Ragasztott órák a falon

2018-01-16 08:51:18 | Módosítva: 2018-01-16 08:55:42

Hazai és külföldi webshopokban, itthoni szaküzletekben nagy választékban kaphatók falra ragasztható óriásórák. Óraszerkezetük a mutatókkal egy önálló elem, és rendszerint önálló elemek a számok, vagy a számokat helyettesítő motívumok. Felszerelésük bárki számára megoldható feladatot jelent, de azért lehet hibázni is.


Az óraszerkezet rögzítésével kezdjünk

Ehhez képszeget, betonszeget, vagy dübelbe hajtott csavart használjunk. A szerkezetnek nincs nagy súlya, de azért a fal anyagának megfelelő rögzítőelemet használjunk. A számlapok hordozóanyag polisztirol hab, melynek egyik oldalára öntapadó ragasztót tesznek, a másik oldalára pedig valamilyen öntapadós bevonat – króm, fekete stb. – kerül. A bevonatot és a hordozóanyagot a csomagban rendszerint külön-külön kapjuk meg, de az összeragasztásuk nem jelenthet problémát.

Ha az elemeket előkészítettük, egy sima padlófelületen rakjuk ki az órát. A tényleges méretét most fogjuk meghatározni, ezt befolyásolja a mutatók mérete, a számok, motívumok mérete, és persze a falon rendelkezésre álló hely is. A teljes átmérő akár 1 m-es is lehet. Amikor a végleges méretet eldöntöttük, akkor az óraszerkezet tengelyétől a számok talpáig mérjük meg a távolságot, és ez alapján kell feljelölnünk a számokat a falra.

A számok kiosztásához kapunk egy karton órasablont. A falra rakott óraszerkezet tengelyvonalától függőónnal jelöljük ki a 6-os szám helyét (legalul), ez lesz a fix pontunk. Ettől kiindulva a sablonnal jelöljük a falra vékony ceruzavonallal a többi szám helyét, és egy egyenes léccel utólag még ellenőrizzük, hogy a szemben lévő számok valóban szemben vannak-e. Ha a számok vagy motívumok mérete erősen eltérő, akkor ne feltétlenül a talprész középvonalára mérjünk, hanem a szám „optikai középét” igyekezzünk megtalálni, és azt helyezni a képzeletbeli körvonalra. Amikor a számok helyét véglegesen feljelöltük, akkor már könnyű az öntapadós elemeket felragasztani. Arra végig ügyeljünk, hogy a számok az „óra tengelyére nézzenek”, vagy a tervező által elképzelt pozícióban álljanak.

Egy ilyen órát lehetőleg festés után célszerű felragasztani, de előbb-utóbb újabb festés szükséges, és a bonyolult számformákat szinte lehetetlen körbefesteni. Festés előtt kénytelenek vagyunk levenni a falról – sajnos az öntapadós részt ezzel feláldozzuk -, és a fal kifestése után a fenti műveletet újra el kell végezni. A számlapok visszaragasztásához most már valamilyen általános ragasztót (nem pillanatragasztót!) kell használnunk. Szerencsére olyan könnyűek, hogy elég egy-egy pöttyöt nyomni a számlap alkalmas felületére, és pár másodpercig a falra nyomva tartani.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egyedi faliórák

Faliórát nem nehéz készíteni, minden eleme rendelkezésünkre tud állni, csak ragasztani, festeni és időnként egymáshoz csavarozni kell az alkotó elemeket. Néhány ötletet nem árt megnézni saját...


Régi faliórák ápolása

A múltat idézik, de ma is gyönyörűek a különféle inga szerkezetes, öreg órák. Különösen hangulatosak azok, amelyek az idő múlását fél óránként zengő hangon jelzik. Némelyik dallamosan, mások...