Teljes fűtés klímával télen is

2018-01-08 13:07:49 | Módosítva: 2018-01-08 13:12:57

Még a klímával kapcsolatosan tájékozottak is meglepődnek azon a gondolaton, hogy az ilyen készüléket egész évben – beleértve a téli időszakot is – használni lehet fűtésre. Természetesen nem minden klímaberendezés alkalmas erre, de a legkorszerűbbek már igen. Ráadásul a klímával való fűtés igen gazdaságos, a fűtési költségek a legolcsóbb fűtési módokéval vetekednek.


Takarékos fűtési megoldás

A minőségi klímák kategóriájában egyre inkább olyan készülékek kerülnek ki a piacra, melyek -20 °C vagy akár -30 °C-ban is megbízhatóan és gazdaságosan teljesítenek, így nem kell félni, hogy a legnagyobb hidegben fűtés nélkül maradunk. Magyarországon amúgy sem jellemző a hosszabb ideig -15 °C-nál hidegebb időszak.

Az már köztudottabb, hogy az átmeneti időszakokban a klímás fűtés beindítása a legegyszerűbb, tulajdonképpen csak egy gombnyomás. Akár egy-egy helyiségben is fűthetünk, nem kell az egész központifűtés-rendszert beindítanunk. Általában +5 °C-os külső hőmérsékletet szoktak a gyártók meghatározni - addig a klíma teljesítményvesztés nélkül tud fűteni, ami a tavaszi, enyhébb őszi estéken tökéletesen elegendő, és ezt a legtöbb hűtő-fűtő klíma tudja.


A fűtésre optimalizált klímák biztonságosan tudnak egész évben fűteni-hűteni. Ezeknél a kültéri egység téliesített, sok modell kiegészítő elektromos fűtéssel, karterfűtéssel van ellátva, a hőcserélő mérete nagyobb, a kondenzvizet automatikusan leolvasztja, erre a kis időre a beltéri egység leáll. Erre mindenképp szükség van, mert a ráfagyott víznek, a télen is keletkező párának ki kell folynia, hogy a gép zavartalanul és gazdaságosan tudjon működni. Ha ezt nem történne meg, a ráfagyott víz szétfagyasztaná a hőcserélőt, és eltörhetné a kültéri egység ventilátorát.

Az elektromos árammal való fűtés inverteres klímával már egyáltalán nem drága. Az inverteres klímák 1 kW villamos energiából megközelítőleg 3,8-4,2 kW fűtési energiát állítanak elő. Fűtésre optimalizált klímánál ez akár 5,4-6,6 kW is lehet. A klímaberendezések gazdaságosságát az SCOP/COP értékkel szokták megadni. Minél nagyobb ez a szám, annál gazdaságosabb a klímával fűteni, gyakorlatilag egységnyi elektromos fogyasztásból ennyiszer nagyobb fűtési teljesítményt kapunk.


Egy 35-45 m2-es lakás fűtésére használt inverteres klíma 48 Ft-os áram esetén 4 kW fűtőteljesítménynél napi 12x1,2 kWh áramot fogyaszt, ami napi 691 forintba, havonta 20 730 forintba kerül – mindenféle kedvezmény nélkül.

Az áramszolgáltatók azonban – a gazdaságos és környezetbarát fűtés honorálásaként is – különböző kedvezményeket adnak a klímával (hőszivattyúval) való fűtés támogatására, amit – egyebek mellett – az SCOP értékhez kötnek. Ha a SCOP/COP, azaz a (szezonális) jósági hatásfok érték eléri vagy meghaladja az alábbi értékeket, akkor igényelhető rá kedvezményes H tarifás áram, amivel még kedvezőbb a téli időszakban a fűtési költség.

– 6 kW teljesítményig 4,1-es SCOP.

– 6,1-11,9 kW teljesítmény között 3,8-as SCOP.

– 12 kW teljesítménytől 3-as COP.


A „H” tarifás áram csak a fűtési időszakban, október 15-től a következő év április 15-ig vehető igénybe 0-24 órában. Olyan berendezésekre igényelhető melyek megújuló energiaforrásból képesek fűteni, ide tartoznak a mai modern inverteres klímák is, mivel ezek valójában kis teljesítményű hőszivattyúk. Nyáron „A1” normál áron, télen „H” tarifás áron fog működni a klíma. Ennek a díja megegyezik a vezérelt, köznyelvben éjszakainak hívott „B” áramtarifával, általában 25-26 Ft/kWh a fűtési szezonban. Ez a kedvezmény az egész ország területén igényelhető. A kedvezményes tarifa használható újonnan telepített, vagy már meglévő rendszerekhez is.

Egy másik kedvezményes áramtarifa a „B-Geo”. Ez csak az ELMŰ és az ÉMÁSZ szolgáltatási területén érhető el, szintén hőszivattyús rendszerek áramellátására igényelhető. Egész évben rendelkezésre áll a szolgáltatás – hűtési és fűtési időszakban is –, és ha a hőszivattyú képes rá, akkor a meleg víz előállítására is használható. Hátránya, hogy naponta csak 20 órán keresztül biztosított a szolgáltatás, 2x2 órára egy vezérelt óra segítségével lekapcsol, jellemzően akkor, amikor nagy a hálózaton az áramfogyasztás. Két lekapcsolás között legalább 2 órának kell eltelnie. „B-Geo” tarifát csak szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető hőszivattyúk esetén érdemes választani. Az igénylés feltételei megegyeznek a „H” tarifa feltételeivel, az ára pedig a mindenkori „A1” tarifa 35%-kal csökkentett díja (kb. 1,2 forint/kW-tal drágább, mint a „H” tarifa). Az ország nagy részén jelenleg a „B-Geo” tarifa nem érhető el, így csak a „H” tarifa marad meg lehetőségként.


Aki most építkezik, annak feltétlenül érdemes számolni a klímás (hőszivattyús) fűtés lehetőségével. A klímás fűtőberendezés karbantartási igénye alacsony, a kapott komfort tökéletes, és a fűtési költségek a fatüzeléssel vetekszenek. A fűtés és a hűtés kiépítése összekapcsolódik, ami a beruházás költségeit csökkenti. Nem kell a gázfűtés összetett szabályrendszeréhez igazodni (gázterv, engedélyek, kéményterv, kéményengedélyek, jelentős kéményépítési költségek), és élvezhetjük a klímaberendezés járulékos előnyeit is, pl. levegőszűrés, páramentesítés, és persze a legkorszerűbb wifis vezérlés. Akár kiegészítő fűtésként is használhatjuk, ha a meglévő fűtési rendszer egy bizonyos hőfok felett már túl drága. Például a gázkazán teljesítményét úgy állítjuk be, hogy kb. 20 °C-ig fűtsön, és a 23-26 °C-os komfortos szobahőmérsékletet klímával érjük el. Még tovább csökkenthetők az üzemeltetési költségek, ha a klímához szükséges áram egy részét magunk termeljük ki napelemek segítségével.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűtés inverteres klímával

Fűtés üzemmódban a hűtő-fűtő klíma – kompresszora segítségével – a szabadban lévő levegő, még meglévő energiatartalmának egy részét juttatja be a lakásba. Lényegében megfordul a körfolyamat, és...