Zehnder, egyhelyiséges hővisszanyerő szellőztetők

2018-01-11 09:35:26 | Módosítva: 2018-01-11 10:01:19

A Zehnder rengeteg megkeresést kap ablakcserén átesett épületek, lakások tulajdonosaitól, akik levegőtlen hálószobákra, rossz szagú lakásokra panaszkodnak. Rosszabb esetben a penészedés is megjelenik a falsarokban, bútorok mögött. A probléma oka a kellő szellőzés hiánya. Ha a lakás nem szellőzik kellően, a lakásban keletkező pára (és minden más szennyezőanyag) a szobákban reked, ott feldúsul. Ablaknyitással a helyzet csak rövid ideig javul, ráadásul az ablakon értékes hőenergiát engedünk a szabadba. A problémára a hővisszanyerős szellőzés nyújt kielégítő megoldást.


A Zehnder megoldása

Ahelyett, hogy a drága pénzen megvásárolt ablakon át kiengednénk a drága pénzen megvásárolt hőenergiát, a friss levegőt bejuttathatjuk hővisszanyerő géppel. A hővisszanyerő gép hőcserélője a kintről érkező hideg friss levegőt a bentről elszívott meleg levegővel fűti fel. Ez nagyon jelentős megtakarítás!

A Zehnder rengeteg megoldással szolgál házak, lakások szellőztetésére. Ebben a cikkben a felújításokhoz javasolt, egy-két helyiség szellőzésére alkalmas decentralizált (nem központi, egy helyiségre alkalmas) szellőztetőket mutatjuk be, amihez elég egyetlen gép. A Zehnder kínálatában két géptípus szerepel, ezeknek a műszaki tartalma jelentősen eltér a piacon kapható, látszólag sokkal olcsóbb termékektől. A ComfoSpot 50 egy helyiség szellőztetésére, a ComfoAir 70 pedig két helyiség szellőztetésére való.A Zehnder gépek két ventilátort tartalmaznak, működési elvük megegyezik a nagy hővisszanyerő gépek működési elvével. Az egyventilátoros gépek 70 másodpercenként váltakozó üzemben működnek, emiatt ezeket a gépeket párosával kell telepíteni. További lényeges különbségek, hogy a Zehnder gépek ellenáramú lemezes entalpia hőcserélőt kapnak a kerámiabetétes hőcserélő helyett. Az ellenáramú hőcserélőkben az elhasznált levegő mindig elkülönülve áramlik a szabadba. A kerámiabetétes hőcserélőben a friss levegő ugyanazon az úton áramlik be a lakásba, mint amin 70 másodperccel korábban az elhasznált levegő kiáramlott.

A Zehnder gépek radiál ventilátorokkal működnek axiál ventilátorok helyett. A radiál lapátozású ventilátorok alkalmasak nagyobb ellenállás leküzdésére is, az axiál ventilátorok erre nem képesek. A radiál ventilátoros Zehnder gépek nem érzékenyek a külső szélhatásra, illetve sokkal finomabb, nagyobb hatásfokú szűrőkkel is üzemeltethetők (akár F7 finomságú pollenszűrővel is).


Kiemelten fontos kérdés a zajszint, hiszen ezek a készülékek jellemzően hálószobában kerülnek felszerelésre. Az egyventilátoros gépek 70 másodpercenkénti váltakozása zavaró lehet, illetve a külső szélhatás is képes befolyásolni az axiál ventilátorok forgását. A Zehnder gépek folyamatos üzeműek, két darab erős radiál ventilátorral ellátottak. A zajszint a légszállítástól erősen függő érték, a gyártóknak egységes szabvány szerint (EN 13141-7) egy referencia értéken kell megadni. Figyeljünk rá, ha hihetetlenül alacsony zajszint értéket látunk, az valószínűleg a legkisebb szellőzési fokozatra vonatkozik. Két alvó felnőtt friss levegő igénye 40 m3/h. Olyan gépet válasszunk, amely ezt a légmennyiséget képes biztosítani, alacsony villamos fogyasztás és alacsony zajszint mellett. A Zehnder ComfoSpot 50 kétventilátoros gépei ilyenek.

Az egyventilátoros gépeknél önállóan csak fele akkora légmennyiséggel számolhatunk, hiszen egy adott időtartam egyik felében elszívás üzemmódban vannak, csak az időtartam másik felében juttatnak friss levegőt a szobába. Ez a fő oka annak, hogy az egyventilátoros-kerámiabetétes gépeket párosával kell telepíteni. Ha tehát ilyen típusú gépeket hasonlítunk össze a Zehnder gépeivel, akkor minden értéket dupláznia kell. A kétventilátoros Zehnder hővisszanyerőkből elegendő egy darabot telepítenie, míg a kerámiabetétes egyventilátoros gépekből kettő darabra van szüksége, két faláttöréssel, és két villamos szereléssel.


ComfoSpot 50 műszaki adataiBeszerelés:
akár 60 cm vastag falba, egyetlen faláttöréssel és villamos szereléssel teljes értékű megoldást kap.

Automatika: kézi szabályozással, fali kezelővel vagy beépített CO2, VOC páratartalom érzékelőkkel.

Szűrő: G4 típusú Z-kialakítású szűrőkkel, F7 pollenszűrő külön rendelhető. A szűrőcserére az automatika figyelmeztet.

Megjelenés a szobában: diszkrét, a faltól csupán 50 mm-t kiálló lefesthető műanyag elemmel (ComfoSpot 50), mérete 380x376 mm.

Megjelenés a külső falon: többféle, válaszható anyagú külső ráccsal, kondenzációból adódó folyások nélkül (a Zehnder gépek entalpia hőcserélősek).

Fagyvédelem: a Zehnder gépek erős fagyban is működőképesek, a ventilátorok fordulatszám változtatásával a hőcserélőt automatikusan fagymentesen tartja.

Hőhídmentesség: a Zehnder gépek expandált polipropilén hőszigetelő és párazáró anyagból készülnek (EPP), így hőhídmentes fali átvezetést tesznek lehetővé.

További helyiség szellőztetése: a Zehnder ComfoAir 70 típusú szellőztetőbe egy további helyiség is légcsatornázható, így egy géppel szellőztethet pl. fürdőszobát és hálószobát, akár egyik vagy másik (vagy egy harmadik) helyiségbe telepítve.


Az Energetika 2020 Kft. február hónapban akciós árakkal várja az érdeklődőket!

Iroda és bemutatóterem:
1132 Budapest, Csanády utca 21.
www.lakásszellőztetők.hu/webaruhaz/dencentralizalt-hovisszanyero

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Jusson elég levegőhöz otthona!

Az elmúlt évtizedekben egyre elterjedtebb régi építésű ingatlanok esetében is, hogy lecserélik anyílászárókat, ésmaximálisan leszigetelik a falakat annak érdekében, hogy energetikailag...


Gépi szellőztetőrendszerek

A szünidő és a nyaralási szezon lezárultával időnk 70-90 százalékát ismét zárt, rosszul szellőző terekben töltjük. A Wavin kutatása szerint a magyarok 80 százaléka a koronavírus megjelenése óta...