Fűtés inverteres klímával

2016-07-13 18:39:06 | Módosítva: 2016-08-03 10:14:22

Fűtés üzemmódban a hűtő-fűtő klíma – kompresszora segítségével – a szabadban lévő levegő, még meglévő energiatartalmának egy részét juttatja be a lakásba. Lényegében megfordul a körfolyamat, és a kinti levegőt „hűti”, az elvont hővel pedig a belső teret melegíti, vagy akár vizet is melegíthet.


Átmeneti időszakokban

Az elektromos energiát csak a hő szállítására használja, nem azzal fűt, hanem annak segítségével. A lakásban nem pusztán az elektromos áram fűtőhatását érezzük – mert hiszen a kompresszor vesztesége is fűtésünkhöz adódik –, hanem ehhez hozzáadódik a kintről elvont hőenergia is. Egy egyszerű elektromos fűtés hatékonysága nagyjából 1, ami azt jelenti, hogy egységnyi elektromos áramból egységnyi hőenergiát képes előállítani (COP=1). Egy átlagos hőszivatyús klíma ezzel szemben 3-4 szeres hatékonysággal is rendelkezhet (COP=3-4).

Az inverteres hűtő-fűtő klímák – nagyobb hatásfokuk révén – egyrészt gazdaságosabban nyerik ki a meglévő energiát a környezetből, másrészt alacsonyabb környezeti hőfok mellett is képesek a fűtés ellátására. A nem inverteres klímák nagyjából 0, -5 fokos hőmérsékletig képesek fűtő üzemmódban működni, ezzel szemben az inverteres klímák – megfelelő téliesítő kiegészítő szett alkalmazásával – akár -15 fokig is képesek ugyanerre.


E hőmérsékletek alatt – a hatásfok jelentős csökkenése miatt – már értelmetlenné válik a hőszivattyús elven működő fűtés, ezért leginkább átmeneti időszakra javasolt az ilyen klímák alkalmazása fűtésre. A hagyományos klímáknál ez az átmeneti időszak 0, +5 külső hőfok közé tehető, az invertereseknél pedig -5, -10 fok közé.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Klímaváltozás

Az üvegházhatású gázok csapdába ejtik a nap sugarait, de mivel a mennyiségük az emberi tevékenység hatására növekszik, ezért a légkör átlag-hőmérséklete is emelkedik. Ez a globális felmelegedés,...


Nyár eleji klímakarbantartás

Az első kánikulai napokon tízezrével indítják be egyszerre a klímákat, ésbizony rengeteg hívást kapnak a klímaszereléssel foglalkozó cégek. Az apróbb hibáktól kezdve – amikor csak eldugult egy...