Ragasztott órák a falon

2018-01-16 08:51:18 | Módosítva: 2018-01-16 08:55:42

Hazai és külföldi webshopokban, itthoni szaküzletekben nagy választékban kaphatók falra ragasztható óriásórák. Óraszerkezetük a mutatókkal egy önálló elem, és rendszerint önálló elemek a számok, vagy a számokat helyettesítő motívumok. Felszerelésük bárki számára megoldható feladatot jelent, de azért lehet hibázni is.


Az óraszerkezet rögzítésével kezdjünk

Ehhez képszeget, betonszeget, vagy dübelbe hajtott csavart használjunk. A szerkezetnek nincs nagy súlya, de azért a fal anyagának megfelelő rögzítőelemet használjunk. A számlapok hordozóanyag polisztirol hab, melynek egyik oldalára öntapadó ragasztót tesznek, a másik oldalára pedig valamilyen öntapadós bevonat – króm, fekete stb. – kerül. A bevonatot és a hordozóanyagot a csomagban rendszerint külön-külön kapjuk meg, de az összeragasztásuk nem jelenthet problémát.

Ha az elemeket előkészítettük, egy sima padlófelületen rakjuk ki az órát. A tényleges méretét most fogjuk meghatározni, ezt befolyásolja a mutatók mérete, a számok, motívumok mérete, és persze a falon rendelkezésre álló hely is. A teljes átmérő akár 1 m-es is lehet. Amikor a végleges méretet eldöntöttük, akkor az óraszerkezet tengelyétől a számok talpáig mérjük meg a távolságot, és ez alapján kell feljelölnünk a számokat a falra.

A számok kiosztásához kapunk egy karton órasablont. A falra rakott óraszerkezet tengelyvonalától függőónnal jelöljük ki a 6-os szám helyét (legalul), ez lesz a fix pontunk. Ettől kiindulva a sablonnal jelöljük a falra vékony ceruzavonallal a többi szám helyét, és egy egyenes léccel utólag még ellenőrizzük, hogy a szemben lévő számok valóban szemben vannak-e. Ha a számok vagy motívumok mérete erősen eltérő, akkor ne feltétlenül a talprész középvonalára mérjünk, hanem a szám „optikai középét” igyekezzünk megtalálni, és azt helyezni a képzeletbeli körvonalra. Amikor a számok helyét véglegesen feljelöltük, akkor már könnyű az öntapadós elemeket felragasztani. Arra végig ügyeljünk, hogy a számok az „óra tengelyére nézzenek”, vagy a tervező által elképzelt pozícióban álljanak.

Egy ilyen órát lehetőleg festés után célszerű felragasztani, de előbb-utóbb újabb festés szükséges, és a bonyolult számformákat szinte lehetetlen körbefesteni. Festés előtt kénytelenek vagyunk levenni a falról – sajnos az öntapadós részt ezzel feláldozzuk -, és a fal kifestése után a fenti műveletet újra el kell végezni. A számlapok visszaragasztásához most már valamilyen általános ragasztót (nem pillanatragasztót!) kell használnunk. Szerencsére olyan könnyűek, hogy elég egy-egy pöttyöt nyomni a számlap alkalmas felületére, és pár másodpercig a falra nyomva tartani.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szokatlan faliórák

A faliórák nemcsak az idő múlását mérő szerkezetek, hanem egyben lakberendezési tárgyak is. Aki egyedi elképzeléseit szeretné megvillantani, az akár saját kezűleg is készíthet otthonába saját...


Régi faliórák ápolása

A múltat idézik, de ma is gyönyörűek a különféle inga szerkezetes, öreg órák. Különösen hangulatosak azok, amelyek az idő múlását fél óránként zengő hangon jelzik. Némelyik dallamosan, mások...