Pókok otthonunkban

2018-01-21 09:10:53 | Módosítva: 2018-01-21 09:17:50

A pókcsípés mérge nem védekező „fegyver”, hanem a táplálékszerzést szolgálja. A pók nem megeszi áldozatát, hanem szájszervével felszippantja. A méreg, amit kifecskendez, nemcsak megöli a táplálék rovart, hanem egy emésztőnedv is, ami a kitinpáncél alatt feloldja, felszívhatóvá teszi a belső szerveket. A pókcsípés ismertető jele a viszkető piros duzzanat, melynek közepén két pici, párhuzamos rágó nyom van.


Inkább tartsuk távol a pókokat

A pókokat távol tartani lakásunktól célszerűbb, mint a beköltözötteket utána kitessékelni, bár az sem lehetetlen. Ennek legegyszerűbb módja, ha ősszel még nem húzzuk fel, nem távolítjuk el a szúnyoghálókat az ablakokról és az ajtókról, mert ilyenkor igyekeznek befelé, a fűtött, melegebb lakásba. A sűrű szövésű szúnyoghálók hatékonyan képesek megállítani a pókokat is.De nemcsak a nyílászárókon tudnak „beköltözni” otthonunkba, hanem a lakásba bejövő közüzemi csövek, vezetékek mellett is. Ne hagyjunk ilyen „bejáratokat”, tömítsük el a lyukakat, a csövek és vezetékek mellett a fal legyen visszavakolva, PUR habbal kitöltve, javítva.

Minden takarításnál gondosan porszívózzuk körbe a radiátor- és egyéb csöveket, az összes sarkot, hogy ne legyen ideje és lehetősége a pókoknak gondtalanul berendezkedni. Amilyen sűrűn csak lehet, porszívózzunk ki a bútorok mögött és alatt is. Ha rendszeresen leszedjük a pókhálót, előbb utóbb elköltözik a pók, hiszen nem tud nyugodtan szaporodni sem. A konyhában és a kamrában ne hagyjuk lefedetlenül az élelmiszereket, mert előbb utóbb megjelennek a rovarok, és az éhes pók is, a rovarokat keresve. A szemeteskukát naponta ürítsük ki.

Családi házban az udvari szemeteskukát ne tegyük a ház mellé, mert otthonunk közelébe csalogatjuk a pókokat, akik a szemét körül a rovarokat keresik. Igyekezzünk rendet és tisztaságot tartani a ház minden zugában, pincében, garázsban, padláson. Egyrészt könnyebben megtaláljuk a pókot, és a hálóját el tudjuk távolítani, másrészt nem fog táplálékot találni, és odébb áll.

Ha a pókok beköltöztek lakásunkba, általában a félhomályos, nyirkos, ritkán takarított zugokat kedvelik, pl. a hűtő vagy szekrények alját. A hálószövéshez az ilyen helyeken kialakuló enyhe légáramlásra is szükségük van. Ez a légáramlat viszi be a port is a pók hálójához, ahol megakad, és egyre csak gyűlik, ezért kelt végül elég koszos benyomást.


Sok pók a növekedési fázisban maga után hagyja levedlett bőrét, ami szintén jól meg tud tapadni a bútorok alján vagy akár a mennyezeten is, ezt láthatjuk egy-egy koszos gócpontként a lakás ritkán takarított részein. Hasonló látványt nyújtanak az áttelelő peték is.

A pókok csak ritkán hagyják el nyugalmas helyüket, rendszerint akkor látjuk őket, ha pl. takarítás miatt elmozdítjuk a hűtőt vagy a bútort. Mivel a pók szinte ártalmatlan az emberre, ne öljük meg, igyekezzünk elfogni pl. egy pohárba, majd engedjük szabadon. Sokszor a nehezen elérhető magas helyeken pillantjuk meg a pókot, ilyenkor jöhet jól az ún. pókfogó, amivel épségben a szabadba tudjuk vinni, és fél méter távolságban tudhatjuk kezünktől is a pókot. Felporszívózása nem jelent feltétlenül megoldást, csak ha azonnal kiürítjük a porszívót, mert általában nem pusztul el a pók a portárolóba érkezve, és egyszerűen kimászik előbb utóbb a porszívóból. A ragasztós pókcsapdát is érdemes kipróbálni.

Lehet kapni pókirtó spray-t is. Akármelyik rovarölő szer nem megfelelő, csak olyat használjunk, aminek a leírásában benne van, hogy pók ellen is hatásos. Kisgyerekes családokban fokozottan ügyeljünk a mérgekkel lefújt helyekre! Ha a rovarölő szer megölte a pókot, a tetemet távolítsuk el, alaposan takarítsuk fel a helyét, főleg a nyirkos, nedves felületeken (fürdőszoba, konyha).


Mérgek nélkül is távol tarthatjuk a pókokat bizonyos illatokkal anélkül, hogy meg kellene ölnünk. Szórófejes flakonba tegyünk 2,5-3 dl vizet és 15-20 csepp illóolajat: borsmenta, citronella, teafa, levendula, fahéj. A keverékkel fújjuk be az ablakkeretet, ajtókat, párkányokat, sarkokat, a hűtő alját, bútorok alját, szellőzőket stb., minden olyan helyet, ahol a pókok előfordulhatnak. Hatásos az ecet/víz keverék is kipermetezve. Ha a permetezés nem elegendő, az illóolajjal átitatott vattapamaccsal át is törölhetjük ugyanezeket a helyeket. Népi megfigyelés, hogy a szeletekre vágott gesztenye, vagy az elől hagyott szegfűszeg, rozmaring és a kakukkfű is távol tartja a pókokat.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pókselyem-fonal génmódosított selyemhernyókból

Amerikai kutatók létrehoztak egy génmódosított selyemhernyót, mely sokkal erősebb fonalat képes szőni. Orvosi, gyógyászati területen lehetne jól használni az erős selyemszálat.


Fellépők

Szükséges egy megfelelő méretű létra, ám bizonyos szintek eléréséhez elég a 2-3 fokos fellépő is. Ezek végső soron hasonlóak alétrákhoz, csak néhány fokosak, csekélyebb a helyigényük, és legfeljebb...