérnökei, új korszerű lehetőséget fejlesztettek ki. Az EKW névre hallgató 20-610 kW teljesítményű víz-víz hőszivattyú az első lépcsőben előállított közepes hőmérsékletű közeg további melegítésére alkalmas energiatakarékos megoldás.


A forrásoldali közeg 20-45 °C közötti hőmérsékletű folyadék, mely származhat akár hőszivattyús-, ipari-, termálvizes vagy egyéb más felhasználásokból is. Második lépcsőben a berendezés képes akár 75-80 °C-ig is tovább melegíteni a közvetítő folyadékot, mely így alkalmas lesz a meglévő magas hőmérsékletű hőleadókhoz, illetve akár 65-70 °C-os használati meleg víz készítéshez is.Egy rendszer példa 68 °C-os HMV készítésre, hővisszanyerésbőlNégycsöves, hővisszanyerős fan-coil rendszer 
LCP levegő-víz hőszivattyúvalOsztott levegő-víz hőszivattyú működési példa nyári hűtés + HMV készítés + párátlanítás40-350 kW-os SCX-CR folyadékhűtőre, teljes hővisszanyeréssel, melegvíz készítéssel

Tóth Attila
Columbus Klímaértékesítő Kft.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Modern fűtésszabályozás

Az egyre növekvő energiaárak szükségessé teszik, hogy az épületek fűtését a lehető legjobb hatásfokú szabályozókkal állítsuk be, és folyamatosan felügyeljük.


Terjed a klímafűtés

MESTER+Az Európai Unió és benne Magyarország szigorú vállalásokat tett azért, hogy 2050-ben a közösség karbonsemleges legyen, vagyis a környezetvédelem, a globális felmelegedés elleni küzdelem...