Pókok otthonunkban

2018-01-21 09:10:53 | Módosítva: 2018-01-21 09:17:50

A pókcsípés mérge nem védekező „fegyver”, hanem a táplálékszerzést szolgálja. A pók nem megeszi áldozatát, hanem szájszervével felszippantja. A méreg, amit kifecskendez, nemcsak megöli a táplálék rovart, hanem egy emésztőnedv is, ami a kitinpáncél alatt feloldja, felszívhatóvá teszi a belső szerveket. A pókcsípés ismertető jele a viszkető piros duzzanat, melynek közepén két pici, párhuzamos rágó nyom van.


Inkább tartsuk távol a pókokat

A pókokat távol tartani lakásunktól célszerűbb, mint a beköltözötteket utána kitessékelni, bár az sem lehetetlen. Ennek legegyszerűbb módja, ha ősszel még nem húzzuk fel, nem távolítjuk el a szúnyoghálókat az ablakokról és az ajtókról, mert ilyenkor igyekeznek befelé, a fűtött, melegebb lakásba. A sűrű szövésű szúnyoghálók hatékonyan képesek megállítani a pókokat is.



De nemcsak a nyílászárókon tudnak „beköltözni” otthonunkba, hanem a lakásba bejövő közüzemi csövek, vezetékek mellett is. Ne hagyjunk ilyen „bejáratokat”, tömítsük el a lyukakat, a csövek és vezetékek mellett a fal legyen visszavakolva, PUR habbal kitöltve, javítva.

Minden takarításnál gondosan porszívózzuk körbe a radiátor- és egyéb csöveket, az összes sarkot, hogy ne legyen ideje és lehetősége a pókoknak gondtalanul berendezkedni. Amilyen sűrűn csak lehet, porszívózzunk ki a bútorok mögött és alatt is. Ha rendszeresen leszedjük a pókhálót, előbb utóbb elköltözik a pók, hiszen nem tud nyugodtan szaporodni sem. A konyhában és a kamrában ne hagyjuk lefedetlenül az élelmiszereket, mert előbb utóbb megjelennek a rovarok, és az éhes pók is, a rovarokat keresve. A szemeteskukát naponta ürítsük ki.





Családi házban az udvari szemeteskukát ne tegyük a ház mellé, mert otthonunk közelébe csalogatjuk a pókokat, akik a szemét körül a rovarokat keresik. Igyekezzünk rendet és tisztaságot tartani a ház minden zugában, pincében, garázsban, padláson. Egyrészt könnyebben megtaláljuk a pókot, és a hálóját el tudjuk távolítani, másrészt nem fog táplálékot találni, és odébb áll.

Ha a pókok beköltöztek lakásunkba, általában a félhomályos, nyirkos, ritkán takarított zugokat kedvelik, pl. a hűtő vagy szekrények alját. A hálószövéshez az ilyen helyeken kialakuló enyhe légáramlásra is szükségük van. Ez a légáramlat viszi be a port is a pók hálójához, ahol megakad, és egyre csak gyűlik, ezért kelt végül elég koszos benyomást.


Sok pók a növekedési fázisban maga után hagyja levedlett bőrét, ami szintén jól meg tud tapadni a bútorok alján vagy akár a mennyezeten is, ezt láthatjuk egy-egy koszos gócpontként a lakás ritkán takarított részein. Hasonló látványt nyújtanak az áttelelő peték is.

A pókok csak ritkán hagyják el nyugalmas helyüket, rendszerint akkor látjuk őket, ha pl. takarítás miatt elmozdítjuk a hűtőt vagy a bútort. Mivel a pók szinte ártalmatlan az emberre, ne öljük meg, igyekezzünk elfogni pl. egy pohárba, majd engedjük szabadon. Sokszor a nehezen elérhető magas helyeken pillantjuk meg a pókot, ilyenkor jöhet jól az ún. pókfogó, amivel épségben a szabadba tudjuk vinni, és fél méter távolságban tudhatjuk kezünktől is a pókot. Felporszívózása nem jelent feltétlenül megoldást, csak ha azonnal kiürítjük a porszívót, mert általában nem pusztul el a pók a portárolóba érkezve, és egyszerűen kimászik előbb utóbb a porszívóból. A ragasztós pókcsapdát is érdemes kipróbálni.





Lehet kapni pókirtó spray-t is. Akármelyik rovarölő szer nem megfelelő, csak olyat használjunk, aminek a leírásában benne van, hogy pók ellen is hatásos. Kisgyerekes családokban fokozottan ügyeljünk a mérgekkel lefújt helyekre! Ha a rovarölő szer megölte a pókot, a tetemet távolítsuk el, alaposan takarítsuk fel a helyét, főleg a nyirkos, nedves felületeken (fürdőszoba, konyha).


Mérgek nélkül is távol tarthatjuk a pókokat bizonyos illatokkal anélkül, hogy meg kellene ölnünk. Szórófejes flakonba tegyünk 2,5-3 dl vizet és 15-20 csepp illóolajat: borsmenta, citronella, teafa, levendula, fahéj. A keverékkel fújjuk be az ablakkeretet, ajtókat, párkányokat, sarkokat, a hűtő alját, bútorok alját, szellőzőket stb., minden olyan helyet, ahol a pókok előfordulhatnak. Hatásos az ecet/víz keverék is kipermetezve. Ha a permetezés nem elegendő, az illóolajjal átitatott vattapamaccsal át is törölhetjük ugyanezeket a helyeket. Népi megfigyelés, hogy a szeletekre vágott gesztenye, vagy az elől hagyott szegfűszeg, rozmaring és a kakukkfű is távol tartja a pókokat.



További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Híd két hegycsúcs között

A világon elsőként létesült függőhíd két hegycsúcs között a svájci Alpokban: a háromezer méteres magasságban lévő függőhíddal két alpesi hegycsúcsot kötöttek össze Svájcban.


Pókselyem-fonal génmódosított selyemhernyókból

Amerikai kutatók létrehoztak egy génmódosított selyemhernyót, mely sokkal erősebb fonalat képes szőni. Orvosi, gyógyászati területen lehetne jól használni az erős selyemszálat.