Ezt kérdezik gyakran a felhasználók

Hővisszanyerő szellőztetés központi géppel

2018-01-11 10:02:33 | Módosítva: 2018-01-11 10:09:41

Nem csak a passzív házas építkezéseknél, hanem szinte minden új építésnél, sőt még a komolyabb felújításoknál, korszerűsítéseknél is gyakran szóba jön a hővisszanyerős szellőzőrendszer beépítésének lehetősége. Az építkezők természetesen tájékozódni igyekszenek, és információkat kérnek a szakcégektől a költségekről, a használatról, és a beruházás indokoltságáról. Ilyeneket kérdeznek.

 

Mennyibe kerül (anyag árak)?

A legolcsóbb gépek 300 000 Ft körül indulnak, a legolcsóbb légcsatorna rendszer durván ugyanennyi egy közepes méretű családi házba. A szakcégek ezt a „szintet” nem javasolják. Remek minőség építhető 1,5 millió Ft körüli befektetéssel (anyag, áfával). Sokan találnak ennél olcsóbbat, de mindig kiderült, hogy az olcsóbb rosszabb, mégpedig felvállalhatatlanul rosszabb. Gond nélkül elkölthető 2,5 millió Ft is ilyen rendszerre, de ennek már nem nagyon van értelme.


Lehet-e ablakot nyitni?

Igen lehet. Ha az épületben mindig friss a levegő, akkor erről a tevékenységről lassan le fog szokni a lakástulajdonos. Nincs értelme az ablakot nyitni, hacsak nem az ablak tisztítását kell éppen elvégezni. A magas minőségű gépek automatikus ún. megkerülő ággal ellátottak (bypass ág), ez a funkció biztosítja a hűvös levegővel való szellőztetést a nyári időszakban.


Lehet-e konyhai szagelszívót csatlakoztatni?

A gépbe nem kerülhet zsíros, olajos levegő. Amennyiben a konyhai elszívó-ernyő garantálja azt, hogy a légcsatornába már tiszta levegő kerül, akkor megoldható a konyhai elszívás a központi szellőztetővel. Erre van gyári megoldás zsalukkal, automatikával. A probléma inkább az, hogy a hétköznapi konyhatechnika nem tudja a zsírmentes levegőt garantálni. A legtöbb esetben zárt rendszerű (aktívszenes) elszívót javasolnak a szakemberek. A konyhában mindenképp ki van építve elszívási pont, a kritikus időszakokban a szellőztetőt magas fokozatba lehet kapcsolni. Ez elegendő.

Lehet-e kandalló?

Igen lehet, viszont zárt égésterű kivitel javasolt. Ezek a kandalló típusok a helyiség levegőjétől függetlenül működnek, az égéshez szükséges levegőt a kültérből veszik. Az ilyen kandallóhoz speciális kémény is szükséges. Nyitott égésterű kandallóhoz kötelező a biztonsági nyomáskapcsoló beépítése.

Mennyit fogyaszt a gép?

A gép ventilátorait alacsony fogyasztású EC motorok hajtják, közepes fokozatban a gép teljesítménye 50-60 W körül alakul. Készenléti állapotban ez lecsökkenhet akár 10 W alá is. Egy szellőztető rendszer villamos fogyasztása évente kb. 15-25 000 Ft között alakul a fagyvédelem és a szabályozás módjától függően.


Mennyire hangos a rendszer?

A szobákban megengedett zajszintet szabványok írják elő. A zajszint éjszaka nem lehet magasabb, mint 30 dB. A gépet külön helyiségbe kell helyezni (általában mosókonyha, gépészeti helyiség, garázs stb.). Ha a gép lakótérben van (pl. gardróbszekrénybe rejtve), akkor annak zajcsillapításáról külön kell gondoskodni.Érezhető a levegő mozgása, nem lesz zavaró, mint egy hűtő klíma?

A rendszer feladata a friss levegő biztosítása. Ez nagyon kis levegő mennyiséget jelent, egy hálószobában csupán 30-40 m3/h. Ez nem érzékelhető. (Egy klíma több száz m3/h levegőt fúj). Huzathatás elvben akkor alakulhat ki, ha a belépő levegő hőmérséklete alacsony. Ennek több oka lehet: rossz hatásfokú gép, nem beszabályozott légtechnikájú csőhálózat, csövek hővesztesége stb. Gyári rendszerek, szakszerűen beszerelve kizárják ezeket a hibákat.

Mi történik, ha a kinti levegő rossz minőségű, pl. a szomszéd éppen tüzet rak?

Lehetséges a friss levegő ágba aktívszén betét építése. Az aktívszén meggátolja a kellemetlen szagok bejutását. Ettől függetlenül a kontrollált szellőzés nélküli légtömör épületek belső légminősége több százszor rosszabb lehet, mint a külső levegő minősége.

Mi történik nyáron?

A gépek figyelik a külső levegő és a belső levegő hőmérsékletét. Ha a külső levegő hűvösebb (pl. nyáron az esti órákban), a gép egy megkerülő ág segítségével, hővisszanyerés (azaz felfűtés) nélkül, a kellemes kinti levegőt a szobákba juttatja. Ha a külső hőmérséklet magas, a gép a belső alacsonyabb hőmérsékletű levegővel azt lehűti, így nem a kinti kánikulai hőmérsékletű levegőt juttatja a szobákba (feltételezve persze, hogy a szobai levegő hűvösebb).

forrás: szellozes.info

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A Helios szellőztetői csak Önre hallgatnak

A Helios jelen generációs KWL hővisszanyerős szellőztető készülékei már a megjelenésükkor igen fejlett vezérléssel rendelkeztek. A beépített webszerveres technológiát takaró easyControls, a...


KWL® központi szellőztető

Az otthonunk energiatakarékosságára tett lépések közül a legelső szinte mindig a határoló szerkezetek (falak, ajtók, ablakok) szigetelésével kapcsolatos – legyen, az új építés vagy felújítás. A...