Egyre többek számára elérheto luxus

Medenceépítő anyagok

A fürdőépítésnek és a fürdőzésnek nagy hagyományai vannak Magyarországon, melynek gyökerei a török időkig nyúlnak vissza. Több száz évvel később, napjainkban egyre többen engedhetik meg magunknak, hogy kertjükbe vagy a ház külön helyiségébe saját fürdőmedencét építsenek. Írásunkban körbejárjuk a medenceépítés alapelveit, és a jelenleg divatos medenceépítő anyagokról is szólunk.

A medenceépítés elsősorban pénz, másodsorban hely, harmadsorban pedig engedély kérdése. Az első feltétel nem szorul sok magyarázatra, hiszen nem nehéz akár egy kisebb személygépkocsi árát is „hobbynkba” fektetni. A hely sok mindent meghatároz: más-más méretű és anyagú medence kerülhet egy kertbe, mint egy télen-nyáron fedett és fűtött terembe. A harmadik feltétellel kapcsolatban pedig a jelenleg hatályos jogszabályok azt mondják ki, hogy az 5 köbmétert meghaladó medence létesítéséhez köteles az építtető engedélyt beszerezni az ingatlan fekvése szerinti elsőfokú hatóságtól.

MEKKORA ÉS MILYEN ALAKÚ LEGYEN A MEDENCE?
A medence méretének meghatározása behatárolja a felhasználási lehetőségeket, és hatással van az építés, valamint a későbbi fenntartás költségeire is. A pancsolni vágyók megelégedhetnek a 4-5 m hosszú és 120 cm mély medencével. Aki úszni szeretne, annak 6-7 méteres medencében érdemes legalább gondolkodnia. Úszásra itt is elegendő a 120 cm vízmélység, de a 140 már valóban mélyvíz érzetét kelti. A medence szélessége általában legalább fele a hosszának, de szerencsés, ha a 3 és fél métert is meghaladja. 10-12 méter felett a használati érték növekedése nem áll arányban a költségek növekedésével, így ennél nagyobb medencét csak indokolt esetben érdemes készíteni. Az építési technológiából kifolyólag a legcélszerűbb a téglalap alakú kialakítás, de természetesen léteznek más elterjedt formák is, mint például a ovális, 8-as vagy kör alakú. A nagyon ívelt falú medencék egyedi vízbevezetési megoldásokat követelnek, kivitelezésük nehézkesebb, mint egyenes falú társaiké.

HOL HELYEZZÜK EL A MEDENCÉNKET?
A helyszín szempontjából két típusról beszélhetünk: kerti illetve beltéri medencékről. Megfelelő anyagi háttérrel megoldható ezek kombinációja is, illetve fix vagy eltolható tetős medencefedésekkel a kerti medence is átalakítható „négy évszakossá”. A kerti medence előnyei közé tartozik az olcsóbb kivitelezés, a szép környezet, valamint, hogy nincs szükség párátlanító és szellőztető rendszer kiépítésére. A kivitelezésnél, illetve a helyszín pontos megválasztásánál ügyelni kell arra, hogy lehetőleg füves rész vegye körül a medencét, ugyanis a lehullott falevelek esetleg károsíthatják a keringtető és szűrő rendszert. Szintén előnyös, ha medencénk szélvédett helyen fekszik, miáltal kellemesebbé válik a hőérzet, és ráadásul kevesebb szennyeződés kerül a vízbe, főleg ha a perem magasabban fekszik a talaj szintjénél.
A kinti fürdőzés (függően az időjárástól és az alkalmazott vízmelegítő rendszerünktől) késő tavasztól kora őszig nyújthat kellemes kikapcsolódást. Ezzel szemben beltérben egész évben élvezhetjük a medencénk nyújtotta lehetőségeket. Nem elhanyagolható, hogy utóbbi esetben nincs szükség téliesítésre, sőt e medencék üzemeltetése is problémamentesebb, hiszen kevesebb szennyeződés éri, mint kültéri társait.
Ha beltéri építkezésbe fogunk, a következőkre fontos odafigyelni: A medence körüli térben a levegő hőmérséklete 2-3 fokkal legyen magasabb, mint a víz hőmérséklete. Ez kellemes közérzetet nyújt, és a párakezelés szempontjából is előnyös. A párátlanítás is fontos kérdés zárt térben, ehhez hozzátartozik a megfelelő szellőzés és a nyílászárók megbízható szigetelése is. És végül, de nem utolsó sorban fokozottan figyelni kell a vízzáróságra, az épület szerkezeti károsodásának elkerülése érdekében.

MILYEN ANYAGÚ MEDENCÉK KÖZÜL VÁLASZTHATUNK?

Betonmedence csempe vagy mozaik burkolattal
A medenceépítés hagyományos módjának tekinthető a megfelelően méretezett, vasbetonból készült medence. A vízzáróság és időjárás-állóság követelménye speciális technológiák, anyagok ismeretét és használatát igényli (igényes zsaluzás, tömörített vízzáró beton, duzzadólécek, vízzáró vakolat, különleges csempék, ragasztók, fugázó anyagok stb.) Ha a technológiában hibát követünk el, vagy nem megfelelő anyagot használunk, a végeredmény nem lesz kielégítő, s a hiba legtöbbször csak nehezen és igen drágán korrigálható. Az ilyen fajta medencék a magyar piacon a legdrágábbak közé tartoznak, bár a választható anyagok széles árskálán mozoghatnak.

Betonmedencék fóliaborítással
Az utóbbi években terjedt el nálunk ez az ötletes módszer. A tetszőleges formájú- és mélységű fürdőmedence fala itt megfelelő vasalással ellátott zsalukövekből készül, így nem szükséges igényes zsaluzás és betonanyag. Emiatt az építés nagyon termelékeny és gyors. A belső felület simított vakolatot kap, erre kerül az elválasztó filcréteg, majd az igényektől függő vastagságú-, színű- és mintázatú (esetleg szöveterősítéssel ellátott) műanyag fólia. Ezeknél a medencéknél a fóliaborítás megbízható (és szükség esetén egyszerűen javítható) vízzárást ad. A fóliaborításos betonmedencék ára persze, függ a választott fólia minőségétől, de mindenképpen az árskála alsó felében helyezkednek el.

Üvegszál-erősítéses poliészter (egybeöntött) medencék
Ezeknél az úszómedencéknél teljesen különválik a medence gyártása és beépítése. A gyártás különleges szerszámot és anyagot, speciális gyártástechnológiát és szigorú technológiai fegyelmet igényel. Emiatt a gyártás erre szakosodott, felkészült gyártót feltételez. A formák, a méretek és a színek – bár a méretválaszték viszonylag széles – a technológia korlátjaiból fakadóan meglehetősen kötöttek. Ezek a medencék az árskálán a fölső negyedben találhatók, viszont vízzárásuk, időjárás-állóságuk kifogástalan.

Lemezből hegesztett, műanyag medencék
A magyar gyártású lemezekből számos cég készít készmedencéket hagyományos, úgynevezett meleglevegős-pálcás hegesztési technológiával, a tradicionális formákban (kör, ovális, nyolcas). A körívtől eltérő medenceoldalakat zártprofilú acéltartókkal (kamracsövekkel), illetőleg az alapanyagból készült merevítő lemezekkel támasztják meg, így olyan szerkezet jön létre, amely önmagában ellenáll a víz nyomásának. A gyártók által javasolt beépítési mód alapesetben (speciális gépészet nélkül) olyan egyszerű, hogy az átlagos manuális képességű vásárló saját kezűleg beépítheti. Ennek lépései: földkiásás, beton alaplap készítése, a medence behelyezése, feltöltés vízzel, egyidejűleg kívül a föld körbedöngölése. Az így készülő medencék az árskála alsó harmadában helyezhetők el.

Fóliaborítású, fémfalú medencék
Ezek az ötletes konstrukciójú medencék a nyugati országokban a kültéri családi medencék 80 százalékát adják. Nálunk az utóbbi években kevésbé kedveltek, ami azzal magyarázható, hogy egyes cégek nagy számban dobtak piacra más, igen olcsó, ebbe a kategóriába tartozó medencéket. A medencék minden részlete minőségi különbséget hordozhat, a fémfal anyaga, a fal védőbevonata és élvédelme, a záróelem anyaga, konstrukciója, a fólia anyagösszetétele, rugalmassága, időtállósága, vastagsága, színe, a perem anyaga, merevsége. A fentiek miatt ezek a medencék az ártartomány igen széles első háromnegyedét fedik le.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: medence

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Medencefűtés hőszivattyúval

A hőszivattyúk alkalmasak az úszó­medencék vizének gazdaságos felfűtésére éshőntartására. Amelyik típus atéli helyiségfűtésre a legkevésbé megfelelő, medencefűtésnél befutó lehet!


Milyen legyen a kerti medencénk?

Ki ne szeretne a kertjébe egy kültéri medencét, melyben egy hosszú nap vagy mozgalmas hét fáradalmait kipihenheti. Építse meg néhány nap alatt kerti medencéjét, és alakítsa a medence környezetét...