Fűtés inverteres klímával

2016-07-13 18:39:06 | Módosítva: 2016-08-03 10:14:22

Fűtés üzemmódban a hűtő-fűtő klíma – kompresszora segítségével – a szabadban lévő levegő, még meglévő energiatartalmának egy részét juttatja be a lakásba. Lényegében megfordul a körfolyamat, és a kinti levegőt „hűti”, az elvont hővel pedig a belső teret melegíti, vagy akár vizet is melegíthet.


Átmeneti időszakokban

Az elektromos energiát csak a hő szállítására használja, nem azzal fűt, hanem annak segítségével. A lakásban nem pusztán az elektromos áram fűtőhatását érezzük – mert hiszen a kompresszor vesztesége is fűtésünkhöz adódik –, hanem ehhez hozzáadódik a kintről elvont hőenergia is. Egy egyszerű elektromos fűtés hatékonysága nagyjából 1, ami azt jelenti, hogy egységnyi elektromos áramból egységnyi hőenergiát képes előállítani (COP=1). Egy átlagos hőszivatyús klíma ezzel szemben 3-4 szeres hatékonysággal is rendelkezhet (COP=3-4).

Az inverteres hűtő-fűtő klímák – nagyobb hatásfokuk révén – egyrészt gazdaságosabban nyerik ki a meglévő energiát a környezetből, másrészt alacsonyabb környezeti hőfok mellett is képesek a fűtés ellátására. A nem inverteres klímák nagyjából 0, -5 fokos hőmérsékletig képesek fűtő üzemmódban működni, ezzel szemben az inverteres klímák – megfelelő téliesítő kiegészítő szett alkalmazásával – akár -15 fokig is képesek ugyanerre.


E hőmérsékletek alatt – a hatásfok jelentős csökkenése miatt – már értelmetlenné válik a hőszivattyús elven működő fűtés, ezért leginkább átmeneti időszakra javasolt az ilyen klímák alkalmazása fűtésre. A hagyományos klímáknál ez az átmeneti időszak 0, +5 külső hőfok közé tehető, az invertereseknél pedig -5, -10 fok közé.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Klímavásárlás előtt

Közeleg a forró nyár, épp ezért nem árt előre gondolkozni klímavásárlás ügyben. Milyen szempontok szerint válasszunk? Mit vegyünk figyelembe vásárlás előtt? Konkrét típusok bemutatása helyett...


Felülethűtés

Hőszivattyúval nem csak fűteni, hanem hűteni is lehet a falakat vagy a mennyezetet, így nyáron kellemes hőmérsékletet tarthatunk, a hagyományos klíma hátrányai nélkül.