Penészeltávolítás

2018-03-05 08:32:10 | Módosítva: 2018-03-05 08:36:47

A penészgombák élővilágunk szerves részét alkotják, otthonainkban azonban kimondottan káros a megtelepedésük. Nemcsak az elhanyagoltság látszatát keltik, de veszélyeztetik az egészségünket is. Illékony, kellemetlen szagú vegyületeket bocsátanak ki, amelyek fejfájást, orrdugulást, és számtalan betegséget okozhatnak. Megszabadulni tőlük csak úgy lehet, ha az előidéző okokat megszüntetjük és gyakori vegyi kezeléssel megakadályozzuk újabb penészfoltok kialakulását.


Magas páratartalma és szellőzetlenség

A leggyakoribb ok a lakás túl magas nedvességtartalma és szellőzetlensége. Ez ellen gyakori és alapos szellőztetéssel lehet javítani, ám ez még nem tünteti el a már meglevő penészes gócokat és a dohos kellemetlen szagokat sem. A nedvesség forrása lehet megrepedt vízvezeték a falban, de a nem kellően szigetelt épületek hőhidas szerkezetein is megtelepedhetnek a páradús levegőben a penész spórák. A penészesedés melegágyai lehetnek még az ilyen helyen tárolt papírkötegek vagy textíliák is, amelyek magukba szívják a nedvességet. Régi épületeken is kialakulhatnak penészes gócok, ha jól záródó ablakokra cserélik a régieket. A fürdőszoba nem kellő kiszellőztetése, vagy a szobában gyakran szárított ruhák okozta nedvesség növekedése is okozhat penészedést, ha legalább 72 órát meghaladóan 75% feletti a levegő nedvességtartama.


Ezért fontos, hogy a belső terek páratartalma 40-60% között legyen. Ezt számos módon meg lehet teremteni. Gyakori, 15-20 perces kereszthuzatos kiszellőztetéssel, az ablakokba szerelt légbeeresztőkkel és elszívó ventilátorral, az állandó szellőzést biztosító hőcserélős szellőztetőkkel vagy különféle párátlanító eszközök használatával. A meglevő penész eltüntetéséhez pedig számos háztartási szer is hatékonyan használható. E mellett számos egyéb a kereskedelemben kapható penészölő szerrel is hatékonyan eltávolíthatók a kialakult penészfoltok.

A sütőport nagyobb tálba helyezve a kisebb helyiségekben magába szívja a felesleges nedvességet, így szabályozható vele a levegő páratartalma. Az ecet is igen hatékony a penészfoltok eltávolítására, ha forralt vízhez 1 dl. ecetet keverve és szóró flakonba töltve bepermetezzük a foltos részt. A hatása után szivaccsal letörölhető a szennyezés, majd érdemes a tiszta felülete szárazra törölni. Hasonlóan hatékony penészfolt eltávolító a teafa olaj is, ha 2 kávéskanálnyit 2 dl vízhez keverve szóró flakon segítségével bepermetezzük a penészes felületet. A hatása után lemosható, majd szárazra törölhető a tisztított felület. Kisebb foltok esetén hajszárítóval gyorsítható meg a felület száradása. A szódabikarbónás kezelés is hatékony; vízzel kevert híg masszáját szivaccsal kenik fel a penészes részekre, majd a foltok eltűnése után lemosva szárazra törlik a letisztított felületeket. Hasonló hatású a hidrogén-peroxidos kezelés is, ami 10 perc után lemosható és kiszárítható. Az ilyen helyeket festéskor érdemes penészgátló festékkel alapozni, ami gátolja az újabb penészfoltok kialakulását.Aki pedig inkább bízik a kereskedelemben kapható különféle penészeltávolító szerekben, az válogathat a könnyen használható, a házi szereknél sokkal hatásosabb penészölő és eltávolító anyagok között. Ezek általában 500-700 ml-es flakonokban kaphatók és csak a szennyezett részekre kell permetezni belőlük, majd megvárni a foltok eltűnését. A szer maradványait minden esetben célszerű nedves szivaccsal áttörölni és kiszárítani. Ezek a szerek falakon, szanitertárgyak fugáin is hatékonyan alkalmazhatók. Gumikesztyű használata mindenkor szükséges a szerek estleges maró hatása miatt.


E penészölő, illetve eltávolító szerek pl. a Flóraszept, illetve a Brilance, Hannó penészölők, Mold Stop, és ennek Removal változata, a Pattex Schimmel, Polifarbe Fungi, Szavó penész elleni szere és a Well Done Mould Cleaner lemosó spray-k könnyen beszerezhetők és nagyon hatásosak. Általános tanács, hogy a penész eltávolítása nélkül használandók, így a spórák nem szóródhatnak szét a helyiségben. Az erősen szennyezett felületen többszöri beszórásra is szükség lehet, de mindenkor be kell tartani a használati utasításban megadott műveletsort.

Tudnunk kell azonban, hogy e szerek hatása csak időleges, ha a helyiség páratartalma nem változik, a penészfoltok előbb-utóbb újból meg fognak jelenni a falon, fugákon, és ahol a pára lecsapódásához megfelelők a körülmények.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ablakba integrált, hőcserélős szellőztető

Az új fejlesztésű, teljesen az ablakba integrált hőcserélős szellőzés szükség szerint látja el friss levegővel a lakást, csukott ablakok mellett gondoskodik afolyamatos légcseréről.


Penész és allergia ellen

A penészgomba spórái mindenhol ott vannak a levegőben, és ha hozzájutnak a szaporodásukhoz szükséges nedvességhez és táplálékhoz, máris megjelennek a penészfoltok a lakásunkban is, leggyakrabban...