Túlnyomásos gyűjtőkémény

2018-01-21 09:26:11 | Módosítva: 2018-01-21 09:30:37

Aki gyűjtőkéményt használ, tisztában van vele milyen nehéz helyzetbe kerül, ha gázkészüléket kell valamilyen okból cserélnie. Miközben a gyűjtőkémények, és a rájuk csatlakoztatott, gázkészülékek műszaki állapotai – az egyébként elvárható felújítások hiányában – folyamatosan romlottak, addig a gyűjtőkéményekkel és gázkészülékekkel foglalkozó szabványelőírások az utóbbi években egyre szigorodtak.

Mivel a gyűjtőkéményen keresztül a rájuk csatlakozó lakások összeköttetésben vannak egymással, ezért ha egy lakásban gázkészüléket cserélnek, az kihatással van az összes lakásra. Így a teljes kéményrekonstrukció mellett az összes a kéményre csatlakoztatott készüléket is le kell cserélni korszerű, zárt égésterű berendezésre! Hasonlóan kell eljárni az állagromlott gyűjtőkémények felújítása esetében is, a rekonstrukciónak együtt kell járnia a gázkészülékek cseréjével.

A telepített készülékeknek a 2016. júliusában hatályba lépett, a zárt égésterű, energia hatékony gázkészülékek kizárólagos telepíthetőségére vonatkozó – ún. ERP – uniós direktíváknak kell megfelelni, amelyet kondenzációs készülékekkel lehet teljesíteni. Kivétel a szabály alól a turbós vízmelegítő készülék, amely továbbra is telepíthető.

Napjainkra már megszülettek a végleges, optimális komplex felújítási módszerek a gyűjtőkéményekre, amelyek a kémény és gázberendezésekre vonatkozó legújabb előírásoknak egyaránt megfelelnek. A megoldások kiválasztásánál, tervezésnél célszerű figyelembe venni a közeljövőben bevezetésre kerülő újabb szigorítást is – a gázkonvektorok használatának kivezetését.


A felszerelt készülékek zárt égéstere miatt nem fordulhat elő az égéstermék visszaáramlása a lakóterekbe. Így ki lehet küszöbölni a hagyományos gyűjtőkémények legnagyobb veszélyforrását: az egymással – a kéményen és a nyílt égésterű készülékeken keresztül – kölcsönhatásba levő belső légtereket.

A lehetséges felújítási módok

Koncentrikus, cső a csőben rendszerű gyűjtőkémény a leginkább javasolt megoldás. A gyűjtőkémény a szükséges mértékű gépi tisztítás, felmarás után FuranFlex bélelést kap. A létrejött sima, tiszta felület biztosítja, hogy az égési levegő akadálytalanul, pormentesen kerüljön az egyes készülékek égésterébe. Az égéstermék a kémény tengelyvonalába helyezett megfelelő átmérőjű nyomásálló acélcsövön keresztül távozik a külső térbe. Lakásonként egy-egy koncentrikus bekötőidom áll rendelkezésre az új kondenzációs készülék csatlakoztatására. Ez a megoldás minden olyan esetben ajánlott, amikor a felújítandó gyűjtőkémény elegendő belső átmérővel rendelkezik, vagy feltágítható a koncentrikus rendszer befogadásához szükséges méretre.

A másik megoldás a szétválasztott rendszerű gyűjtőkémény. A gyűjtőkémény a szükséges mértékű gépi tisztítás, marás után FuranFlex bélelést kap. Az elkészült bélelés csak az égéstermék elvezetését szolgálja. Az égési levegőt az épület falának a legközelebbi lehetséges ponton történő átfúrásával, a külső légtérből vezetik a gázkészülékhez.

Ez a megoldás a szűk, nem tágítható gyűjtőkémények esetében ajánlott, amikor nem áll megfelelő keresztmetszet rendelkezésre a koncentrikus elvezetéshez. Hátránya a lakáson belül viszonylag hosszan vezetett égési levegő csövek látványa.

Túlnyomásos gyűjtőkéményre történő átalakítás esetén a gázkészülék cserék miatt egyszer és mindenkorra megszűnik a szénmonoxid visszaáramlás veszélye, csökken a gázfogyasztás, nincs központi ventilátor, ezért nem keletkezik üzemeltetési- és karbantartási költség sem.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Magyar Kéménygyártó Kft. legújabb fejlesztései

A fűtéstechnika rohamos fejlődése és a műszaki előírások egyre szigorúbb energetikai követelményei hatással vannak a kéményrendszerekre is. Társaságunk két új kéményrendszert fejlesztett ki ez...


Bakonytherm kéményrendszerek

A kéményépítés napjainkban már nem egy elhanyagolható épület szerkezet elkészítését jelenti, hanem a családra hosszútávon ható pénzügyi kérdés is. Az energiatakarékos fűtőberendezések optimális...