Túlnyomásos gyűjtőkémény

2018-01-21 09:26:11 | Módosítva: 2018-01-21 09:30:37

Aki gyűjtőkéményt használ, tisztában van vele milyen nehéz helyzetbe kerül, ha gázkészüléket kell valamilyen okból cserélnie. Miközben a gyűjtőkémények, és a rájuk csatlakoztatott, gázkészülékek műszaki állapotai – az egyébként elvárható felújítások hiányában – folyamatosan romlottak, addig a gyűjtőkéményekkel és gázkészülékekkel foglalkozó szabványelőírások az utóbbi években egyre szigorodtak.

Mivel a gyűjtőkéményen keresztül a rájuk csatlakozó lakások összeköttetésben vannak egymással, ezért ha egy lakásban gázkészüléket cserélnek, az kihatással van az összes lakásra. Így a teljes kéményrekonstrukció mellett az összes a kéményre csatlakoztatott készüléket is le kell cserélni korszerű, zárt égésterű berendezésre! Hasonlóan kell eljárni az állagromlott gyűjtőkémények felújítása esetében is, a rekonstrukciónak együtt kell járnia a gázkészülékek cseréjével.

A telepített készülékeknek a 2016. júliusában hatályba lépett, a zárt égésterű, energia hatékony gázkészülékek kizárólagos telepíthetőségére vonatkozó – ún. ERP – uniós direktíváknak kell megfelelni, amelyet kondenzációs készülékekkel lehet teljesíteni. Kivétel a szabály alól a turbós vízmelegítő készülék, amely továbbra is telepíthető.

Napjainkra már megszülettek a végleges, optimális komplex felújítási módszerek a gyűjtőkéményekre, amelyek a kémény és gázberendezésekre vonatkozó legújabb előírásoknak egyaránt megfelelnek. A megoldások kiválasztásánál, tervezésnél célszerű figyelembe venni a közeljövőben bevezetésre kerülő újabb szigorítást is – a gázkonvektorok használatának kivezetését.


A felszerelt készülékek zárt égéstere miatt nem fordulhat elő az égéstermék visszaáramlása a lakóterekbe. Így ki lehet küszöbölni a hagyományos gyűjtőkémények legnagyobb veszélyforrását: az egymással – a kéményen és a nyílt égésterű készülékeken keresztül – kölcsönhatásba levő belső légtereket.

A lehetséges felújítási módok

Koncentrikus, cső a csőben rendszerű gyűjtőkémény a leginkább javasolt megoldás. A gyűjtőkémény a szükséges mértékű gépi tisztítás, felmarás után FuranFlex bélelést kap. A létrejött sima, tiszta felület biztosítja, hogy az égési levegő akadálytalanul, pormentesen kerüljön az egyes készülékek égésterébe. Az égéstermék a kémény tengelyvonalába helyezett megfelelő átmérőjű nyomásálló acélcsövön keresztül távozik a külső térbe. Lakásonként egy-egy koncentrikus bekötőidom áll rendelkezésre az új kondenzációs készülék csatlakoztatására. Ez a megoldás minden olyan esetben ajánlott, amikor a felújítandó gyűjtőkémény elegendő belső átmérővel rendelkezik, vagy feltágítható a koncentrikus rendszer befogadásához szükséges méretre.

A másik megoldás a szétválasztott rendszerű gyűjtőkémény. A gyűjtőkémény a szükséges mértékű gépi tisztítás, marás után FuranFlex bélelést kap. Az elkészült bélelés csak az égéstermék elvezetését szolgálja. Az égési levegőt az épület falának a legközelebbi lehetséges ponton történő átfúrásával, a külső légtérből vezetik a gázkészülékhez.

Ez a megoldás a szűk, nem tágítható gyűjtőkémények esetében ajánlott, amikor nem áll megfelelő keresztmetszet rendelkezésre a koncentrikus elvezetéshez. Hátránya a lakáson belül viszonylag hosszan vezetett égési levegő csövek látványa.

Túlnyomásos gyűjtőkéményre történő átalakítás esetén a gázkészülék cserék miatt egyszer és mindenkorra megszűnik a szénmonoxid visszaáramlás veszélye, csökken a gázfogyasztás, nincs központi ventilátor, ezért nem keletkezik üzemeltetési- és karbantartási költség sem.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kéménygondok helyett

Itt az esős évszak, hamarosan indul a fűtési szezon! És a kéménygondok: salétromos falak, átázott és kátrányszagú kémények… – ez az, amit minden háztulajdonos szeretne elkerülni. Az utóbbi évek...


Régi, jó kémény

Egy régi kémény olyan technológiával épült, ami kizárja, hogy eredeti állapotában mai, korszerű gázfűtő berendezéshez használni lehessen. Az viszont egyáltalán nem kizárt, hogy egy fatüzelésű...