Medenceszűrők tisztítása

2009-06-30 22:31:03 |

Minden uszoda legnagyobb kincse a tiszta, egészséges, átlátszó víz. Ha már a legelején figyelmet fordítunk a medence karbantartására, nem kell napi harcot vívnunk a zöldülésre, zavarosodásra hajlamossá váló vízzel.

Amikor a friss vizet beleengedjük az úszómedencébe, fénynek, hőmérséklet-ingadozásnak, esőnek tesszük ki, belekerülhetnek ásványi sók, szennyeződések, algák, spórák. Aki új medencénél ezt először teszi meg, és a feltöltéshez nem csapvizet, hanem saját kút vizét használja, annak javasolt is a víz előzetes bevizsgáltatása.
A túlságosan kemény vizek, magas vastartalmú, szemcsés anyag tartalmú vizek sok gondot okozhatnak. Reakcióba léphetnek az alkalmazott vegyszerekkel, kiválásokat, elszíneződéseket okozhatnak, tönkretehetik a gépészeti berendezéseket, még az egészségre is károsak lehetnek.
Fontos a megfelelő vízmagasság beállítása; az első feltöltéskor és a későbbi használat során is. Ha a vízszint túl magas, akkor az ún. szkimeren (elfolyón) keresztül nem tudnak a felszínen lebegő szennyeződések elfolyni, a víz tetején maradnak. Ha túl alacsony, akkor a keringtető szivattyú levegőt szív, kezdetben romlik a hatásfoka, ha pedig víz nélkül marad, előbb-utóbb leég. A megfelelő vízszint az ablak fele környékén van. Figyeljünk arra, hogy az intenzív használat és a párolgás csökkenti, az erős eső növelheti a vízszintet.

Homokszűrő metszete Ahhoz, hogy a vízháztartás egyensúlyban maradjon, oda kell figyelni a pH-értékre. A víz pH-értékét könnyen megmérhetjük kis analizáló készlet segítségével, majd a mérés eredményeitől függően az értéket növelő pH+, illetve csökkentő pH- adalékanyagot tehetünk hozzá.
A megfelelő minőségű víz kétféleképpen érhető el: fizikai úton, valamilyen vízforgató segítségével, vagy kémiai módszerrel, vegyszerek alkalmazásával. Víztisztító nélkül, illetve nem megfelelően alkalmazott vízforgatóval a medence zavarossá, szennyezetté válik. A felszínen úszó szennyeződéseket - hajszál, szőr, rovarok, falevél, nyálka - a vízforgató hivatott kiszűrni. A gombák, a gombás fertőzések, baktériumok ellen vegyszerekkel küzdhetünk, de meg lehet előzni bizonyos vírusok terjedését is.
A medence vizébe a levegőből érkező falevelekről és a porból is belekerülhetnek különféle kórokozók, de nem ritkák a rovarok és az apró állatok, vagy a növényzetből belekerülő pollenek, virágszirmok sem. A medence körüli terület tisztán tartása nagyon lényeges. A medence körül legyen elegendő hely, hogy a fűszálakat, apró kavicsokat ne hordhassuk be a medencébe.

A vízszűrő karbantartása

A medencékhez általában homokszűrőt használnak, ami egy zárt tartályba helyezett speciális homokból, kvarckristályból áll. A szivattyú a medence felszínéről a szkimeren keresztül leszívott vizet a homok felső részére folyatja, alul pedig a szűrőből távozik a leszűrt víz, és visszakerül a medencébe.
A túlságosan apró lebegő szennyeződések átmennének a szűrőn, ezek kiszűrésére ún. pelyhesítő adalékokat alkalmazunk. A pelyhesítő tasakot a szkimer kosarába helyezzük, ahonnan folyamatosan belemosódik a vízbe az adalék. A szer rárakódik az apró szennyeződésekre, megnöveli azok felületét, és így már fennakadnak a szűrőn.
A homokszűrőt - a medence igénybevételének függvényében - hetente egyszer-kétszer tisztítani kell, különben annyira elszennyeződik, hogy az egész szűrőanyag tömör masszává áll össze, és akkor már a szűrőházból sem lehet eltávolítani, az egész szűrőt cserélni kell. A szűrőtisztítás (visszamosatás) művelete viszont egyszerű. Fizikailag az történik, hogy a szűrőben megfordítjuk a keringés irányát; a medencéből leszívott vizet a szűrő alján nyomjuk be, és a homokszűrőből kimosott anyagokkal szennyezett vizet felülről a csatornába ürítjük. Ehhez egy több állásos szelepet kell a szűrőtisztítás helyzetbe forgatni, majd a szűrés alatt egy kis átlátszó csőszakaszon ellenőrizzük, hogy mikor válik tisztává a szűrőből kifolyó víz. A hiányzó vizet pótolni kell! Ha a rendszeres szűrőtisztítást nem mulasztjuk el, akkor a homokszűrő hosszú ideig betölti feladatát.

Léteznek automatikusan működő berendezések is, persze tekintélyes áron. Ha a víz nagyon zavaros, zöld és szennyezett, akkor 24 órán keresztül kell forgatni, mindaddig, amíg vissza nem nyeri átlátszóságát, tiszta színét. Nagy közelítéssel azt mondhatjuk, hogy ha a víz hőmérsékletét elosztjuk kettővel, megkapjuk a napi átlagosan ajánlott forgatási időt órában. Ebből is látszik, hogy minél jobban emelkedik a víz hőmérséklete, annál több időt kell szánni a tisztításra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Többlépcsős tószűrő házilag

A kerti tó gondozási munkái abból adódnak, hogy az eltér egy természetes vízi ökoszisztémától. A természetes vizekben egyensúlyi állapot alakul ki, hiszen az adott víztömegnek van egy eltartó...


Megszűnhet a nyugdíjasok átverése

Kötelező ügyfélszolgálat fenntartása, az ajándékjuttatás és ajándéksorsolás reklámjának tilalma, a megvételre kerülő árucikkek kapcsán betiltott fogyasztói hitelezés – ilyen módosításokat...